today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Η επέκταση των ερευνών για τον θησαυρό Τράγκα, το real estate Προκοπίου τα κέρδη του ΟΠΑΠ και οι μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ

Μαθαίνω ότι την υπόθεση της αμύθητης περιουσίας Τράγκα, οι έρευνες των αρχών δεν θα μείνουν στον αδικαιολόγητο πλούτο  που εμφανίζεται ανά τον κόσμο, αλλά θα επεκταθούν και σε επίορκους υπαλλήλους οι οποίοι αρχειοθέτησαν την υπόθεση, όταν το το 2014 το ΣΔΟΕ  άσκησε στον Γ. Τράκα δίωξη για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες και αδήλωτα εισοδήματα ύψους τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων Ευρώ. Επίσης μαθαίνω ότι θα αναζητηθούν ευθύνες από τα τραπεζικά στελέχη που έβαλαν τις υπογραφές τους και χάρισαν τα χρέη του μακαρίτη από δάνεια ύψους πολλών εκατομμυρίων Ευρώ. Καιρός είναι να ξεκαθαρίσει και η ήρα από το στάρι σε όλους τους τομείς…

Συνεχίζει τις επενδύσεις στο real estate ο Γιώργος Προκοπίου, ο οποίος δεν έχει κρύψει την αγάπη του για τα ακίνητα. Έτσι λοιπόν πήρε από τα χέρια των Ευγένιου Τίγκα και Στέλλας Λαζάρου ακίνητο στο Λαγονήσι. Πρόκειται για συναλλαγή 30,58 εκατ. ευρώ, με την τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού να είναι 14.65 εκατ. ευρώ Το ακίνητο είναι εμβαδού 19.765 τ.μ. με ημιτελή κτίσματα επιφάνειας 2.093 τ.μ. και βρίσκεται στο 38ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Λαυρίου – Βουλιαγμένης. Ο εφοπλιστής αγοράζει συνεχώς ακίνητα και έχει ένα χαρτοφυλάκιο, που περιλαμβάνει assets από Νέα Υόρκη έως Λονδίνο.

Ετοιμάζεται το επαναλανσάρισμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς στελέχη της ιταλικής FSI και Trenitalia βρίσκονται ήδη στην Αθήνα. Στόχος τους είναι να ελέγξουν την πορεία εκσυγχρονισμού της εταιρείας και βεβαίως το σπάσιμο του ονόματος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπου θα απαγκιστρωθεί το ΟΣΕ από τον τίτλο, για να μην συγχέεται με τον οργανισμό. Επίσης νέο logo με νέα χρώματα, έργα ψηφιοποίησης, ενοποίηση των συστημάτων εσωτερικής λειτουργίας και άλλα ωραία περιλαμβάνονται στην ατζέντα των Ιταλών.

Άστραψε και βρόντηξε ο Μυτιληναίος για τη φορολόγηση υπερκερδών. Μάλλον δίκιο έχει γιατί απηχεί τις απόψεις της αγοράς. «Δεν δέχομαι τον όρο υπερκέρδη, γιατί δεν υπάρχουν. Εφαρμόζουμε το target model και δεν μου αρέσει να αφήνεται να εννοηθεί πως μας λένε, «φέρτε πίσω τα κλεμμένα». Δεν το δέχομαι και αυτή η λογική δεν υπάρχει στη Δύση», είπε στη Γενική Συνέλευση. Κατά τα λοιπά, το guidance για υπερδιπλασιασμό των κερδών του 2022, έναντι του 2020, εξακολουθεί να ισχύει, ενώ αναμένεται ισχυρή ανάπτυξη στον κλάδο Μεταλλουργίας και Ενέργειας.

Επιταχύνεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το μεγάλο ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων, καθώς δρομολογούνται παρεμβάσεις που οδηγούν στην πιο άμεση ένταξη στο νόμο Κατσέλη, στο νέο πτωχευτικό και βεβαίως στην είσπραξη δόσεων που δεν εξυπηρετούνται. Σε αγαστή συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας και τους τραπεζίτες, ο στόχος δεν είναι άλλος από το να μην δημιουργηθούν νέα κόκκινα δάνεια και να εξυπηρετηθούν τα παλαιά κόκκινα δάνεια. One way or another…

Μετά από χρόνια κρίσης και μείωσης χρηματοδότησης της ναυτιλίας, οι μεγάλες τράπεζες βάζουν ξανά τη χρηματοδότησή της στο τραπέζι. Ο λόγος είναι ξεκάθαρος: Ανεβαίνουν τα ναύλα, η μεταφορά εμπορευμάτων αυξάνεται, η μεταφορά ενέργειας θα κυριαρχήσει στην αγορά το προσεχές διάστημα, ενώ η αύξηση αυτή αποτυπώνεται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Και αυτό, γιατί έχουν αυξήσει την έκθεσή τους σε ναυτιλιακά δάνεια κατά 14% συγκριτικά με πέρυσι. Στα Ποσειδώνια, που αρχίζουν σήμερα, θα συζητηθούν πολλά…

Μάθε παιδί μου για το Ταμείο Ανάκαμψης ! Παραφράζοντας τη γνωστή ελληνική ταινία, αυτό είναι το νόημα της εκστρατείας ενημέρωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης, που ξεκινούν σε όλη την Ελλάδα το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, και ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, θα ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να ενημερώσουν τους οικονομολόγους και τους επιχειρηματίες για το πώς μπορούν να επωφεληθούν από τα κονδύλια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Μάλιστα, θα υπάρχει ειδική αναφορά για τις ευκαιρίες, που υπάρχουν ανά περιοχή. Πρώτος σταθμός η Αττική, με την ειδική εκδήλωση να πραγματοποιείται την προσεχή Πέμπτη.

Δεν είναι μόνο η εξαγορά της Taxheaven, που έκανε πρόσφατα η Epsilon Net. Πρόκειται να συνεχίσει στο ίδιο τέμπο με νέες εξαγορές μικρότερων εταιρειών, με στόχο να αυξήσει τα μερίδια στην αγορά. Άλλωστε, η οργανική ανάπτυξη έρχεται μέσα από τις εξαγορές εταιρειών, τα προϊόντα των οποίων συνδέονται και κουμπώνουν με το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Σχετικά με την εξαγορά της Taxheaven, αφορά το 60%, με το 40% να μένει στους ιδρυτές. Το deal έκλεισε για 1,68 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1,176 εκατ.ευρώ καταβλήθηκε με τη μεταβίβαση των μετοχών και άλλα 504 χιλ. ευρώ σε δύο ισόποσες δόσεις τον Απρίλιο 2023 και 2024 αντίστοιχα.

Ανοίγει ο δρόμος για φοροελαφρύνσεις, όπως μας μεταφέρουν και αυτό γιατί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Βρυξελλών βαίνουν καλώς. Δηλαδή, πήραμε, λένε, το πράσινο φως για να προχωρήσουμε σε μείωση φόρων και φοροελαφρύνσεις ύψους 8 δισ. ευρώ το 2023. Έτος εκλογών, ενώ σε περίπτωση που οι εκλογές γίνουν φθινόπωρο θα έχει η κυβέρνηση αφήγημα. Έτσι, μείωση φόρων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες θεωρούνται σχεδόν βέβαιες από το νέο έτος, με τις Βρυξέλλες να πιστεύουν πως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για αυτή την πολιτική.

Φαίνεται πως, μετά την πολιτική, υπάρχει δρόμος για ορισμένους πρώην υπουργούς και βουλευτές στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Και μάλιστα τις μεγάλες. Έτσι λοιπόν μετά τη Μαρία Δαμανάκη που έχει καπαρώσει περίπου 3 θέσεις σε Διοικητικά Συμβούλια, ήρθε η στιγμή του Γιώργου Λακκοτρύπη, ο οποίος μπήκε στο ΔΣ της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Με μια διαφορά όμως: Πρόκειται για στέλεχος με εμπειρία έχοντας εργαστεί στη Microsoft, στην ΑΒ Βασιλόπουλος και στην IBM.

Ακονίζουν τα μαχαίρια τους οι κοινοπραξίες διεθνών παιχτών για τον διαγωνισμό για τους έξυπνους μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για οκτώ εκατομμύρια μετρητές σε ένα προτζεκτ 800 εκατ. ευρώ και ανάμεσα στους παίκτες που ενδιαφέρονται μαθαίνουμε πως είναι η Siemens, η Schneider Electric, η Landis + Gyr. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος αναμένεται στις 8 Ιουνίου και κατασκευαστικές εγχώριες και τηλεπικοινωνιακές εταιρείες αναμένεται να δηλώσουν το “παρών”.

Νέα τάση στο τουριστικό real estate. Δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί και οι Ισραηλίτες που ενδιαφέρονται για τουριστικά project και ακίνητα. Παρατηρείται μια νέα τάση στην αγορά ακινήτων που θέλει Πορτογάλους και Ισπανούς, εταιρείες ως επί το πλείστον, να ψάχνονται για εξαγορές ξενοδοχείων και τουριστικών ακινήτων. Παράγοντες της αγοράς αναμένουν ένα μπαμ μετά το καλοκαίρι από επενδυτές αυτής της εθνικότητας.

Εντυπωσίασαν τα αποτελέσματα τριμήνου του ΟΠΑΠ με δεκαπλασιασμό των καθαρών κερδών. Το πρώτο τρίμηνο τα κέρδη ανήλθαν σε 88,3 εκατ.ευρώ , έναντι 8,7 εκατ.ευρώ πέρυσι. Αύξηση 162,4% κατέγραψαν και τα έσοδα της εταιρείας στα 457,2 εκατ.ευρώ. Η εταιρεία είδε τη θεαματική αυτή αύξηση των οικονομικών της μεγεθών, καθώς η λιανική συνεισέφερε σε πλήρη λειτουργία, αφού δεν υπήρχαν περιορισμοί εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο, στα στελέχη της εταιρείας υπάρχει ένας μικρός προβληματισμός όπως πληροφορείται η στήλη. Ότι ο πληθωρισμός θα μειώσει την καταναλωτική δαπάνη και έτσι θα πέσουν τα έσοδα. Κάτι όμως που δεν πρόκειται να έχει επιπτώσεις στα υγιή οικονομικά μεγέθη της εταιρείας.

Κινητικότητα στα Ελληνικά Χρηματιστήρια παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Στόχος του νέου CEO, Γιάννου Κοντόπουλου, είναι να υπάρξουν συνέργειες με χρηματιστήρια του εξωτερικού και να αναβαθμιστεί ο ρόλος. Η διοίκηση εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα. Άλλη μια κίνηση που αναμένεται να γίνει είναι στελέχη της ΕΧΑΕ να χτυπούν την πόρτα εταιρειών και να φέρουν κίνητρα για να μπουν στο χρηματιστήριο. Εκτιμάται πως η αύξηση του κόστους δανεισμού δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για εύρεση κεφαλαίων μέσω χρηματιστηρίου. Άρα για νέες εγγραφές

Προσλαμβάνει χρηματοοικονομικό σύμβουλο η Ελλάκτωρ προκειμένου να δώσει μια δίκαιη αποτίμηση για το deal με την Motor Oil. Όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή, αναμένεται να δημοσιευθεί το νέο business plan της εταιρείας, μετά την εξαγορά, το οποίο – σύμφωνα με πληροφορίες – θα είναι εστιασμένο, εκτός από τις κατασκευές, σε έργα ΑΠΕ. Ο όμιλος κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2022 κέρδη. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς είναι το πρώτο κερδοφόρο τρίμηνο από το 2019. Φαίνεται πως τα χειρότερα είναι πίσω και η εταιρεία ετοιμάζεται για ανάπτυξη.

Η Sunlight επενδύει στην αποθήκευση ενέργειας. Για αυτό άλλωστε προχώρησε σε κοινοπρακτικό 125 εκατ. ευρώ με Eurobank και Alpha Bank. Πρόκειται να διοχετευθούν κεφάλαια στην αποθήκευση ενέργειας, στην αναβάθμιση των εργοστασίων σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία και βεβαίως να προχωρήσει και σε επενδύσεις, που θα αυξήσουν το παραγωγικό capacity.

Θα δούμε κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη της βιομηχανίας από την αύξηση των πρώτων υλών; Κάτι τέτοιο κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία, καθώς υπάρχουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των βιομηχάνων και της κυβέρνησης. Το αν θα καταλήξουν σε μοντέλο παρόμοιο με τις κατασκευαστικές, δεν είναι γνωστό, όμως συζητήσεις υπάρχουν.

Την επένδυση του Ταμείου Φαιστός στην Matternet Inc. (series B financing round) ανακοίνωσε η 5G Ventures. Η Matternet είναι εταιρεία που εδρεύει στις ΗΠΑ, με ιδρυτή τον Έλληνα, Ανδρέα Ραπτόπουλο, και δραστηριοποιείται στον τομέα των μικρο-μεταφορών μέσω drones σε αστικά κέντρα, σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πραγματοποίηση της επένδυσης, η Matternet θα προχωρήσει,  παράλληλα, στην ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στην Ελλάδα (Matternet Europe), για το σύνολο των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη.

Στην πραγματοποίηση δύο ακόμα εξαγορών έως το τέλος της χρονιάς στοχεύει η Ideal Holdings, υπό τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να ολοκληρώσει τον τρέχοντα μήνα την εξαγορά της Coleus, να προχωρήσει σε μία επένδυση στον τομέα που δραστηριοποιούνται η ADACOM-Netbull, να διασφαλίσει την ομαλή εξέλιξη του επιχειρηματικού πλάνου των εταιρειών για το 2022, να προετοιμάσει όσο το δυνατόν καλύτερα το 2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ