today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Στην παιδεία δεν χωράνε πισωγυρίσματα – Γράφει ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος

"Συνεχίζουμε αταλάντευτα το μεταρρυθμιστικό μας έργο με επίκεντρο τον πολίτη και την κοινωνία"

Η μεταρρυθμιστική πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στον κρίσιμο τομέα της παιδείας δεν μπορεί να συμπυκνωθεί σε ένα άρθρο λίγων λέξεων. Είναι αναντίρρητο γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που άλλαξαν ριζικά ένα τελματωμένο σύστημα σε σχέση με τα υπόλοιπα συστήματα εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Κοινή λογική ήταν ότι δεν μπορεί η εκπαιδευτική πολιτική να μην προσαρμόζεται στις εξελίξεις και τις απαιτήσεις των καιρών και να παραμένει στάσιμη και προσηλωμένη σε μια λογική αναχρονιστική με παραδοσιακούς περιορισμούς του παρελθόντος.

Του Χρήστοου Δερμεντζόπουλου *

Ήταν και παραμένει αδήριτη η ανάγκη, για ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα απελευθέρωνε την εκπαιδευτική διαδικασία από διάφορες αγκυλώσεις του παρελθόντος με μεγαλύτερη αυτονομία και ελευθερία, άμεσα συνδεδεμένο με την κοινωνία και την εργασία και σε απόλυτη σύμπνοια με τις ανάγκες του ελληνικού συστήματος.

Εξάλλου, δεν μπορείς να μεταρρυθμίζεις εάν δεν είσαι πρόθυμος να έρθεις πραγματικά σε ρήξη με το κατεστημένο και να απαντήσεις τεκμηριωμένα σε κάθε αρτηριοσκληρωτική φωνή που δεν προτείνει, δεν παρέχει συναίνεση αλλά φωνάζει για να ικανοποιήσει προσωπικές, κομματικές και πολιτικές φιλοδοξίες.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Υπουργείο Παιδείας , πιστή στο όραμα της για ένα νέο σχολείο, για ένα αναβαθμισμένο Πανεπιστήμιο, για μια συνολική οραματική επιδίωξη για την εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο εξορθολογισμού της πολιτικής της.

Αυτές τις μέρες συζητείται στη Βουλή, ο νέος νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα». Ένας νόμος που αποτελεί αποτέλεσμα βαθιάς και ανοιχτής διαβούλευσης με τους πολίτες και τους φορείς. Ένας νόμος που αγκαλιάζει την ανανέωση με την καινοτομία και που θεσμοθετεί ευκαιρίες για όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, για το Πανεπιστήμιο και την κοινωνία, με την οποία πλέον συνδιαλέγεται και αποκτά αλληλεπίδραση ως αναπόσπαστο κομμάτι της.

Με σημαντικές καινοτομίες που αφορούν την αναβάθμιση της ποιότητας των ΑΕΙ με εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών, με δυνατότητα εσωτερικής μετακίνησης, με πιο ευέλικτο και νέο σύστημα εκλογής μελών Δ.Ε.Π. Με ενίσχυση της λειτουργικότητας και της αποδοτικότητας των Α.Ε.Ι., με νέα μοντέλα διοίκησης  και προώθηση της σύνδεσης με την κοινωνία. Η αξιοποίηση  των ερευνητικών αποτελεσμάτων, η υποστήριξη ίδρυσης νεοφυών επιχειρήσεων και η διοχέτευση αποτελεσμάτων διδακτικής και ερευνητικής δραστηριότητας στο κοινωνικό σύνολο αποτελούν σημαντικά στοιχεία του νομοσχεδίου αυτού. Τέλος, προβλέπονται αλλαγές στο τρόπο ακαδημαϊκής αναγνώρισης πτυχίων εξωτερικού από τον ΔΟΑΤΑΠ, με μια νέα μορφή με λιγότερη γραφειοκρατία και με σύνταξη εθνικού μητρώου αναγνωρισμένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που θα αποφέρουν αυτόματη αναγνώριση των πτυχίων σε σύντομο χρόνο.

Επίσης, εργαστήρια δεξιοτήτων στα σχολεία, νέα προγράμματα σπουδών στη γενική εκπαίδευση, καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ και δυνατότητα παράλληλου μηχανογραφικού για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, διπλασιασμός πρότυπων και πειραματικών σχολείων, ίδρυση πρότυπων ΕΠΑΛ, οριζόντιες επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, ενδυνάμωση του ρόλου των εκπαιδευτικών με περισσότερες πρωτοβουλίες και ελευθερίες αποτελούν κάποια κομμάτια του μεταρρυθμιστικού παζλ στην παιδεία.

Σε αυτό το παζλ, αν προστεθούν και οι 25.000 μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση – οι πρώτοι τα τελευταία 12 χρόνια, η αναβάθμιση του θεσμού της μαθητείας των αποφοίτων των ΕΠΑΛ, η αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης, το αναβαθμισμένο σχολείο των πολλαπλών γνώσεων, των δεξιοτήτων και των προοπτικών δημιουργείται τελικά ένα εξαιρετικό ψηφιδωτό πολλαπλών ευκαιριών για όλους.

Πιστή λοιπόν στη ανάγκη για μεταρρυθμιστική πολλαπλότητα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει αταλάντευτη το έργο της αλλάζοντας τη χώρα. Σε αυτήν την προσπάθεια, τα εμπόδια που κάποιοι σκόπιμα βάζουν, μας δίνουν περισσότερη δύναμη να συνεχίσουμε μόνο μπροστά. Με πυξίδα την κοινωνική ευαισθησία και τις ηθικές αρχές μας προχωράμε στο μέλλον, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω.

* Ο κ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος είναι Βουλευτής Ν.Δ. Έβρου 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ