today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Θ.Σκυλακάκης: Η ελληνική οικονομία έχει τεράστιες δυνατότητες

«Η ανάπτυξη που έχουμε τώρα, όπου η πρόβλεψη της Κομισιόν για το 2022 είναι πάνω από 4%, θα ήταν στην πράξη πάνω από 6% ή κοντά στο 7% αν δεν είχαμε αυτές τις τρελές τιμές του φυσικού αερίου. Αυτή λοιπόν η ανάπτυξη δεν έτυχε, αλλά είναι αποτέλεσμα κυβερνητικών πολιτικών».

Αυτά επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σήμερα σε ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσε στον Πύργο το Οικονομικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, για τις ευκαιρίες και τις προοπτικές του «Ελλάδα 2.0».

Όπως εξήγησε στην συνέχεια, «αυτή η ανάπτυξη δεν προέρχεται κατά κύριο λόγο από την εσωτερική κατανάλωση, αλλά προέρχεται από τις εξαγωγές, τον τουρισμό και τις επενδύσεις, όπου μετά τα μέτρα που πήραμε για την αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των κινήτρων, έχουμε πλέον ένα μεγάλο κύμα επενδύσεων στη χώρα μας».

Μάλιστα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «επενδύσεις, εξαγωγές, τουρισμός και εμπιστοσύνη, οδήγησαν σε ραγδαία αύξηση του ΑΕΠ, με την οποία καλύπτουμε τον πόνο που προκαλούν το φυσικό αέριο και ο διεθνής πληθωρισμός».

Παράλληλα, ο Θόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι «η ελληνική οικονομία έχει τεράστιες δυνατότητες και την έχουμε βάλει σε ένα σωστό δρόμο, παρά την θύελλα που ζούμε». «Συνεπώς», πρόσθεσε, «μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, φτάνει να είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι και αποτελεσματικοί», ενώ όπως σημείωσε, «το να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα με την οποία λειτουργούν το κράτος, η οικονομία και οι επιχειρήσεις, είναι το κλειδί για να πετύχουμε στο μέλλον. Αυτό κάνουμε αυτά τα τρία χρόνια και θα συνεχίσουμε να κάνουμε». «Γι΄ αυτό», όπως σημείωσε, «παρά τις θύελλες, είμαι αισιόδοξος για το μέλλον».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, είπε ότι «η Ευρώπη αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν υβριδικό οικονομικό πόλεμο που έχει ως μοχλό το φυσικό αέριο, οι τιμές του οποίου ανεβοκατεβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα με ακραίο τρόπο, δηλαδή είναι πάρα πολύ ψηλές και ανεβοκατεβαίνουν, επαναλαμβάνω, με ακραίο τρόπο».

Όπως συμπλήρωσε, «μιλάμε για μία ακραία κατάσταση και είναι ευθύνη της Ευρώπης να αντιδράσει σε αυτή την ακραία κατάσταση, δηλαδή σε αυτή την αγορά, η οποία δεν λειτουργεί και έχει γίνει έρμαιο του μανιπουλαρίσματος από τη ρωσική πλευρά, αλλά και του γεγονότος ότι είναι εξαιρετικά άκαμπτη, αφού δεν ανταποκρίνεται η προσφορά στις τιμές».

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «το πρόβλημα αυτό δεν είναι πια μόνο ενεργειακό, αλλά είναι ένα πρόβλημα μακροοικονομικό και δημοσιονομικό για ολόκληρη την Ευρώπη».

Μιλώντας στην συνέχεια για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Θόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε ότι «το είχαμε φτιάξει σαν ένα εργαλείο ανάπτυξης και ελπίζαμε ότι θα ήμασταν σε μία ανέφελη περίοδο μετά την πανδημία, όπου οι οικονομίες θα επέστρεφαν σε ανάπτυξη, αλλά τώρα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να κρατηθούν όρθιες η οικονομία και η κοινωνία», προσθέτοντας:

«Αυτό που ζούμε τώρα είναι μία θύελλα, όπου άνεμοι 10 μποφόρ έρχονται από παντού και αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση. Αυτή είναι η ενεργειακή κρίση και η έντασή της. Σε αυτή λοιπόν τη θύελλα, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το σκοινί που πρέπει να κρατήσουμε και που μας οδηγεί σε ένα ασφαλές λιμάνι. Σε οικονομικούς όρους σημαίνει ότι αν αντιμετωπίσουμε σωστά το Ταμείο Ανάκαμψης, εμείς δεν θα μπούμε σε ύφεση, ακόμη και αν μπει σε ύφεση η υπόλοιπη Ευρώπη».

Όπως εξήγησε, «σωστή αντιμετώπιση σημαίνει ότι αυτό το Ταμείο δεν θα το βάλουμε στο επίκεντρο της κομματικής αντιπαράθεσης και του ακραίου φανατισμού που ζούμε δυστυχώς αυτό τον καιρό, αλλά θα το αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και μετριοπάθεια και κυρίως θα είμαστε αποτελεσματικοί και στον τρόπο που κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας, ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του, ότι «το επιμελητήριο δηλώνει “παρών” ως πολύτιμος αρωγός της Πολιτείας και σε αυτή την προσπάθεια, όπως και σε οτιδήποτε άλλο αφορά στην καθημερινότητα μιας επιχείρησης, για αυτό με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, μελέτες και πρωτοβουλίες στηρίζουμε τα μέλη μας και κατ΄ επέκταση στηρίζουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

Επίσης, είπε ότι «η ελληνική οικονομία, παρά τις αντίξοες συνθήκες, έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, ως αποτέλεσμα στοχευμένων έγκαιρων και αποτελεσματικών πολιτικών που είχαν ως στόχο να προστατεύσουν νοικοκυριά, θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις».

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Γιώργος Μικελόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ