today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Η Κυβέρνηση ανοίγει παράθυρο για αλλαγή του εκλογικού νόμου

Παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις, χλιαρές στην πλειονότητα τους, στην πολιτική ατζέντα έχει επανέλθει το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της αστάθειας που είναι ορατός με τα σημερινά δεδομένα.

Η κυβέρνηση δείχνει να το σκέφτεται, να το συζητά στις συσκέψεις αξιολόγησης της πολιτικής κατάστασης, ειδικά μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη που περιόρισε σχεδόν σε μηδενικό βαθμό το ενδεχόμενο συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Του Κώστα Πασίση

Υπό τις σημερινές συνθήκες κανένα κόμμα δε δείχνει διάθεση συνεννόησης και αυτό προκαλεί προβληματισμό και τρομάζει…

«Τα δεδομένα είναι γνωστά. Η πάγια θέση είναι ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αποτυπώνει τους εκλογικούς συσχετισμούς και να οδηγεί σε σταθερές διακυβερνήσεις, όπως και να αποτρέπει την ακυβερνησία και τον σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αντί μιας λιτής και «κοφτής» διάψευσης, όπως έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα σενάρια των πρόωρων εκλογών…

Αντίθετα πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου ότι «στο τέλος της τετραετίας θα καταθέσουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας. Υπάρχει μια συζήτηση για ανασύσταση παλαιών συμμαχιών, όπως του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Βαρουφάκη. Στο τέλος οι πολίτες θα κρίνουν και θα αποφασίσουν»…

Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «δεν του έχει πει κανείς να αλλάξει τον εκλογικό νόμο»

Μέχρι στιγμής δεν έχει «κλειδώσει» κάποια απόφαση για το θέμα του εκλογικού νόμου, που σε περίπτωση αναθεώρησης του-πιθανότατα-  θα προβλέπει την επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών, που κάνει πιο εύκολη την  αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα.

Μια δεύτερη σκέψη είναι να υπάρξει μια «βελτίωση» του εκλογικού νόμου της ΝΔ στην κατεύθυνση το πρώτο κόμμα να σχηματίζει κυβέρνηση με ένα ποσοστό της τάξεως του 36%

Το Μαξίμου «ζυγίζει» τις πολιτικές συνθήκες

Το Μαξίμου αυτή την περίοδο «ζυγίζει» την κατάσταση, μετρά τα θετικά και τα αρνητικά μιας τέτοιας πολιτικής απόφασης και αναλύει τις δημοσκοπήσεις  που σε πρώτη φάση δε δείχνουν ανατροπές στους εκλογικούς συσχετισμούς.

Ο βασικός λόγος πάντως  που προτάσσεται  η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι ότι  σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη διεθνή συγκυρία με την ενεργειακή κρίση να προκαλεί πανικό σε όλες τις κυβερνήσεις, απαιτείται να υπάρχει τουλάχιστον μια εγγύηση πολιτικής σταθερότητας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται την ακυβερνησία της Ιταλίας.

Σημειώνεται ότι προ ημερών η Ντόρα Μπακογιάννη ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι  «αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί, πολλούς βουλευτές της ΝΔ, με την έννοια ότι ένας από τους βασικούς στόχους και από τις βασικές αδυναμίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι ακριβώς η έλλειψη σταθερότητας, η οποία απειλεί τον τόπο».

Ενώ ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζήτησε ευθέως την επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών.

Ωστόσο για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει και δεύτερη άποψη που δε βλέπει με θετικό μάτι μια νέα τροποποίηση  του εκλογικού νόμου που άλλαξε στην αρχή της θητείας της κυβέρνησης.

Το επιχείρημα είναι ότι κάτι τέτοιο θα έστελνε μήνυμα ηττοπάθειας και έλλειψη πολιτικής αξιοπιστίας του Πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει σε συνέντευξη του:  Έχουμε εκλογικό νόμο, με αυτόν τον εκλογικό νόμο θα πάμε σε εκλογές, με αυτόν τον εκλογικό νόμο εκτιμώ ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές ».

Η συγκεκριμένη αναφορά είχε γίνει  στις 12 Φεβρουαρίου στο ΣΚΑΪ, όταν δεν είχε αποκαλυφθεί το θέμα των υποκλοπών που έφερε αλλαγές στις στρατηγικές των κομμάτων.

Ακόμη πιο σκληρή ήταν η τοποθέτηση  του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής (8 Μαΐου) όπου τόνισε  ότι “δεν πρόκειται να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού και δεν τους προσαρμόζει στις τρέχουσες συνθήκες και στις δικές του προτεραιότητες», χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως “μέγιστο θεσμικό πλήγμα για τη δημοκρατία μας”.

Τέλος να σημειώσουμε ότι με βάση τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% με 38% για την αυτοδυναμία ανάλογα με το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ