today-is-a-good-day
23.9 C
Athens

Υπέρλαμπρη Αυγουστιάτικη πανσέληνος σε τρία μουσεία της Αθήνας 

Τρία μουσεία θα σηκώσουν το βάρος της «πανσελήνου» στην Αθήνα, το μουσείο Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό και το Νομισματικό. Με δεδομένο ότι η Ακρόπολη, που άνοιξε την πρώτη φορά και μερικές ακόμα φορές αργότερα, δεν δέχεται επισκέπτες λόγω επικινδυνότητας με τις σκαλωσιές των έργω, το υπουργείο Πολιτισμού ή και τα ίδια τα μουσεία, οργανώνουν τις δικές τους εκδηλώσεις. Η είσοδος και στα 105 σημεία που μετέχουν στο πρόγραμμα, θα είναι  ελεύθερη ύστερα από τη λήξη της βάρδιας.

Συναυλίες, θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, προβολές, παρατήρηση άστρων και ξεναγήσεις είναι μερικές από τις εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσελήνου που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για ακόμη μία χρονιά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και μνημεία.

Συγκεκριμένα, αύριο Παρασκευή 12 Αυγούστου, 105 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως της πανσελήνου.

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ 55 θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Η φετινή διοργάνωση θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις στις 11 Αυγούστου, καθώς επίσης και στις 13, 19, 20 και 27 Αυγούστου. Το πρόγραμμα, που πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες, αλλά και θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, προβολές, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, πολλές εκ των οποίων πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς συλλόγους.

Φέτος, 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο γεγονός της Εξόδου του ελληνισμού από τη Μικρά Ασία και του ίχνους που άφησε στη συλλογική μνήμη. Ως θέμα της αφίσας των εκδηλώσεων επιλέχθηκε μία φωτογραφία του Boissonnas με τίτλο «Η Αχειροποίητος ως καταυλισμός Ελλήνων προσφύγων από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία». Πρόκειται για λήψη του 1919 και τα προσφυγόπουλα που απαθανατίζονται βρέθηκαν εκεί από άλλες καταστροφές που έφερε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ωστόσο, αυτή η φωτογραφία αποτελεί μία διαχρονική καταγραφή του ξεριζωμού, της αναπάντεχης απώλειας, της φυγής και της απορίας μπροστά σε μία επιβεβλημένη μοίρα.

Στο Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο αύριο Παρασκευή 12 Αυγούστου, με ελληνικά τραγούδια για το φεγγάρι, μουσική κινηματογράφου και γνωστές ξένες μελωδίες από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας, στον προαύλιο χώρο του στις 9 μ.μ.

Η Μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας αποτελείται από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, οι οποίοι είναι παράλληλα μουσικοί υψηλής επαγγελματικής κατάρτισης που έχουν φοιτήσει σε διάφορα ωδεία της χώρας και έχουν καταταγεί στην Πολεμική Αεροπορία μετά από εξετάσεις. Η Μπάντα συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού και ηγείται της παρέλασης των αποδήμων Ελλήνων που πραγματοποιείται στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης με την ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Την μπάντα διευθύνει ο Επισμηναγός (ΜΣ) Αλέξανδρος Λιτσαρδόπουλος. Ερμηνεύουν: Έλενα Ορφανίδη και Άγγελος Μουσίκας.

Την ημέρα αυτή, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 9 το βράδυ, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν τους εκθεσιακούς χώρους και να απολαύσουν τη θέα του Ιερού Βράχου υπό το σεληνόφως του νυχτερινού αττικού ουρανού.

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου και το Σάββατο 13 Αυγούστου 2022, το εστιατόριο του Μουσείου θα προσφέρει ένα ξεχωριστό μενού για τους επισκέπτες του, με αφορμή την Πανσέληνο του Αυγούστου (τηλεφωνικές κρατήσεις στο 210 9000915)

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό

Το Εθνικό Αρχαιολογικό έχει ετοιμάσει για την αυριανή πανσέληνο και ξεναγήσεις, εκτός από την ευκαιρία που θα έχει το κοινό να κάνει νυχτερινή περιήγηση στις αίθουσες με τα αριστουργήματα της αρχαιότητας. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 8μμ έως τις 11.30μμ, οπότε και δεν θα επιτραπούν άλλοι επισκέπτες, καθώς το μουσείο θα κλείσει στις 11.45μμ.

Η φετινή δράση του Μουσείου είναι αφιερωμένη στα μυστικά της αρχαιότητας. Από τις 20:30 και εξής, οι ματιές και τα βήματα των επισκεπτών θα οδηγηθούν σε επιλεγμένα εκθέματα των μονίμων και των περιοδικών εκθέσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σε συναρπαστικά και αναπάντεχα ταξίδια στο χρόνο, με ιστορίες που θα ξεδιπλώσουν οι ακόλουθοι αφηγητές:

Δρ ‘Αννα Βασιλική Καραπαναγιώτη, διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: Επιστροφή στην πατρίδα. Ιστορίες επαναπατρισμού αρχαιοτήτων (Αίθ. 13), ώρες έναρξης αφηγήσεων: 20:30 και 21:30.

Δρ Μανόλης Πετράκης, αρχαιολόγος: Μια νύχτα στην Ελευσίνα (Αιθ. 15). Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 20:30 και 21:30.

Δρ Δέσποινα Ιγνατιάδου, προϊσταμένη Τμήματος Συλλογής Έργων Γλυπτικής: ‘Αρτεμις. Από την παρθένα κυνηγό των Ελλήνων μέχρι την Εφεσία θεά της Ιωνίας (Αίθ. 21). Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 20:30 και 21:30.

Δρ Βάντα Παπαευθυμίου, επιμελήτρια Τμήματος Συλλογής Έργων Γλυπτικής: Πάνας, ο θεός των βουνών και των κοπαδιών (Αίθ. 34). Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 20:30 και 21:30.

Άννα Ιακωβίδου, αρχαιολόγος-μουσειολόγος και Λάμπρος Μπερούκας, μηχανικός Η/Υ: Τα μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων (Αιθ. 38), Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 20:30 και 21:30.

Δρ Δήμητρα Κρίγκα, αρχαιολόγος: Η πόλη στη σκιά του ηφαιστείου. Ακρωτήρι Σαντορίνης (Αίθ. 48). Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 20:30 και 21:30.

Δρ Γεώργιος Καββαδίας, προϊστάμενος του Τμήματος Συλλογών Αγγείων, Έργων Μεταλλοτεχνίας και Μικροτεχνίας: Νυχτερινές ιστορίες πολέμου (Αίθ. 55). Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 20:30 και 21:30.

Δρ Κωνσταντίνος Πασχαλίδης, επιμελητής Τμήματος Συλλογών Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων: Ιστορικός περίπατος γύρω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Άγνωστα περιστατικά και εμβληματικές στιγμές της Ιστορίας. Σημείο συνάντησης στη μαρμάρινη σκάλα της πρόσοψης του Μουσείου. Ώρα έναρξης: 21:00.

Στο Νομισματικό

Το Νομισματικό Μουσείο οργάνωσε Μουσική εκδήλωση με τίτλο «Σμύρνη, ξανά γεννήτρες είναι οι Μοίρες (χτυπήστε Ομήρων Ιωνικών οι λύρες)» με την ερμηνεύτρια Ευγενία Γκρίμα, τον τραγουδοποιό Βαγγέλη Δούβαλη και τον πιανίστα Νεκτάριο Διονυσάτο στον κήπο του Ιλίου Μελάθρου. Με φιλική συμμετοχή της υψιφώνου Λαμπρινής Καρτάλη και του τενόρου Χρήστου Λάζου και την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας «Μουσείων Εστίαση Α.Ε.».
Ώρα ‘Εναρξης: 21.00. Είσοδος Ελεύθερη

Ανοιχτό, αλλά χωρίς εκδήλωση, θα είναι και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά από τις 8μμ έως τα μεσάνυχτα.

Δείτε αναλυτικά όλες τις εκδηλώσεις ΕΔΩ

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ