today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Η αποχώρηση της Alpha Bank από την Αλβανία, η πώληση του Πόρτο Καρράς και το ξενοδοχειακό deal στην Κρήτη

Αποχωρεί οριστικά από την Αλβανία η Alpha Bank μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της θυγατρικής της (Alpha Bank Albania) στον ομιλο OTP Bank Plc.  Σύμφωνα με το στρατηγικό της σχέδιο, η Alpha Bank αποδεσμεύει κεφάλαια από αγορές στις οποίες στη σημερινή συγκυρία δεν έχει νόημα να δραστηριοποιείται και ταυτόχρονα, εντείνει την παρουσία της σε επιμέρους αγορές που την ενδιαφέρουν. Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της ελληνικής αγοράς, η Alpha φιλοδοξεί να αυξήσει τα μερίδια των χορηγήσεων της σε Ρουμανία και Κύπρο…

Σε εκκρεμότητα από το 2020 βρίσκεται η ολοκλήρωσης της διαδικασίας καθορισμού του τιμήματος για την πώληση του Πόρτο Καρράς. Επί του πορίσματος του αρχικού ανεξάρτητου εκτιμητή (ΙΑ), της Deloitte τόσο οι πωλήτριες όσο και η αγοράστρια προέβαλαν αντιρρήσεις εντός της ταχθείσας από το SPA προθεσμίας. Οι δεύτεροι ΙΑ (PwC από πλευράς των πωλητριών εταιρειών και ΕΥ από πλευράς της αγοράστριας) αλλά και ο αρχικός ΙΑ, λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος, αρνήθηκαν να δεσμευτούν από τους προβλεπόμενους από το SPA χρόνους ολοκλήρωσης. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για την ολοκλήρωση του έργου. Στην περίπτωση μη έκδοσης κοινού πορίσματος θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία για τον τρίτο ΙΑ. Ποιος ευθύνεται; Κοιτάξτε προς Βόρειο Ελλάδα…

Εδώ, στο Mr. President διαβάσατε πριν περίπου ένα μήνα πως έρχεται μεγάλο deal στην Κρήτη, και ειδικότερα στον ξενοδοχειακό κλάδο. Όπερ και εγένετο. Ειδικότερα, στην απόκτηση της ξενοδοχειακής μονάδας Village Resort & Waterpark στο Ηράκλειο Κρήτης προχώρησε ο Όμιλος Cretan Investments Group Hellas. Το ξενοδοχείο περιλαμβάνει 275 δωμάτια, θέατρο, Waterpark, 3 πισίνες και γήπεδο ποδοσφαίρου και είναι χτισμένο με προνομιακή θέα, στη θέση Σπήλιος της Χερσονήσου. Η οικογένεια Καράτζη, που έχει την Cretan Investments Group Hellas ετοιμάζεται για νέες εξαγορές, με τα δωμάτια που διαχειρίζεται μέχρι στιγμής να είναι 400!

Ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων της για να πάρει μερίδιο από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης βρίσκεται η Epsilon Net. Η μητρική εταιρεία μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας ελέγχου γίνεται και επίσημα εγκεκριμένος προμηθευτής στα προγράμματα ψηφιακών εργαλείων. Πληροφορίες αναφέρουν πως η εισηγμένη στοχεύει στο εξής σε έργα δημόσιου και βεβαίως ιδιωτικού τομέα, από μικρομεσαίες εταιρείες, έως μεγαλύτερες. Άλλωστε, στο πλάνο πάντα βρίσκονται εξαγορές κυρίως μικρότερων εταιρειών, που κουμπώνουν με το χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών που παρέχει η εταιρεία.

Τον πήχη ψηλά βάζει ο Αλέξανδρος Εξάρχου, ο οποίος δηλώνει πως στόχος της Ιντρακάτ είναι να γίνει η δεύτερη κατασκευαστική δύναμη στην Ελλάδα. Δεν είναι ακατόρθωτο, αν αναλογιστεί κανείς τα έργα που συμμετέχει η εταιρεία και βεβαίως το μεγάλο επενδυτικό της πρόγραμμα σε ΑΠΕ και γενικότερα σε πράσινη ενέργεια. Στο μέλλον, πρόκειται να διεκδικηθούν νέα μεγάλα έργα και ο στόχος για τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία έχει τεθεί σε βάθος τριετίας.

Συνεχίζεται η ανάπτυξη της Lamda με νέα έργα. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ανέλαβε τις μελέτες για τη Σήραγγα Ηλιούπολης, για λογαριασμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για έργο ύψους έως 5 εκατ.ευρώ, ενώ εντάσσεται στο ρυθμιστικό πλαίσιο του Δήμου Αθηναίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ