today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Bloomberg: Η Γερμανία έχει τρεις μήνες για να βρει λύση στην κρίση φυσικού αερίου

Στην ενεργειακή κρίση και στα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργήσει στη Γερμανία αναφέρεται με εκτενές άρθρο το Bloomberg.

Το προεδρικό μέγαρο της Γερμανίας στο Βερολίνο δεν φωτίζεται πλέον τη νύχτα, η πόλη του Ανόβερου κλείνει το ζεστό νερό στα ντους των πισινών και των γυμναστηρίων της και οι δήμοι σε όλη τη χώρα ετοιμάζουν καταφύγια θέρμανσης για να προστατεύουν τους ανθρώπους από το κρύο.

Και αυτή είναι μόνο η αρχή μιας κρίσης που αναμένεται να ταράξει ολόκληρη την Ευρώπη. Μπορεί να είναι ακόμα η κορύφωση του καλοκαιριού, αλλά η Γερμανία έχει λίγο χρόνο να χάσει για να αποτρέψει μια έλλειψη ενέργειας αυτόν τον χειμώνα που θα ήταν άνευ προηγουμένου για μια ανεπτυγμένη χώρα.

Μεγάλο μέρος της Ευρώπης αισθάνεται την πίεση από την πίεση της Ρωσίας στις παραδόσεις φυσικού αερίου, ωστόσο καμία άλλη χώρα δεν είναι τόσο εκτεθειμένη όσο η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, όπου σχεδόν τα μισά σπίτια βασίζονται στα καύσιμα για θέρμανση.

Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς άργησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και μόλις πρόσφατα έθεσε στόχους για τη μείωση της ζήτησης καθώς οι προσπάθειες για εξασφάλιση εναλλακτικών προμηθειών έχουν μείνει πίσω.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι τεράστιες και επηρεάζουν σημαντικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, μετά την παρουσίαση ενός σχεδίου για τη μετακύλιση των αυξήσεων κόστους από τις εταιρείες ενέργειας στους καταναλωτές. «Αλλά είμαστε μια ισχυρή χώρα και μια ισχυρή δημοκρατία. Αυτά είναι καλές προϋποθέσεις για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση».

Το Κρεμλίνο είναι πιθανό να διατηρήσει τις ζωτικής σημασίας ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε ελάχιστα επίπεδα όσο συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την Ουκρανία, σύμφωνα με αναλυτές.

Αυτό σημαίνει ότι οι ελλείψεις για την περιοχή πιθανότατα θα συνεχιστούν, με τις τιμές του φυσικού αερίου για κάθε χρόνο έως το 2025 να έχουν ήδη σημειώσει ρεκόρ φέτος.

Ο περιορισμός και η ύφεση διαφαίνονται για τη Γερμανία και οι αρχές έχουν εκφράσει ανησυχία για κοινωνική αναταραχή εάν η έλλειψη ενέργειας ξεφύγει από τον έλεγχο. Η χώρα δεν μπορεί να υπολογίζει καν στη Γαλλία, όπου οι ελαττωματικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες επιδεινώνουν το πρόβλημα του φυσικού αερίου. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης αυξήθηκαν σε ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.

Ο Χάμπεκ, ο οποίος επιβλέπει την ενεργειακή πολιτική, χαρακτήρισε το σκεπτικό της Gazprom «γελοίο», αλλά αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και ανανέωσε την έκκλησή του προς τις εταιρείες και τους καταναλωτές να εντείνουν τις προσπάθειες εξοικονόμησης.

Για να γεφυρώσει το χάσμα, το υπουργείο του επέτρεψε την αναβίωση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε μια οπισθοδρόμηση των προσπαθειών για το κλίμα και συνιστά στους Γερμανούς να εγκαταστήσουν αποτελεσματικές κεφαλές ντους και να πλένουν τα ρούχα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Εάν τα μέτρα για την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης αποτύχουν, η κυβέρνηση έχει τη δύναμη να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» φυσικού αερίου, η οποία θα οδηγήσει το κράτος να αναλάβει τον έλεγχο της διανομής και να αποφασίσει ποιος παίρνει το καύσιμο και ποιος όχι.

Λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση Σολτς τον Δεκέμβριο, δεκάδες νεοεκλεγείς πολιτικοί στον συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα που ήταν υπέρ των επιχειρήσεων θεωρούσαν θεωρία συνωμοσίας τη συζήτηση για τους κινδύνους από την έλλειψη φυσικού αερίου για την Γερμανία, ωστόσο τα γεγονότα τους διέψευσαν: οι ρεζέρβες φυσικού αερίου θα διαρκούσαν περίπου 10 ημέρες εάν πρόκειται για έναν παρατεταμένο κρύο χειμώνα.

Ο Σολτς συνειδητοποίησε ότι η Γερμανία είχε ένα πραγματικό πρόβλημα λίγες ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με άτομα του περιβάλλοντός του. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Μόσχα στις 15 Φεβρουαρίου, ο καγκελάριος κάθισε στο διάσημο μακρύ λευκό τραπέζι του Πούτιν, τοποθετώντας τον περίπου 6 μέτρα (20 πόδια) μακριά από τον Ρώσο ηγέτη για συνομιλίες με στόχο την εκτόνωση της αντιπαράθεσης.

Όμως τα σημάδια της έντασης ήταν ξεκάθαρα. Παρά τον ισχυρισμό του Πούτιν ότι ο αγωγός Nord Stream 2 — ο οποίος ολοκληρώθηκε και περίμενε έγκριση για έναρξη λειτουργίας — ήταν «αυστηρά εμπορικό έργο», ο Σλοτς έδειξε ότι ήταν έτοιμος να ανατρέψει την υποστήριξή του σε περίπτωση επίθεσης. Μόλις λίγες μέρες αργότερα, ο Σολτς ακύρωσε το έργο αφού ο Πούτιν διέλυσε τις ελπίδες για μια ειρηνική λύση. Αλλά ακόμη και μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, η Γερμανία δυσκολεύτηκε να αντιδράσει, κατακλυσμένη από μια μακροχρόνια πολιτική εμπλοκής με τη Ρωσία και την απροθυμία της βιομηχανίας να εγκαταλείψει το φθηνό φυσικό αέριο, σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συζητήσεις της ΕΕ. Αυτή η εποχή έχει κλείσει.

Η Γερμανία χρειάζεται τώρα υποστήριξη επειδή δεν ακολούθησε τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, απειλώντας να ανοίξει ξανά τις παλιές ρήξεις στο μπλοκ. Οι αναμνήσεις της οικονομικής κρίσης, όταν το Βερολίνο έκανε διάλεξη στα κράτη μέλη του νότου για το χρέος τους, είναι ακόμα πολύ έντονες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Όπως η Γερμανία και η Ιταλία εξαρτιόταν από τη Ρωσία για περισσότερο από το ήμισυ των προμηθειών της σε φυσικό αέριο, αλλά κινήθηκε πιο γρήγορα για να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές από χώρες όπως η Αλγερία και το Κατάρ. Ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι δήλωσε ότι η Ιταλία μπορεί να ξεπεράσει τον χειμώνα με μικρές μόνο περικοπές στην κατανάλωσή της, ακόμη και αν η Ρωσία σταματήσει εντελώς τις ροές.

Η Γερμανία, αντίθετα, βρίσκεται σε πολύ πιο δύσκολη κατάσταση λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης ανάγκης θέρμανσης και της βιομηχανικής ζήτησης και των χαμηλότερων επιπέδων αποθήκευσης. Η χώρα μόλις τώρα αναπτύσσει υποδομές LNG, αλλά ο πρώτος πλωτός τερματικός σταθμός δεν θα είναι έτοιμος εγκαίρως να βοηθήσει φέτος, όπως ήλπιζε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον γερμανικό ενεργειακό κολοσσό Uniper SE.

Ωστόσο, υπάρχουν ελπιδοφόρα σημάδια. Η Mercedes-Benz Group AG είπε ότι το εργοστάσιο στο Sindelfingen, όπου η εταιρεία κατασκευάζει το πολυτελές sedan S-Class, μπορεί πλέον να λειτουργεί χωρίς φυσικό αέριο, ένα καύσιμο που χρησιμοποιείται συνήθως στο χρωματοπωλείο. Ισχύει επίσης η αλληλεγγύη της Ευρώπης. Μια πολιτική συμφωνία επιτεύχθηκε από τις χώρες της ΕΕ για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15% τον φετινό χειμώνα, εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα. Αν και υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, το σχέδιο καθιστά τη μείωση υποχρεωτική σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ