today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Α.Τσίπρας: Λεηλατείτε τη μεσαία τάξη για να έχει κάβα προεκλογικά ο Μητσοτάκης να δίνει επιδόματα

Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό για τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι στιγμής στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ όσον αφορά το θέμα της Τουρκίας άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Ολομέλειας, καταλογίζοντάς του «πλήρη υποταγή της εξωτερικής πολιτικής στις προπαγανδιστικές ανάγκες της προεκλογικής περιόδου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τις ΑΠΕ, ωστόσο, ξεκίνησε την παρέμβασή του με αναφορά στα εθνικά θέματα, εκφράζοντας μάλιστα «μεγάλη ανησυχία» για τα όσα διαδραματίζονται κατά τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ, τα οποία, όπως είπε, «ενέχουν σοβαρότατους κινδύνους για την εθνική μας κυριαρχία, για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και για τη διεθνή θέση της Ελλάδας».

Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε αρχικά σε σημερινή «επίσημη» ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι τελικά στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F16, με επιχείρημα ότι «η ισχυροποίηση της άμυνας της Τουρκίας συμβάλλει σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ», ενώ διερωτήθηκε αν τα “παπαγαλάκια” θα συνεχίσουν να μιλάνε για απομόνωση και ήττα Ερντογάν.

Σχολίασε, επίσης ότι στο μνημόνιο με την Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία «δεσμεύονται ότι -χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις- θα πουλάνε όπλα στην Τουρκία και θα στηρίζουν τη συμμετοχή της στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ σήμερα και στο μέλλον, ανεξαρτήτως των τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, τη Συρία και τη Λιβύη».

Υπενθύμισε, έτσι, τις «κορώνες για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία» αλλά και το βέτο της Ελλάδας και της Κύπρου στη συμμετοχή της Τουρκίας στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, στηλιτεύοντας ότι τώρα πηγές της κυβέρνησης δηλώνουν «ικανοποίηση» γιατί το εν λόγω μνημόνιο «δεν επηρεάζει τη χώρα και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας».

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι, γιατί η Τουρκία, χωρίς φυσικά να συμμετέχει στις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, αναβαθμίζει δραματικά τον ρόλο και τη θέση της στα διεθνή δρώμενα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τη στιγμή που κλιμακώνει τη ρητορική τής έντασης και τις δημόσια εκφρασμένες αναθεωρητικές της βλέψεις στο Αιγαίο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προσθέτοντας ότι «μέσα σε αυτό το κλίμα παράνομων διεκδικήσεων η Τουρκία όχι μόνο δεν πιέζεται να επανέλθει στον δρόμο της διπλωματίας, αλλά καταφέρνει να επιβάλει και να κατοχυρώσει επισήμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη λογική ενός τουρκικού Αιγαίου», δηλαδή, όπως είπε «το εντελώς απαράδεκτο από κάθε άποψη εμπορικό σήμα Turkegean, με ευρωπαϊκή σφραγίδα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε, την ανησυχία του «γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει να ανησυχεί με όλα αυτά», «αλλά δηλώνει και ικανοποιημένη», κάνοντας ειδική μνεία στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος διέταξε ΕΔΕ, «λες και δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες». «Αυτή είναι η λογική αυτών όλων που μας κάνουν τα λιοντάρια και τους εθνικόφρονες, αλλά στην πράξη είναι δειλοί απέναντι στην εθνική ευθύνη και θέλουν να τη ρίξουν στους άλλους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε, επίσης, τον φόβο ότι «η πλήρης υποταγή της εξωτερικής πολιτικής στις προπαγανδιστικές ανάγκες της προεκλογικής περιόδου, οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε οδυνηρά για τα εθνικά μας συμφέροντα σφάλματα», εξηγώντας ότι «με τη στάση του αυτή, η οποία βλέπει στο εσωτερικό και όχι στη διεθνή σκακιέρα, αποθρασύνει την Άγκυρα, ενώ δίνει το μήνυμα στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει πρόβλημα αλλά “ικανοποιείται” κιόλας με την παροχή στήριξης στην Τουρκία με αυτόν τον τρόπο».

Κλείνοντας την αναφορά στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό «έστω και τώρα να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που συνεχίζεται». «Να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα ζητά και απαιτεί στήριξη και δέσμευση των συμμάχων απέναντι στις προκλήσεις και τα επεκτατικά σχέδια του κ. Ερντογάν. Ότι η χώρα μας θα βρεθεί αποφασιστικά απέναντι και θα αξιοποιήσει όλα τα διεθνή της όπλα, ώστε οι ΗΠΑ να μην εκσυγχρονίσουν και πουλήσουν F16 στην Τουρκία. Ότι δεν είμαστε δεδομένοι».

Δήλωσε, λοιπόν, ότι «μια τέτοια στάση πολιτική αποφασιστικής υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων, μέσα κι έξω από τη συμμαχία, θα την κρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θετικά, όχι με κομματικά, αλλά με εθνικά κριτήρια», ενώ «αν επιμείνει στη ΙΧ εξωτερική πολιτική που έχει επιλέξει, τότε θα φέρει ακέραια την ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει».

«Εσείς λεηλατείτε της μεσαία τάξη και τους αδύναμους με την ακρίβεια για να έχει κάβα προεκλογικά ο Μητσοτάκης να δίνει ανεπαρκή επιδόματα»

Περνώντας στο θέμα της ενέργειας, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας επικίνδυνης δίνης» και ότι «όσο κι αν επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης τον υπαρκτό διεθνή χαρακτήρα των κρίσεων, δεν μπορεί καμιά μονοφωνία της προπαγάνδας να κρύψει την πολυφωνία των ευθυνών του». Ειδικότερα, αποκάλεσε τον πρωθυπουργό, «τον χειρότερο διαχειριστή στη χειρότερη στιγμή», υποστηρίζοντας ότι «δυο στοιχεία χαρακτηρίζουν τη διαχείρισή του: η πρωτοφανής διαχειριστική αναποτελεσματικότητα και ανικανότητα, η καταστροφική επιπολαιότητα, σε όσα αφορούν την κοινωνία και τη χώρα και η πανούργα, άκρως αποτελεσματική αλλά ξεδιάντροπη προσκόλληση στην εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων αλλά και εκδουλεύσεων σε επιχειρηματικούς ομίλους και κομματικούς αξιωματούχους».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, σχολίασε ότι δεν περίμενε αυτή η κυβέρνηση να συγκρουστεί με όλους, ακόμα και «με τις ανεξάρτητες αρχές που οι ίδιοι διορίσανε», προκειμένου «να υπερασπιστεί τα καρτέλ». «Σε μια χώρα στην οποία σοβεί η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια, φτάσαμε στο σημείο η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να εκπέμπουν σήμα κινδύνου», είπε χαρακτηριστικά και επικαλέστηκε πρόσφατες καταγγελίες του προέδρου της ΡΑΕ.

«Έχετε επιλέξει να κάνετε τους προστάτες των καρτέλ. Έχετε επιλέξει ξανά, να συνταχθείτε με τις παρασιτικές μειοψηφίες, απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Είστε εκεί μόνο και μόνο για να εγγυάστε ότι το παιχνίδι της αισχροκέρδειας, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, παρά την κοινωνική οργή», υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής, χαρακτηρίζοντάς την «μεγάλη, διαρκή απάτη εις βάρος του ελληνικού λαού». Αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση «ξαφνικά, μετά από έξι μήνες» υιοθέτησε την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης και των ενώσεων καταναλωτών ότι είναι «παράνομη και ληστρική» και αποκάλεσε τους ιθύνοντες «πολιτικούς απατεώνες», υποστηρίζοντας ότι η ρήτρα «αφαιρείται εικονικά από τους λογαριασμούς του καλοκαιριού, για ενσωματωθεί στους κυμαινόμενους λογαριασμούς του φθινοπώρου».

«Παίζετε με τις αντοχές και την υπομονή νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μόνο και μόνο για να στήσετε στο πόδι ένα αφήγημα προεκλογικό δύο-τριών μηνών μπας και σωθείτε», είπε, σχολιάζοντας πως το «μεγάλο άγχος» αυτής της κυβέρνησης είναι «μην τυχόν μειωθεί η κερδοφορία του Στάσση».

Απευθυνόμενος, δε, στους βουλευτές της συμπολίτευσης τους αποκάλεσε «τα μεγαλύτερα κορόιδα» καθώς όπως σημείωσε, οι μισοί εξ αυτών δεν θα επανεκλεγούν «για χάρη του κ. Στάσση και των άλλων golden boys».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέρριψε και πάλι πλήρως την ευθύνη στον πρωθυπουργό για τα ποσοστά ενεργειακού πληθωρισμού, που στην Ελλάδα είναι στο 62%, ενώ στην υπόλοιπη ευρωζώνη είναι κατά μέσο όρο 39%. «Αυτή η διαφορά είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη», υπογράμμισε και επανέλαβε τα συγκεκριμένα βήματα της κυβέρνησης της ΝΔ, από τα οποία προέκυψε αυτή, όπως ότι αυξήθηκαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 20% τον Σεπτέμβριο του 2019 και διατηρήθηκαν ψηλά και το 2020 παρά τη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και η πρόσδεση της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα στο φυσικό αέριο, η απόφαση να εγκαταλειφθεί η λιγνιτική παραγωγή εν μέσω κύματος ακρίβειας και η ανύπαρκτη στα έργα πολιτική για την ενίσχυση της εγκατάστασης ΑΠΕ στη χώρα.

Εξάλλου, έκανε λόγο για διπλή αισχροκέρδεια: «Από τη μία η αισχροκέρδεια των παραγωγών ενέργειας μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος και από την άλλη, η αμιγώς κρατική αισχροκέρδεια μέσα από τη φορολογία», την οποία απέδωσε σε υπερκέρδη από ΦΠΑ και ΕΦΚ. «Εσείς λεηλατείτε της μεσαία τάξη και τους αδύναμους με την ακρίβεια για να έχει κάβα προεκλογικά ο Μητσοτάκης να δίνει ανεπαρκή επιδόματα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση συνολικά στην κυβέρνηση, καταλογίζοντας στους πολιτικούς του αντιπάλους ότι δεν είναι καν «φιλελεύθεροι, ούτε θιασώτες της ελεύθερης οικονομίας».

«Εσείς είστε περισσότερο αμοραλιστές παρά φιλελεύθεροι. Μια κυβέρνηση χωρίς αρχές. Χωρίς όραμα, χωρίς στρατηγικό προσανατολισμό για τη χώρα και την κοινωνία. Ένα κράμα συντηρητισμού και τυχοδιωκτισμού που έχει κάνει το κράτος λάφυρο. Που μοιράζει και μοιράζεται κρατικό χρήμα και υπηρετεί απαρέγκλιτα τις επιθυμίες μιας μικρής παρασιτικής ελίτ», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε, επαναλαμβάνοντας ότι «μετά τις εκλογές το πάρτι θα τελειώσει» και «θα σταματήσουν να λεηλατούν το πλούτο και το βιος των νοικοκυριών δέκα επιχειρηματικοί όμιλοι και τρία μεγάλα funds».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ