today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Δ.Κουτσούμπας: Η “πράσινη μετάβαση” καταδικάζει τις λαϊκές οικογένειες σε ενεργειακή φτώχεια

«Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι μια ακόμα ψηφίδα που υπηρετεί την πολιτική της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση», ένας ακόμα κρίκος στην ασταμάτητη αλυσίδα νόμων και διατάξεων που ψηφίζονταν σωρηδόν και όλη την προηγούμενη περίοδο, και διαλύουν το περιβάλλον, τις ζωές των κατοίκων, τις τοπικές οικονομίες, στο όνομα της κλιματικής αλλαγής και της διείσδυσης των ΑΠΕ» ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για το περιβάλλον.

«Το “νέο φρούτο” είναι οι λεγόμενες υπεράκτιες ΑΠΕ και η αποφασιστική επιτάχυνσή τους. Όποιος παριστάνει τον έκπληκτο, και αναφέρομαι στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να θυμηθεί τις σχετικές ανακοινώσεις τής Κομισιόν, ήδη απ’ τις αρχές του χρόνου, για να το αντιληφθεί» προσέθεσε, σημειώνοντας ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση «προβλέπει ωμά ότι δεν αρκεί η καταστροφή κάθε βουνού και δάσους, έρχεστε τώρα να βάλετε και μέσα στη θάλασσα, γιγάντιες ανεμογεννήτριες, που θα μπουν δίπλα στην ξηρά, στα ρηχά νερά, εκεί που ψαρεύουν οι τοπικοί ψαράδες. Μιλάμε για ανεμογεννήτριες πραγματικά τέρατα, με ύψος ενός μικρού βουνού, που θα κυριαρχούν στον ορίζοντα, και θα δημιουργήσουν ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές καταστροφές».

Χαρακτήρισε «θράσος» το να φέρνει η κυβέρνηση νέο νομοσχέδιο για αύξηση των ΑΠΕ «την ίδια ώρα που οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσαν ότι θα πουλάνε το ηλεκτρικό ρεύμα μισό ευρώ την κιλοβατώρα».

«Μισό ευρώ. Δηλαδή, 200 με 300 ευρώ το χρόνο για ένα ψυγείο!!! Και επειδή έρχεται ο χειμώνας, σημαίνει 1,5 έως 2 ευρώ την ώρα για μια μεγάλη ηλεκτρική σόμπα!» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η πολιτική της πράσινης μετάβασης, της απελευθερωμένης ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης, της προώθησης των ΑΠΕ, του υγροποιημένου φυσικού αερίου, φορολογεί μια λαϊκή οικογένεια που χρησιμοποιεί ηλεκτρικές σόμπες με 30 έως 40 ευρώ την ημέρα, για να βγάζουν δισεκατομμύρια ευρώ οι επιχειρηματίες των ΑΠΕ, οι παραγωγοί ενέργειας από φυσικό αέριο, οι μεγαλοκατασκευαστές που εγκαθιστούν ΑΠΕ σε όσο πιο δύσβατα μέρη μπορούν» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μεταφοράς και αποθήκευσης του LNG, επισημαίνοντας ότι η πολιτική τής κυβέρνησης «παρέχει μια προστασία: Κι αυτή είναι των συμφερόντων κάποιων μεγάλων επιχειρηματιών».

«Γι’ αυτό, την ίδια ώρα που επιβαρύνετε τα λαϊκά νοικοκυριά με χιλιάδες ευρώ υπερτιμολογημένο ρεύμα, προτείνετε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να επιδοτούνται επειδή -άκουσον άκουσον – δεν καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα. Θέλετε να επιδοτήσετε τους ομίλους για να μην παράγουν…» προσέθεσε.

Υπογράμμισε ότι η πράσινη μετάβαση «τελικά καταδικάζει τις λαϊκές οικογένειες σε ενεργειακή φτώχεια».

Σημείωσε ότι την ίδια ώρα η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο που προωθεί περαιτέρω πανάκριβες ΑΠΕ «κι από κοντά, όλοι όσοι, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, τάχα διαφωνούν με το σχέδιο νόμου, αλλά συμφωνούν με το στρατηγικό του στόχο».

Όπως εξήγησε εκείνο που δεν τολμούν να πουν στον ελληνικό λαό είναι πως «η πράσινη ανάπτυξη που στηρίζετε όλοι σας εδώ μέσα, απαιτεί ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά παντού, σε βουνά και σε θάλασσες», προσθέτοντας ότι «όλες οι κυβερνήσεις προώθησαν, ένα νομοθετικό πλαίσιο που σταδιακά επιτρέπει ΑΠΕ παντού, πρακτικά χωρίς περιορισμούς».

Ανέφερε, ακόμα, ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συμφωνούν στην επιθετική προώθηση των υπεράκτιων ΑΠΕ αφού υπερψήφισαν στις αρχές του χρόνου την σχετική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.

«Σήμερα έρχεται αποφασιστικά στο προσκήνιο η πρόταση του ΚΚΕ για την ανάγκη να αξιοποιηθούν όλες οι πηγές ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας και να πάψει επιτέλους η ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα.

Προβάλλουμε τον μοναδικό δρόμο που μπορεί να αντιμετωπίσει οριστικά την εκμετάλλευση και την εξαθλίωση.

Υπάρχει αυτή η λύση, υπάρχει διέξοδος προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων: Να μπει ένα τέλος στον καπιταλισμό, να προχωρήσει η κοινωνία μας στον σοσιαλισμό.

Για αυτό βέβαια, χρειάζεται ριζική αλλαγή πορείας, η εργατική τάξη, ο λαός, να πάρουν στα χέρια τους το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας.

Το πρόβλημα είναι πολιτικό και δεν μπορεί να λυθεί χωρίς σύγκρουση με τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη, χωρίς ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Εξηγώντας την πρόταση του ΚΚΕ είπε ότι στον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης θα υπάρχει ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας ενέργειας, ως μηχανισμός της εργατικής λαϊκής εξουσίας. «Έχοντας ξεριζώσει το καπιταλιστικό κέρδος ως κριτήριο της ενεργειακής πολιτικής θα πετύχουμε να υπάρχει κεντρικός ενεργειακός σχεδιασμός που θα μπορεί να αναπτύξει την παραγωγή και να ικανοποιεί συνδυασμένα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών» προσ’εθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε στη συνέχεια ότι η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ μπορεί να διασφαλίσει σήμερα στην Ελλάδα:

– Αφού θα απαλλαγούμε από τις δεσμεύσεις του Εμπορίου Ρύπων και γενικότερα της “Πράσινης” Μετάβασης της ΕΕ, τα εγχώρια αποθέματα λιγνίτη θα μπορούν να αξιοποιηθούν ξανά για την ηλεκτροπαραγωγή με σύγχρονες μονάδες υψηλής απόδοσης, που θα αξιοποιούν και τις νέες τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Θα μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν για την παραγωγή υδρογόνου.

– Θα προχωρήσει η κατασκευή νέων μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων και θα αυξηθεί η σχετική ηλεκτροπαραγωγή, συμβάλλοντας και στις ανάγκες άρδευσης στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Δε θα εξαρτάται πλέον ο βαθμός συμμετοχής των υδροηλεκτρικών έργων από τον ανταγωνισμό των ομίλων και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

– Θα δοθεί έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αναβάθμιση της εγχώριας παραγωγής υποδομών για την αξιοποίηση των ΑΠΕ, από την κατασκευή ανεμογεννητριών μέχρι τον οικιακό εξοπλισμό, με προτεραιότητα τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα μειωθεί δραστικά η αξιοποίηση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

– Με γνώμονα το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα προσδιοριστεί το μέγεθος, η ορθή κατανομή και η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων για να αποφευχθεί ο κορεσμός συγκεκριμένων περιοχών με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες στα δάση και στον υδροφόρο ορίζοντα. Αντίστοιχα, θα προσδιορίζεται ο βαθμός αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας και της εγχώριας γεωθερμίας που έχει υψηλό συντελεστή απόδοσης.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στους καθημερινούς αγώνες, όπως «στους δίκαιους αγώνες των κατοίκων σε ολόκληρη τη χώρα απέναντι στα νέα επενδυτικά σχέδια των ενεργειακών ομίλων που προωθούνται σε βάρος των λαϊκών αναγκών» και τόνισε καταλήγοντας στην ομιλία του:

«Καταθέτουμε προτάσεις. Και σας λέμε σήμερα, εδώ και τώρα, να τις υλοποιήσετε, προκειμένου να μην βρεθούμε μπροστά σε τραγικές καταστάσεις.

Την ίδια στιγμή, πρέπει να υπάρξει κυριολεκτικά συναγερμός! Μισό ευρώ η κιλοβατώρα σημαίνει τεράστια κλιμάκωση της ενεργειακής φτώχειας.

Καλούμε τον λαό να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, και να απαιτήσει:

– Την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.

– Την κατάργηση του λεγόμενου “ευρωπαϊκού τέλους διοξειδίου του άνθρακα”.

– Την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των ειδικών φόρων και του χρηματιστηρίου ενέργειας, και όχι την μετατροπή της σε στήριξη των ομίλων ενέργειας απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό που πάλι πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

– Την εγκατάλειψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που εκτινάσσουν το κόστος του φυσικού αερίου.

– Τη δραστική, ουσιαστική μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς μεταφορά της τιμής του στις πλάτες των εργαζόμενων μέσα απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ