today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Σενάρια Τρόμου από την JPMorgan & Co για την τιμή του πετρελαίου

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν στην αστρονομική τιμή 380 δολάρια το βαρέλι εάν οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης ωθήσουν τη Ρωσία να προκαλέσει αντίποινα για περικοπές της παραγωγής αργού, προειδοποίησαν αναλυτές της JPMorgan Chase & Co.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη *

Η επισήμανση της JPMorgan Chase & Co., γίνεται μετά τη συζήτηση στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του G7 στη Γερμανία, όπου συζητήθηκε η δημιουργία ενός περίπλοκου μηχανισμού, για να περιορίσει τα κέρδη της Μόσχας από το πετρέλαιο σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί πρόβλημα στην πολεμική μηχανή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Παρόλα αυτά όπως επισημαίνεται στην ανάλυση του οικονομικού κολοσσού, η Ρωσία μπορεί να αντέξει οικονομικά μια μείωση της ημερήσιας παραγωγής αργού πετρελαίου, κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια, χωρίς να βλάψει υπερβολικά την οικονομία της/ Αυτό επισημαίνουν οι αναλυτές της JPMorgan, σε σημείωμα προς τους πελάτες της εταιρίας.

Για μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, ωστόσο, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά. Μια μείωση κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια στις ημερήσιες προμήθειες θα ωθούσε τις τιμές αναφοράς του αργού του Λονδίνου στα 190 δολάρια το βαρέλι, ενώ το χειρότερο σενάριο των περικοπών 5 εκατομμυρίων βαρελιών, θα μπορούσε να σημαίνει «στρατοσφαιρικό» αργό 380 δολαρίων το βαρέλι, σημείωσαν οι αναλυτές.

«Ο πιο προφανής και πιθανός κίνδυνος με ένα ανώτατο όριο τιμών είναι ότι η Ρωσία μπορεί να επιλέξει να μην συμμετάσχει και αντ’ αυτού να ανταποδώσει μειώνοντας τις εξαγωγές», έγραψαν οι αναλυτές. «Είναι πιθανό ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ανταποδώσει κόβοντας την παραγωγή ως έναν τρόπο να προκαλέσει πόνο στη Δύση. Η στενότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου είναι με το μέρος της Ρωσίας», επισημαίνεται στην ενημέρωση των πελατών της εταιρίας.

Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, ειδικός σε θέματα Αμερικανικής Πολιτικής. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και του The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον, μέλος του The International Institute for Strategic Studies του Λονδίνου, και υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο. 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ