today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τον Μπάιντεν που ακύρωσε τη μεταναστευτική πολιτική του προκατόχου του

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε σήμερα τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε ακυρώσει το αμφιλεγόμενο μεταναστευτικό διάταγμα του προκατόχου του, του Ντόναλντ Τραμπ, με βάση το οποίο οι αιτούντες άσυλο που θα συλλαμβάνονταν στα νότια σύνορα θα στέλνονταν πίσω στο Μεξικό και θα έπρεπε να περιμένουν εκεί μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση της υπόθεσής τους.

Με οριακή πλειοψηφία (5 έναντι 4) οι δικαστές έκριναν ότι δεν παραβιάστηκε η μεταναστευτική νομοθεσία όταν σταμάτησε η αυτόματη απέλαση των μεταναστών πίσω στο Μεξικό. Δύο Πολιτείες, το Τέξας και το Μιζούρι, που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, είχαν ζητήσει να παραμείνει σε ισχύ το πρόγραμμα. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θεωρείται νίκη για τον Μπάιντεν.

Το πρόγραμμα «Παραμείνετε στο Μεξικό» (Remain in Mexico) τέθηκε σε εφαρμογή το 2019, όταν οι ΗΠΑ βρίσκονταν αντιμέτωπες με αυξημένη ροή προσφύγων στα νότια σύνορά τους. Η διακοπή του ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, λίγες εβδομάδες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Τζο Μπάιντεν.

Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες από την Κεντρική και τη Νότια Αμερική προσπαθούν να φτάσουν στις ΗΠΑ για να ξεφύγουν από τη βία και τη φτώχεια στις χώρες τους. Πολλοί χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή. Την Δευτέρα, σε μια νταλίκα στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, βρέθηκαν νεκροί 53 επίδοξοι μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους από τη ζέστη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ