today-is-a-good-day
17 C
Athens

Η επιστροφή στην (πολιτική) κανονικότητα, οι πρώτες δημοσκοπήσεις, η δυσαρέσκεια για τον επίτροπο, και ο πολιτευτής που κόπηκε από τις λίστες

Σήμερα είναι επί της ουσίας η πρώτη μέρα επιστροφής στην (πολιτική) κανονικότητα και η στήλη θα ασχοληθεί κυρίως με τις πολιτικές πληροφορίες τις  οποίες έδωσαν οι επιμελείς αναγνώστες της κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.  Η πολιτική πιάτσα δεν συζητά άλλο θέμα παρά αυτό των παρακολουθήσεων, θέμα που φαίνεται ότι ήταν ικανό να δυναμιτίσει σταθερές σχέσεις ετών, αλλά και να ενδυναμώσει άλλες που θεωρούνταν ψυχρές.  Έτσι λοιπόν, φαίνεται ότι η ιστορία αυτή φέρνει και πάλι κοντά τον Βαγγέλη Βενιζέλο αλλά και τον Νίκο Αλιβιζάτο με τον παραδοσιακό πολιτικό τους χώρο, αυτό του ΠΑΣΟΚ, απομακρύνοντάς τους από εκείνον του “μετώπου της λογικής”, εκπρόσωπος του οποίου (εκ θέσεως) είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την άλλη σε  κατάσταση αναμονής βρίσκονται πολλά από τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., όπως η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, αλλά και πολλοί υπουργοί οι οποίοι αναμένεται να τοποθετηθούν μόλις ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Σε αυτό το περιβάλλον, το πρωθυπουργικό γραφείο αρχίζει να καταγράφει φίλους και εχθρούς, εντός και εκτός των τειχών, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε μιντιακό επίπεδο. Έτσι λοιπόν, το Μέγαρο Μαξίμου παρατηρώντας τον χώρο του λεγόμενου κέντρου, φέρεται δυσαρεστημένο τόσο από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όσο και από τον Γιάννη Μανιάτη ενώ παρακολουθεί με ικανοποίηση τις τοποθετήσεις του Γιώργου Φλωρίδη. Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του πρ. προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για τις παρακολουθήσεις, αυτές αποδίδονται στην προσωπική του πικρία για την απόφαση του Κ.Μητσοτάκη να μην ανανεώσει τη θητεία του.

Στο Μαξίμου πάντως είναι διατεθειμένοι  τις αμέσως προσεχείς ημέρες να ξεκινήσουν και έναν κύκλο επαφών με τους βουλευτές της Ν.Δ. προκειμένου να εντοπίσουν πικρίες και να σβήσουν εν τη γενέσει τους σπίθες που μπορεί να εξελιχθούν σε πυρκαγιές. Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι βουλευτές οι οποίοι μπροστά στο φόβο της ενδεχόμενης αποτυχίας τους στις εκλογές είναι πιθανό να επιδιώξουν ένα ηρωικό και ευρύτερα δημοφιλές positioning με πρόσχημα το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Οπότε το πολιτικό μασάζ κρίνεται ως επιβεβλημένο προκειμένου να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν αναταράξεις.

Αναταράξεις προκαλούν επίσης ορισμένοι φιλόδοξοι πολιτευτές οι οποίοι γίνονται αιτία εσωτερικής γκρίνιας στη Ν.Δ. Για παράδειγμα, ένας πολιτευτής της ΝΔ ο οποίος φέρεται και αποσπασμένος σε κάποια υπηρεσία του Μεγάρου Μαξίμου, έχει γεμίσει με φωτογραφίες του τις στάσεις της Αθήνας, επικαλούμενος την ιδιότητα του “δημοσιογράφου” σε περιφερειακό κανάλι, γεγονός που προκάλεσε τη μήνι των συνυποψηφίων του (αλλά και του καναλιού του οποίου χρησιμοποιεί το όνομα) οι οποίοι τον κάρφωσαν στο πρωθυπουργικό γραφείο. Αποτέλεσμα είναι να κοπεί από τις λίστες των προσεχών εκλογών, κάτι που θα το μάθει όμως τελευταίος…

Μαθαίνω επίσης ότι στην κυβέρνηση είναι σφόδρα δυσαρεστημένοι από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν (και αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης) Μαργαρίτη Σχοινά ο οποίος αντί να εμφανιστεί στον Έβρο στο πλευρό του υπουργού Νότη Μητταράκη, σε μια δύσκολη ομολογουμένως κατάσταση για την κυβέρνηση, επέλεξε να εμφανιστεί ανέμελος στο γήπεδο, για να εξυπηρετήσει τους δικούς του πολιτικούς στόχους φωτογραφιζόμενος στο πλευρό του προέδρου της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά. Άσε που το Μέγαρο Μαξίμου θα επιθυμούσε μια εμφατική δήλωση στήριξης στο ζήτημα των παρακολουθήσεων κάτι που ο συμπαθής επίτροπος αποφεύγει σαν τον διάολο το λιβάνι…

Από την άλλη, μου λένε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι επικοινωνιακά η διαχείριση της ιστορίας των παρακολουθήσεων θα μπορούσε να είναι καλύτερη, και ανάμεσα σε όλα τα άλλα αναζητούν και ένα επικοινωνιακό λίφτινγκ στην πρωθυπουργική  ομάδα κρούσης. Γνωρίζω ότι ήδη έχουν γίνει κάποιες πρώτες επαφές σε υψηλό επίπεδο αλλά ακόμα είναι πολύ πρόωρο να ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες προσδιορίζονται για την περίοδο μετά τη ΔΕΘ.

Τέλος, σήμερα μαθαίνω ότι ξεκίνησαν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις στον απόηχο της συζήτησης για τις παρακολουθήσεις. Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι τόλμησαν και ανίχνευσαν ένα πρώτο κλίμα για το θέμα τις προηγούμενες μέρες, που τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος νοιάζεται πολύ περισσότερο για τα ζητήματα της ακρίβειας παρά για το ζήτημα των υποκλοπών. Αν οι ενδείξεις αυτές επιβεβαιωθούν και τις προσεχείς ημέρες, τότε η κυβέρνηση θα ρίξει όλα της τα πυρομαχικά στη ΔΕΘ, στοχεύοντας ευθέως στην οικονομική ανακούφιση των ψηφοφόρων, βάζοντας και τα αντίστοιχα πολιτικά διλήμματα ενόψει της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που ήδη έχει ξεκινήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ