today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Στη Γερμανία την Τρίτη ο Σάντσεθ για συνομιλίες με τον Σολτς για ενεργειακά θέματα

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ θα μεταβεί την Τρίτη στη Γερμανία όπου θα συναντηθεί με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και θα συμμετάσχει σε μια συνεδρίαση της γερμανικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του, σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση επιτείνεται στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε προσέγγιση στις θέσεις των δύο χωρών σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά θέματα. Ο Σολτς εξέφρασε τη στήριξή του στο σχέδιο που αποτελεί προτεραιότητα για τον Σάντσεθ, δηλαδή την κατασκευή ενός αγωγού που θα συνδέει την Ιβηρική χερσόνησο με την κεντρική Ευρώπη μέσω της Γαλλίας, ώστε να περιοριστεί η εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η συνάντηση θα γίνει την Τρίτη, χωρίς να δώσει την παραμικρή άλλη λεπτομέρεια για το πρόγραμμα του Σάντσεθ. Ανέφερε μόνο ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο Μέζεμπεργκ, στα βόρεια του Βερολίνου, και ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός θα συμμετάσχει «ως επίτιμος προσκεκλημένος στη συνεδρίαση της γερμανικής κυβέρνησης».

Η εφημερίδα El País, που ήταν η πρώτη που μετέδωσε την είδηση, ανέφερε ότι αυτή η πρόσκληση είναι «ειδικού» τύπου γιατί ο Σάντσεθ και ο Σολτς είναι και οι δύο τους Σοσιαλδημοκράτες.

Η Μαδρίτη ζητάει εδώ και χρόνια –αλλά μετ’ επιτάσεως αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία– να κατασκευαστεί ο αγωγός Midcat που θα συνδέει, μέσω των Πυρηναίων, τη βορειοανατολική Ισπανία με τη Γαλλία και την κεντρική Ευρώπη. Το έργο αυτό ξεκίνησε το 2013 αλλά εγκαταλείφθηκε το 2019 καθώς δεν βρέθηκε κάποια συμφωνία για τη χρηματοδότησή του και η Γαλλία δεν το στήριζε. Ο Σολτς τάχθηκε υπέρ της κατασκευής του Midcat στις 11 Αυγούστου.

Αυτήν την εβδομάδα ο Σάντσεθ αναφέρθηκε σε ένα «σχέδιο Β», δηλαδή στην κατασκευή ενός αγωγού που θα συνδέει την Ισπανία με την Ιταλία, εάν η Μαδρίτη δεν καταλήξει σε συμφωνία με το Παρίσι. Ο ισπανικός Τύπος εκτιμά ότι η Μαδρίτη θέλει να βασιστεί στη Γερμανία για να εντείνει τις πιέσεις στη Γαλλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ