today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση σύμφωνα με το ΔΝΤ παρά την αναθεώρηση των προβλέψεων προς τα κάτω

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, λόγω της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed) αλλά θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν «για λίγο» μια ύφεση.

Στην ετήσια αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 2,9% το 2022, αντί για 3,7%, που ήταν η πρόβλεψή του τον Απρίλιο. Για το 2023, το Ταμείο προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα ανέλθει στο 1,7% αντί για 2,3% και το 2024 κατά 0,8%.

Τον περασμένο Οκτώβριο, πριν εμφανιστεί η παραλλαγή Όμικρον της Covid-19 και πολύ πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που προκάλεσε κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη 5,2% στις ΗΠΑ για το 2022.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι στενός ο δρόμος για να αποφύγουμε την ύφεση στις ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επισημαίνοντας ότι είναι μεγάλος ο βαθμός της αβεβαιότητας για την προοπτική της αμερικανικής οικονομίας.

«Η οικονομία εξακολουθεί να ανακάμπτει από την πανδημία και πλήττεται από σοβαρούς κραδασμούς λόγω της ρωσικής εισβολής και των λοκντάουν στην Κίνα. Περαιτέρω αρνητικοί κραδασμοί θα έκαναν αναπόφευκτα πιο δύσκολη την κατάσταση», πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ ανέφερε ότι από τις συζητήσεις της με την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ «δεν έμεινε καμία αμφιβολία ότι έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τον πληθωρισμό».

Σύμφωνα με τη Fed, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι τριπλάσιος από το 2%, τον στόχο που έχει θέσει η ομοσπονδιακή τράπεζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ