today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Μπαίντεν: Τραγικό λάθος η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Είναι μια θλιβερή ημέρα για τις ΗΠΑ

"Η υγεία και η ζωή των γυναικών αυτής της χώρας βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο"

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ακυρώνει το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ένα “τραγικό λάθος” και το αποτέλεσμα “εξτρεμιστικής ιδεολογίας”.

“Η υγεία και η ζωή των γυναικών αυτής της χώρας βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο”, δηλώνει ο Δημοκρατικός πρόεδρος σε ομιλία του στον απόηχο της ιστορικής δικαστικής απόφασης, εκφράζοντας λύπη γι’ αυτή τη “θλιβερή ημέρα” για τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αποτελούν εξαίρεση παγκοσμίως.

Ο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση να συνεχιστεί ειρηνικά ο αγώνας και να προασπιστεί το δικαίωμα στην άμβλωση και όλες τις άλλες “προσωπικές ελευθερίες” καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές που προαναγγέλλονται δύσκολες για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

“Η απόφαση αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας σκόπιμης προσπάθειας εδώ και δεκαετίες για να ανατραπεί η ισορροπία του Δικαίου μας” δήλωσε.

“Το Δικαστήριο μας οδηγεί σε έναν εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο”, δήλωσε.

“Σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο αφαίρεσε ξεκάθαρα ένα συνταγματικό δικαίωμα από τον αμερικανικό λαό που είχε ήδη αναγνωρίσει”.

“Οι ψηφοφόροι πρέπει να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί. Φέτος το φθινόπωρο θα πρέπει να εκλέξουν περισσότερους γερουσιαστές και εκπροσώπους οι οποίοι θα κωδικοποιήσουν το δικαίωμα μιας γυναίκας να επιλέγει, στον ομοσπονδιακό νόμο για άλλη μια φορά”.

“Έχω προειδοποιήσει για το πώς αυτή η απόφαση διακυβεύει το ευρύτερο δικαίωμα στην ιδιωτικότητα για όλους… Το δικαίωμα να λαμβάνετε τις καλύτερες αποφάσεις για την υγεία σας. Το δικαίωμα στον έλεγχο των γεννήσεων, ένα παντρεμένο ζευγάρι στην ιδιωτικότητα της κρεβατοκάμαρας του”.

Το Δικαστήριο των εννέα δικαστών, που φέρει για μεγάλο χρονικό διάστημα το αποτύπωμα της αμερικανικής θρησκευτικής δεξιάς μετά τους διορισμούς που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, “γυρίζει κυριολεκτικά την Αμερική 150 χρόνια πίσω” επικαλούμενο παλιές νομολογίες, δήλωσε με αποδοκιμασία ο Μπάιντεν μιλώντας από τη μεγάλη αίθουσα στην είσοδο του Λευκού Οίκου.

Γυναίκες που έχουν θέσεις κλειδιά στον Λευκό Οίκο συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν τις δηλώσεις του προέδρου, ενώ μια βαριά σιωπή και σκυθρωπά πρόσωπα βάραιναν το περιβάλλον.

Ο Μπάιντεν, η δημοτικότητα του οποίου πέφτει, υποσχέθηκε να κάνει “καθετί που περνά από το χέρι του” μέσω διαταγμάτων και ρυθμιστικών αποφάσεων, για να δοκιμάσει παρά ταύτα να προστατέψει την πρόσβαση στην εθελούσια διακοπή της κύησης, η οποία στο εξής απειλείται στις μισές αμερικανικές Πολιτείες.

Ο πρόεδρος δεσμεύτηκε κυρίως να προστατέψει το δικαίωμα των Αμερικανίδων να ταξιδεύουν σε μια Πολιτεία όπου η άμβλωση θα παραμένει νόμιμη, όπως και την πρόσβαση στη χορήγηση χαπιών που τερματίζουν την κύηση, στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι τα περιθώρια ελιγμών του είναι περιορισμένα και ότι μόνο το αμερικανικό Κογκρέσο μπορεί να αποκαταστήσει αυτό το δικαίωμα από το οποίο επωφελούνται όλες οι Αμερικανίδες από το 1973, με την ψήφιση ομοσπονδιακού νόμου που θα συντρίψει τις αποφάσεις των Πολιτειών — κυρίως αυτών που διοικούνται από Ρεπουμπλικάνους.

Ο 79χρονος πρόεδρος, πιστός καθολικός, που υποστηρίζει θερμά το δικαίωμα στην άμβλωση, προειδοποίησε επίσης για τις πιθανές επιπτώσεις της απόφασης που εκδόθηκε σήμερα σε άλλα κεκτημένα, όπως η αντισύλληψη και ο γάμος για όλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ