Γ.Πλακιωτάκης: Προτεραιότητα η μετάβαση στην έξυπνη ναυτιλία

ΑΠΕ

Ο Ιωάννης Πλακιωτάκης, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με διαδικτυακή του παρέμβαση στο Regional Growth Conference 2022, αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις της ελληνικής ναυτιλίας.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε τη σημασία της μετάβασης στην έξυπνη ναυτιλία, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως βασική του προτεραιότητα αποτελεί η αξιοποίηση των ελληνικών λιμανιών. Σύγχρονα λιμάνια συνεπάγονται σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ήδη εγκεκριμένα 45 έργα συνολικής αξίας 205 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ελληνικών νησιών. Ακόμη, υπογράμμισε πως το υπουργείο δίνει έμφαση σε έργα στα μικρά και μεσαία ελληνικά νησιά. Η κυβέρνηση προχωρά στην μετεξέλιξη των ελληνικών λιμανιών. Τα λιμάνια διαθέτουν τρία κυρίαρχα στοιχεία που αποτυπώνουν τον κομβικό ρόλο τους για την χώρα: πρώτον, διασφαλίζου την εδαφική συνοχή, δεύτερον είναι στενά συνδεδεμένα με τους αστικούς ιστούς και τρίτον, διαθέτουν ένα πολύ ισχυρό γεωστρατηγικό αποτύπωμα. Τα λιμάνια αποτελούν ατμομηχανές ανάπτυξης και κομβικός παράγοντας ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών.

Κλείνοντας, χαρακτήρισε το λιμάνι της Πάτρας σημαντική πύλη της Δυτικής Ελλάδας, με τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον και λαμπρό μέλλον.