Ανεβαίνει η θερμοκρασία με το Ιράν – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Η παράνομη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και οι τραγικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει στις οικονομίες και στην καθημερινότητα των πολιτών στις χώρες της Δύσης και ειδικά στην Ευρώπη, έχει αποσύρει από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, κρίσεις οι οποίες σιγοβράζουν και ανά πάσα στιγμή μπορούν να σκάσουν και όχι απλά να επιδεινώσουν την υφιστάμενη κρίση, αλλά να την κάνουν να μοιάζει με αστείο. Μια τέτοια περίπτωση είναι η ένταση που επικρατεί στο παρασκήνιο, γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την εμμονή της κυβέρνησης Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες, να αναβιώσει την καταστροφική διεθνή συμφωνία με το καθεστώς των Μουλάδων της Τεχεράνης.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη *

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, το Ισραήλ παρακολουθεί πολύ στενά και με αυξανόμενη ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με την υπομονή της Ιερουσαλήμ να έχει αρχίσει να εξαντλείται.

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) κάνει σημαντικές κινήσεις, με στόχο την προετοιμασία για μια επίθεση στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης μιας βόμβας ακριβείας ενός τόνου στην κοιλιά των F-35 , και της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών, stealth, για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων απευθείας στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η βόμβα, που αναπτύχθηκε από την, Rafael Advanced Weapons Systems, την εταιρία που παράγει το φημισμένο οπλικό σύστημα Iron Dome, θα ενσωματωθεί στο εσωτερικό διαμέρισμα όπλων του μαχητικού αεροσκάφους χωρίς να διακυβεύεται η stealth, δυνατότητά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη βόμβα, είναι αυτόνομη και προστατεύεται από ηλεκτρονικό πόλεμο.

Τον τελευταίο μήνα, η IAF, πραγματοποίησε τέσσερις ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, οι οποίες περιλάμβαναν, πτήση μεγάλου βεληνεκούς, εναέριο ανεφοδιασμό και επίτευξη μακρινών στόχων, περισσότερων από 100 αεροσκαφών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι IDF.
Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι το Ισραήλ υιοθέτησε πρόσφατα μια, αλλαγή στρατηγικής” σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του Ιράν.

“Το Ισραήλ δρα ενάντια στα πολλά πλοκάμια της ιρανικής τρομοκρατίας, όπως δεν έχει κάνει στο παρελθόν. Οι μέρες που το Ιράν έχει ασυλία όταν χτυπά κατά του Ισραήλ και διαδίδει την τρομοκρατία του μέσω πληρεξουσίων, έχουν παρέλθει. Λειτουργούμε παντού και όλη την ώρα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε”, δήλωσε ο κ. Μπένετ και συμπλήρωσε με νόημα, “τα τελευταία χρόνια το Ιράν έχει ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές, ειδικά τον περασμένο Απρίλιο, μήνες πριν αναλάβει την εξουσία αυτή η κυβέρνηση, όταν άρχισε να εμπλουτίζει ουράνιο στο 60% χωρίς διεθνή έγκριση. Το Ισραήλ δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δεχθεί μια τέτοια κατάσταση”.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν, έχει επανέλθει στην αποτυχημένη και επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα, έναντι του Ιράν, αγνοώντας τις απόλυτα δικαιολογημένες ανησυχίες ενός στενού συμμάχου όπως το Ισραήλ, και μάλιστα σε ένα θέμα ύψιστης εθνικής ασφάλειας για την Ιερουσαλήμ, απειλεί να ανάψει μια ακόμη φωτιά στο διεθνές σύστημα και είναι δεδομένο ότι κάτι τέτοιο θα πυροδοτήσει εξελίξεις εφιαλτικές.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, ειδικός σε θέματα Αμερικανικής Πολιτικής. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και τουThe Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον, μέλος του The International Institute for Strategic Studies του Λονδίνου, και υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

Διαβάστε επίσης