today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Η έκθεση «Μυθολογίες | Νέοι Τόποι» παρουσιάζεται στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) υποδέχεται το Καλοκαίρι στον Θόλο και σε συνεργασία με την ARTWORKS τον διαμορφώνει σε ένα φιλόξενο νέο τόπο συνάντησης του κοινού, με πρωτότυπο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και έργα σύγχρονης τέχνης που πραγματεύονται τη σημασία του μύθου στο παρόν.

Από τις 18 Ιουλίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2022 η έκθεση «Μυθολογίες | Νέοι Τόποι» παρουσιάζεται στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ με ελεύθερη είσοδο χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Η έκθεση περιλαμβάνει γλυπτά, εγκαταστάσεις και μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας και διερευνά τη μακρόχρονη και πολύπλοκη σχέση μας με τη μυθολογία, καθώς και τον ρόλο που αυτή διαδραματίζει στη βιωμένη πραγματικότητα και στα όρια της φαντασίας μας.

Δεκατρία έργα σύγχρονης τέχνης αναμετρώνται με την κλίμακα του Θόλου- σε μια κοσμογονία διαφορετική, εμφανίζονται μυθικές φιγούρες που παραπέμπουν στο υπέδαφος, στο ανασκαφικό παρελθόν, στην τεχνολογική-ψηφιακή σφαίρα και στην επιστημονική φαντασία. Το χώρο επιμελείται αρχιτεκτονικά η Ελένη Παπαναστασίου δημιουργώντας ένα σύστημα καθισμάτων. Η διάταξή τους είναι ελεύθερη, ώστε η κίνηση ανάμεσά τους και στα γλυπτά να μην είναι ιεραρχημένη ούτε καθοδηγούμενη, προκρίνοντας την αίσθηση ότι το σώμα βρίσκεται στο κέντρο μιας σφαίρας.

Τέσσερις σύγχρονοι καλλιτέχνες -Θεόδωρος Γιαννάκης, Πέτρος Μώρης, Πάνος Προφήτης, Βαλίνια Σβορώνου- εκθέτουν έργα με ευθείες μυθολογικές αναφορές που δίνουν νέες ερμηνείες αρχετύπων. Επιχειρούν να αποκαλύψουν τους μηχανισμούς με τους οποίους κατασκευάζονται και εδραιώνονται πεποιθήσεις οι οποίες θεωρούνται πλέον αυτονόητες. Ταυτόχρονα, με τα έργα τους, εξετάζουν τη λειτουργία του μύθου, τη σχέση του με τις κατηγορίες «φύση» και «πολιτισμός» και τη χρήση του στην αφήγηση της επικαιρότητας, ενώ υπενθυμίζουν τη συχνά ανατρεπτική του δυναμική. Οι δημιουργοί παρατηρούν τη μεταβαλλόμενη συνθήκη του μύθου και προτείνουν απρόσμενους, παιγνιώδεις και παραγωγικούς τρόπους αμφισβήτησης κυρίαρχων αφηγήσεων- οικειοποιούνται και ξαναγράφουν το σώμα τού μύθου, ανιχνεύοντας νέα μορφολογικά μονοπάτια σε νέους τόπους.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σε συνεργασία με την ARTWORKS. Καθημερινά, 18/07/2022 – 11/09/2022 | 10.00-22.00.

Περισσότερες πληροφορίες για τους καλλιτέχνες και τα έργα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα snfcc.org/MythologiesNewTerrains καθώς και στις σελίδες στα social media @SNFCC.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ