today-is-a-good-day
19.6 C
Athens

Χρ.Δερμεντζόπουλος: Η νέα γενιά στο προσκήνιο για τον κόσμο που ονειρεύεται να χτίσει

Οι νέοι βρίσκονται σε μία ηλικία που όλα είναι δυνατά, αλλά ο ιός έχει κάνει τη ζωή τους αδύνατη, ανέφερε πριν λίγο καιρό στην έντυπη έκδοσή της η γαλλική εφημερίδα Liberation με πρωτοσέλιδο «21 χρονών το 2021».

Για κάποιους είναι μία γενιά που θυσιάστηκε, για άλλους είναι μία γενιά ανώριμη, αλλά σίγουρα όσοι είναι 21 χρονών σήμερα, είναι θαρραλέοι και έξυπνοικαι κυρίως δημιουργικοί και ονειροπόλοι.

Γράφει ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος

Αφήστε τους να φτιάξουν τον κόσμο που θα ζήσουν, καταλήγει στο εισαγωγικό της σημείωμα η γαλλική εφημερίδα.Μετά την πανδημία παρατηρούνται σε πολλές χώρες φαινόμενα κοινωνικών αναταραχών καθώς οι μέχρι σήμερα κοινωνικές ανισότητες παραμένουν υψηλές και δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Σε αυτό το σημείο,σκόπιμο να αναφερθεί, ότι προ της πανδημίας είχε προηγηθεί η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία έχει ήδη δημιουργήσει τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, πλήττοντας το κράτος πρόνοιας, την κοινωνική αλληλεγγύη αλλά συνάμα και το κράτος δικαίου και πολλές φορές ακόμη και τη δημοκρατία. Αν συνυπολογίσουμε λοιπόν και τις ανισότητες που δημιουργούνται από την πανδημία, καταλαβαίνουμε ότι η κατάσταση γίνεται εκρηκτική.

Η κατάσταση δεν είναι διαφορετική στη χώρα μας, όπου της πανδημίας είχαν προηγηθεί δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας, όπου το braindrain είχε γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Όλες οι έρευνες που είχαν γίνει τους τελευταίους μήνες κατέγραφαν ακριβώς το ίδιο: αγωνία, ανασφάλεια και απελπισία για το μέλλον που περιμένει τους νέους. Όπως και στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες, οι νέοι δεν εμπιστεύονται πια τους θεσμούς, ταυτόχρονα όμως δηλώνουν υψηλό πολιτικό ενδιαφέρον.

Όμως αυτό έπρεπε να σταματήσει προκειμένου η χώρα και οι νέοι να μην παλεύουν σε ένα αδιέξοδο,να μην στροβιλίζονται χωρίς αποτέλεσμα σε μια συνεχή προσπάθεια κοινωνικής επιβίωσης. Από την ημέρα που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, έθεσεστο επίκεντρο της πολιτικής της τη νέα γενιά. Πεποίθηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι η νέα γενιά λειτουργεί ως καταλύτης ανανέωσης και μετασχηματισμού της κοινωνίας και της πολιτικής.

Με συγκεκριμένες πράξεις και δράσεις δε φοβήθηκε να «ανοίξει» το κόμμα σε νέους ανθρώπους, να παντρέψει τις ιδέες του νέου με τη σοφία των παλαιότερων, να ανανεώσει αισθητά το στελεχιακό δυναμικό και να δώσει νέα πνοή στην εκπροσώπηση στη Βουλή. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλο μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποτελείται από νέους ηλικιακά βουλευτές, οι οποίοι αναλαμβάνουν και την προώθηση σημαντικών ζητημάτων στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών τους υποχρεώσεων.

Διορθώθηκαν εις βάρος των νέων αδικίες ετών, δόθηκαν κίνητρα στις επιχειρήσεις για πρόσληψη νέων ατόμων, παρουσιάστηκαν προτάσεις προκειμένου να συνεισφέρουν στη δυναμική επανεκκίνηση των νέων σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς του, που τόσο είχε επηρεαστεί. Είναι σαφές πως οι νέοι βρίσκονται πια στο προσκήνιο.

Ήδη από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ένα μεγαλόπνοο εθνικό σχέδιο για τη νεολαία. Με τέσσερις βασικές κατευθύνσεις: ισότητα στις ευκαιρίες, ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση, εξωστρέφεια και διεύρυνση της συμμετοχής τους στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική δράση. Με συγκεκριμένες προτάσεις πουεφαρμόζονται ή θα εφαρμοστούν άμεσα: το πρώτο ένσημο για τους νέους έως 29 ετών, την ενίσχυση της σταδιοδρομίας με επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας, με το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα σε όλους τους σπουδαστές των ΙΕΚ ανεξαιρέτως, την αναβάθμιση και μετεξέλιξη της επαγγελματικής κατάρτισης, την καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας νέων, το νέο επικουρικό ταμείο ασφάλισης χτισμένο πάνω στις ανάγκες των νέων. Η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου είναι γεγονός, ο εξορθολογισμός του πανεπιστημίου είναι απτή πραγματικότητα. Μια συνολική δέσμη μέτρων που αγκαλιάζει τους νέους. Που δίνει νέα πνοή, δίνει κίνητρα να συνεχίσουνε τη ζωή τους. Με προοπτική για το μέλλον, με αισιοδοξία για το αύριο.

Είναι αδήριτη ανάγκη η επαναπροσέγγιση των νέων. Εξάλλου αποτελεί μεγάλο στοίχημα για το πολιτικό αλλά και για το οικονομικό μέλλον της χώρας. Η επαναπροσέγγιση αυτή απαιτεί συγκεκριμένο σχέδιο για συγκεκριμένο σκοπό. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει στη νέα γενιά γιατί αυτή αποτελεί το μέσο για να γίνει πραγματικότητα η πεποίθηση όλων ότι η Ελλάδα αλλάζει. Βαδίζει μπροστά. Κοιτάζει ψηλά. Από το πολιτικό σύστημα εξαρτάται πώς η νέα γενιά της εποχής μας θα βρει τον τρόπο να γράψει τη δική της ιστορία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ