today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Βρετανία: Ο Σούνακ προγραμματίζει μειώσεις για κάθε νοικοκυριό στους λογαριασμούς για την ενέργεια 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, που διεκδικεί την πρωθυπουργία της Βρετανίας, παρουσίασε χθες, Πέμπτη, ένα σχέδιο που περιλαμβάνει μείωση στους λογαριασμούς της ενέργειας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος τους για τα νοικοκυριά.

Σε ένα άρθρο του στην εφημερίδα “The Times” ο Σούνακ ανέφερε ότι κάθε νοικοκυριό θα έχει μειώσεις περίπου 200 λιρών στους λογαριασμούς για την ενέργεια με μία μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).

Το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται ήδη για τριπλασιασμό και πλέον των λογαριασμών για την ενέργεια τη χρονιά αυτή, με φιλανθρωπικές οργανώσεις να προειδοποιούν ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα οδηγηθούν στην φτώχεια στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει ένα πρόγραμμα στήριξης αρκετών δισεκατομμυρίων λιρών ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις.

Ο Σούνακ, που βρίσκεται πίσω από τη Λιζ Τρας στις δημοσκοπήσεις για τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας, ανέφερε ότι το σχέδιο του θα καλύψει “την υποστήριξη για τους ασθενέστερους, για τους συνταξιούχους, ενώ κάποιο είδος υποστήριξης θα λάβουν όλοι”.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες και οι συνταξιούχοι θα λάβουν χρήματα, προκειμένου να καλύψουν το κόστος της ενέργειας, μέσω του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Ο Σουνάκ εξήγησε επίσης ότι θα καλύψει το οικονομικό κόστος της στήριξης των νοικοκυριών για την ενέργεια μέσω ενός προγράμματος εξοικονόμησης στις δαπάνες της κυβέρνησης. “Αυτό ενδεχόμενα σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε η να αναστείλουμε μερικά πράγματα στην κυβέρνηση», δήλωσε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι προετοιμασμένος “για περιορισμένο και προσωρινό δανεισμό ως το τελευταίο διαθέσιμο μέσο προκειμένου να περάσουμε τον χειμώνα.”

“Με δεδομένο ότι οι τιμές της ενέργειας θα συνεχίσουν να αυξάνονται, είναι επίσης πιθανό ότι η κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερα έσοδα από την εισφορά (Energy Profits Levy) που έχω εισαγάγει”, πρόσθεσε ο ίδιος, κάνοντας αναφορά σε ένα ποσοστό φορολογίας 25% που έχει επιβληθεί στα έκτακτα κέρδη των εταιριών παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο φόρος αυτός ενεργοποιήθηκε όταν ο Σούνακ ήταν υπουργός Οικονομικών.

Η υπουργός Εξωτερικών Τρας, που διεκδικεί την πρωθυπουργία, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της μείωσης της φορολογίας για τα νοικοκυριά μάλλον, παρά της διάθεσης οικονομικής ρευστότητας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Η Τρας δήλωσε επίσης προχθές, Τετάρτη, ότι θα συνεργαστεί με τις εταιρίες ενέργειας για τη μείωση των τιμών, αν επιλεγεί για την πρωθυπουργία. Οι επικριτές της δηλώνουν ότι οι μειώσεις στη φορολογία θα εξυπηρετήσουν τους πλούσιους έναντι των φτωχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ