21.3 C
Athens

Γ.Οικονόμου: Σημασία έχει η αντιμετώπιση των πυρκαγιών και όχι να καταστροφολογούμε για να αποκομίσουμε πολιτικό όφελος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος πήγε στη δεξίωση για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο ενώ είχε νοσήσει μερικές ημέρες νωρίτερα με κορονοϊό, δήλωσε πως υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και «φαντάζομαι ότι είναι γνώστης, τα έχει τηρήσει απόλυτα και έχει τα αποδεικτικά στοιχεία».

Σχετικά με την πυρκαγιά στην Πεντέλη και τον αριθμό των σπιτιών που δεν είναι κατοικήσιμα ή χρήζουν επιδιόρθωσης, είπε ότι δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται ο αριθμός 200 που ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όσα και να είναι, το κράτος θα σταθεί στο πλευρό των κατοίκων, θα δοθούν αποζημιώσεις να πάρει ανάσες ο κόσμος. Το πολιτικό ζήτημα είναι ότι οφείλουμε να βλέπουμε τις πυρκαγιές ως κάτι που συμβαίνει παντού και σημασία έχει η αντιμετώπισή τους, η ελαχιστοποίηση των ζημιών και όχι να καταστροφολογούμε γιατί θεωρούμε ότι μπορούμε να αποκομίσουμε πολιτικό όφελος», συνέχισε ο κ. Οικονόμου.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει τη δυσμενή εμπειρία του παρελθόντος και πως η πιο υπεύθυνη πράξη αναγνώρισης των λαθών είναι πως προετοιμάζεις τον κρατικό μηχανισμό για την επόμενη πυρκαγιά. «Έχουμε μπροστά μας καλοκαίρι. Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από άλλες χρονιές. Η ταχύτητα απόκρισης του κρατικού μηχανισμού είναι πολύ πιο γρήγορη από ότι στο παρελθόν», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι δεν είναι τώρα η ώρα να πει κανείς αν υπάρχει ικανοποίηση ή όχι καθώς δεν βρισκόμαστε ούτε στα μισά του δρόμου.

Ειδικά για την πυρκαγιά στη Δαδιά είπε ότι είναι πολύ δύσκολη ενώ γενικά η πρόληψη έχει αποδώσει σε πολλά σημεία της χώρας. Μόνο χθες, είπε, είχαμε 58 πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίζονται ευτυχώς γρήγορα.

Επιπλέον ανέφερε για τον ενδεχόμενο εμπρησμών ότι είναι μια πολύ σοβαρά διάσταση την οποία δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς όταν υπάρχουν ενδείξεις. Για τη φωτιά στην Πεντέλη είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα και οι αρμόδιοι έχουν αποκλείσει το βραχυκύκλωμα.

«Στην Ηλεία δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει ότι έχουμε πολλές διαφορετικές εστίες κάθε τρεις και λίγο. Είναι μια ισχυρή ένδειξη. Ό,τι είναι δυνατόν να γίνει για την πρόληψη, την αποτροπή και τη σύλληψη γίνεται. Είναι μια συνεχής προσπάθεια όπως και η προσπάθεια φύλαξης των δασών», συνέχισε.

Για το δάσος της Δαδιάς, μετά από σχετική ερώτηση, είπε ότι φυλάσσονταν από την Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής και πως έχει ένα προσωπικό 11-12 ανθρώπων, διαφορετικών ειδικοτήτων, που συνδράμουν ουσιαστικά.

Για το δυστύχημα στα Σπάτα ο κ. Οικονόμου είπε ότι πρόκειται για ένα φοβερά τραγικό περιστατικό, πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνησή του και περιμένουμε τα πορίσματα.

Ερωτηθείς για την μηνυτήρια αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου, τόνισε ότι η η Δικαιοσύνη οφείλει άμεσα και γρήγορα να διερευνήσει απόλυτα και σε βάθος την υπόθεση.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και τις νέες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως είναι αδιέξοδη αυτή η τακτική του Τούρκου προέδρου ο οποίος επιμένει σε αυτή στα εσωτερικά ακροατήρια ενώ όταν βρίσκεται στο εξωτερικό όπως στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ, δεν προβαίνει σε αυτού του είδους τις απειλές.

«Δεν μπορεί σε κανένα επίπεδο να σταθεί αυτή η επιχειρηματολογία», είπε και υπογράμμισε πως στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο συμφωνήθηκε να αποφύγουμε πράξεις που προκαλούν και αμφισβητούν πράγματα με βάση το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες. «Μετά είχαμε παραβιάσεις και υπερπτήσεις. Δεν μπορούν να μείνουν αυτά αναπάντητα. Η χώρα μας πάντα επιθυμεί επικοινωνία και ανοικτούς διαύλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτονόητα ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οι κατασκευές που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία με ανιστόρητα επιχειρήματα δεν έχουν πετύχει το σκοπό τους. Είναι κάτι απολύτως αδιέξοδο. Πολλές φορές αγγίζουν τα όρια της γραφικότητας», συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου τονίζοντας πως η Ελλάδα παραμένει ψύχραιμη και παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στο Αιγαίο και στη Ανατολική Μεσόγειο.

Για τα ενεργειακά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως προετοιμαζόμαστε, επεξεργαζόμαστε μια σειρά από σενάρια και έχουμε φροντίσει να μη διακινδυνεύσει η εφοδιαστική αλυσίδα. «Χωρίς αμφιβολία κινδυνεύουμε με λιγότερα προβλήματα από άλλες χώρες, αλλά εδώ έχουμε παρατεταμένη κρίση και διαφορετικά μηνύματα από ρωσικής πλευράς. Οφείλουμε να τα παρακολουθούμε. Και κυρίως να ετοιμαστούμε και ως Ευρώπη για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση και στο ζήτημα της επάρκειας και σε αυτό των τιμών», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ