today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Το Κατάρ επενδύει στο υδρογόνο με παρακλάδι στην Ελλάδα – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Το Κατάρ σκοπεύει να κυριαρχήσει στην παγκόσμια αγορά υδρογόνου και προχωρά σε επένδυση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, για την κατασκευή εργοστασίου αμμωνίας, που μπορεί να μετατραπεί σε υδρογόνο. Στο όλο εγχείρημα υπάρχει και ελληνική συμμετοχή.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη *

Το εργοστάσιο θα παράγει μπλε αμμωνία, ένα καύσιμο που μπορεί να μετατραπεί σε υδρογόνο από χώρες που θέλουν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα.

Η παγκόσμια αγορά αμμωνίας αναμένεται να αναπτυχθεί καθώς μπορεί να αποσταλεί και να μετατραπεί σε υδρογόνο, το οποίο θεωρείται καθαρό καύσιμο επειδή δεν παράγει διοξείδιο του άνθρακα. Η αμμωνία μπορεί επίσης να καεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.

Η Qatar Energy, υπέγραψε συμφωνίες με την Industries Qatar QSC και τη θυγατρική της, Qatar Fertiliser Co., για την ανάπτυξη ενός λεγόμενου εργοστασίου μπλε αμμωνίας που θα μπορεί να παράγει έως και 1,2 εκατομμύρια τόνους ετησίως, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Διευθύνων Σύμβουλος της QatarEnergy σε τελετή στη Ντόχα.

Η Γερμανική εταιρία ThyssenKrupp AG. και η Consolidated Contractors Co., στην Ελλάδα, ανέλαβαν τη σύμβαση για το εργοστάσιο που ονομάστηκε «Αμμωνία-7»,  ανέφερε σε ανακοίνωσή της η QatarEnergy.

Για την παραγωγή αμμωνίας, το υδρογόνο συνδυάζεται με άζωτο. Όταν το υδρογόνο εξάγεται από φυσικό αέριο και το υποπροϊόν διοξειδίου του άνθρακα δεσμεύεται, η προκύπτουσα αμμωνία θεωρείται “μπλε”.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο τόνοι διοξειδίου του άνθρακα θα δεσμεύονται και θα μετατρέπονται από τη διαδικασία παραγωγής αμμωνίας ετησίως μόλις αρχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο μπλε αμμωνίας το πρώτο τρίμηνο του 2026, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το Κατάρ στοχεύει να αναπτύξει τις εγκαταστάσεις δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, ώστε να μπορεί να δεσμεύει έως και 11 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως έως το 2035.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Αναλυτής Διεθνών Σχέσεων, Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, Μέλος του The International Institute for Strategic Studies, και επί σειρά ετών Ανταποκριτής στην Washington DC, διαπιστευμένος στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ