today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ είναι “αποφασισμένες” να υποστηρίξουν “τα δικαιώματα στην αναπαραγωγική υγεία” παρά την απόφαση του Α.Δ.

Η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει “τα δικαιώματα στην αναπαραγωγική υγεία” στον κόσμο παρά την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας με την οποία ανακαλείται το δικαίωμα αυτό στις ΗΠΑ, δήλωσε χθες, Παρασκευή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ “θα παραμείνει εντελώς αποφασισμένο να διευκολύνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας και να προάγει τα δικαιώματα αναπαραγωγικής υγείας στον κόσμο”, σημειώνει ο Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώνει επίσης ότι οι υπηρεσίες του “θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν” ώστε το σύνολο των εργαζομένων στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας “εκεί όπου διαμένει”.

“Δεν θα υποχωρήσουμε απέναντι σε αυτήν την δέσμευση”, υπογραμμίζει.

Χθες το πολύ συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο έθαψε το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ, ακυρώνοντας την εμβληματική απόφασή του “Ρόου εναντίον Γουέιντ” του 1973 για την εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης και επιστρέφοντας στην κάθε πολιτεία τη δυνατότητα να επιτρέπει ή όχι τις αμβλώσεις. Τουλάχιστον 7 πολιτείες έθεσαν σε ισχύ εντός της χθεσινής ημέρας την απαγόρευση αυτή.

Ηγέτες συμμαχικών χωρών των ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς, η Βρετανία και η Γαλλία εξέφρασαν τη λύπη τους για μια οπισθοδρόμηση με αυτήν την απόφαση που τοποθετεί τις ΗΠΑ ενάντια στο ρεύμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών, ιδιαίτερα των ανεπτυγμένων χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ