today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Η είσοδος της Dimand στο Χ.Α.Α. , οι αμερικανικές επενδύσεις που έρχονται και οι στρατηγικές επιλογές της ΔΕΗ

Έξι Ιουλίου θα δούμε στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως σας είχε γράψει σε ανύποπτο χρόνο η στήλη, τις μετοχές της Dimand. Η δημόσια προσφορά θα «τρέξει» 29 Ιουνίου με 1 Ιουλίου. Η διαδικασία θα συνοδευτεί με την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας δύο σημαντικών επενδυτικών σχημάτων, του Latsco family office της Μαριάννας Λάτση και του fund Orasis του fund Orasis του George Elliott. Βάσει του κύριου σεναρίου μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τη συμμετοχή των δύο βασικών επενδυτών (cornerstone) που θα καταβάλουν συνολικά 25 εκατ. ευρώ, Latsco και Orasis θα ελέγχουν ποσοστό 5,35% και 3,57% του μετοχικού κεφαλαίου της Dimand αντίστοιχα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα επόμενα βήματα της Μαριάννας Λάτση, η οποία αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω. Από τα 93 εκατ.ευρώ που θα σηκώσει η Dimand θα διοχετευθούν τα 51 εκατ. στην αποπληρωμή αλληλόχρεου λογαριασμού μεταξύ της Dimand και της Eurobank. Τα 28 εκατ. ευρώ θα οδηγηθούν στην χρηματοδότηση του υφιστάμενου προγράμματος ανάπτυξης υφιστάμενων ακινήτων (συμπεριλαμβανομένων των υπογεγραμμένων συμβολαιογραφικών προσυμφώνων για την αγορά ακινήτου). Τα 14 εκατ. θα διατεθούν για την χρηματοδότηση της απόκτησης νέων ακινήτων και τα 7,6 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση δέκα υφιστάμενων έργων.

Σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις πρόκειται να δούμε το προσεχές διάστημα. Και αυτό γιατί η αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα «ψάχνεται» για επενδύσεις στη χώρα μας και κυρίως στον κλάδο της ενέργειας. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη του εν λόγω κλάδου και το γεγονός πως η χώρα μας βρίσκεται σε γεωπολιτικά «σωστό» σημείο ανάμεσα σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Στο στόχαστρο της DFC έχουν μπει οι ΑΠΕ, εκτός από την αποθήκευση ενέργειας, ενώ νέα αναμένεονται από τη Θεσσαλονίκη και επέπδυση αμερικανική που ψήνεται στην έρευνα και την καινοτομία. Ένα ακόμη hub δηλαδή, μετά της Pfizer και της Cisco.

Τα νέα χτυπήματά του οργανώνει ο Ταμβακάκης μετά την πρόσφατη επένδυση που έκανε. Ο ίδιος, όπως λέει, τα κεφάλαια των fund αναμένεται να διπλασιαστούν το επόμενο διάστημα και σε βάθος τριετίας. Το EOS πάντως εκτός από τεχνολογία, τρόφιμα και άλλους αναπτυσσόμενους κλάδους, εξαγόρασε την Seagull. Πρόκειται για όμιλο logistics και έχει στο χαρτοφυλάκιό της και την εταιρεία ταχυμεταφορών WEBOXIT . Δηλαδή, με ένα σμπάρο, δύο τριγώνια…Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχει προγραμματιστεί η δημιουργία δύο ακόμα επενδυτικών κεφαλαίων με στόχο την επένδυση σε διαφορετικούς κλάδους.

Ένα βήμα πιο κοντά στις τηλεπικοινωνίες έρχεται η ΔΕΗ που δρομολογεί σημαντικές επενδύσεις για δίκτυα οπτικής ίνας και το μπάσιμο στην αγορά τηλεπικοινωνίας αναμένεται να είναι σημαντικό. Μπορεί ακόμα να μην έχει δημιουργηθεί το δίκτυο και να δυσκολεύεται να κλείσει πελάτες, ωστόσο απέκτησε διευθυντή τηλεπικοινωνιών. Πρόκειται για τον Γιώργο Δαμασκό με μεγάλη εμπειρία στις τηλεπικοινωνίες. Από το 1987 εργάζεται στη ΔΕΗ και ήταν επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινων Πόρων και Οργάνωσης.

Στα 50 ανέρχονται τα καταλύματα που διαχειρίζεται η Aria Hotels. Πρόκειται για τη θυγατρική του ομίλου Libra που αναπτύσσεται συνεχώς και δραστηριοποιείται σε πάνω από 50 χώρες. Η εταιρεία θα συνεχίσει να εξαγοράζει άλλα καταλύματα και να αναπτύσσεται με ένα ακόμα ντιλ που θα ανακοινωθεί μετά το καλοκαίρι…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ