today-is-a-good-day
21 C
Athens

Ζελένσκι: Η νίκη θα είναι δική μας – Συνεχής ενημέρωση

Χιλιάδες ουκρανοί πρόσφυγες που είχαν φθάσει στη Βουλγαρία μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στη χώρα τους μετακινούνται πλέον σε άλλες χώρες, εν μέσω διένεξης για το πού θα φιλοξενούνται.

Αρχικά, η Σόφια είχε πάρει την απόφαση μεγάλο μέρος των Ουκρανών να στεγαστεί σε παραθαλάσσια ξενοδοχεία, κατά μήκος των βουλγαρικών ακτών στη Μαύρη Θάλασσα.

Όμως, με την έλευση της τουριστικής περιόδου, οι βουλγαρικές αρχές πήραν την απόφαση να μετακινηθούν οι πρόσφυγες σε άλλες δομές.

Πολλοί πρόσφυγες αποδοκίμασαν την απόφαση να μετακινηθούν, εξηγώντας πως φοβούνται πως θα πάψουν να τους προσφέρονται βασικές υπηρεσίες, και αποφάσισαν να πάνε σε άλλα κράτη. Πολλοί πήραν λεωφορεία για τη Ρουμανία, από όπου ελπίζουν να πάνε σε άλλες χώρες, κυρίως στη δυτική Ευρώπη.

Χθες Πέμπτη, οι αρχές στη Σόφια καταμετρούσαν 80.600 πρόσφυγες. Ο αριθμός τους μειώθηκε θεαματικά από τη Δευτέρα, όταν γινόταν λόγος για περίπου 90.000.

Η αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Καλίνα Κονσταντίνοβα αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τους ουκρανούς πρόσφυγες για τα προβλήματα που προκάλεσε η αλλαγή της πολιτικής ως προς την υποδοχή τους.

Πάντως δεν σκοπεύουν όλοι οι πρόσφυγες να φύγουν από τη Βουλγαρία. Όσοι δεν έχουν βρει κάπου να μείνουν ή κάποιον να τους φιλοξενήσει ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και μετακινούνται στην ενδοχώρα. Έχουν ανοίξει δύο κέντρα υποδοχής, αλλά οι άνθρωποι που πήγαν σε αυτά διαμαρτύρονται διότι στις δομές αυτές δεν υπάρχει ζεστό νερό, ούτε τροφή για μικρά παιδιά.

Συνεχής ενημέρωση

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν σχεδόν το 20% του χαμένου εδάφους στο Σεβεροντονέτσκ

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν σχεδόν το 20% του εδάφους που είχαν χάσει στην πόλη Σεβεροντονέτσκ κατά τη διάρκεια των μαχών με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ανατολικής περιοχής του Λουχάνσκ.

“Ενώ πριν η κατάσταση ήταν δύσκολη, το ποσοστό (που κατείχε η Ρωσία) ήταν κάπου γύρω στο 70%, τώρα τους έχουμε ήδη απωθήσει, ανακαταλαμβάνοντας σχεδόν το 20%”, δήλωσε ο Σέρχι Γκαϊντάι στην εθνική τηλεόραση.

Μακρόν: Ο Πούτιν έκανε ιστορικό και θεμελιώδες λάθος με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε σήμερα ότι ο ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε «ένα ιστορικό και θεμελιώδες λάθος» με την επίθεση που εξαπέλυσε κατά της Ουκρανίας και ότι σήμερα βρίσκεται «απομονωμένος».

«Νομίζω – και του το έχω πει – ότι έκανε ένα ιστορικό και θεμελιώδες λάθος απέναντι στον λαό του, στον ίδιο και στην Ιστορία», δήλωσε ο Μακρόν, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών πολέμου στην Ουκρανία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γαλλικό περιφερειακό Τύπο.

«Θεωρώ ότι είναι απομονωμένος», είπε ο Μακρόν για τον Πούτιν και συμπλήρωσε ότι είναι δύσκολος ο δρόμος για να βγει από αυτήν τη διεθνή απομόνωση.

Ο γάλλος πρόεδρος επανέλαβε πως «δεν πρέπει να ταπεινώσουμε τη Ρωσία» — μια τοποθέτηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Ανατολική Ευρώπη — «ώστε τη μέρα που θα σταματήσουν οι μάχες, να μπορέσουμε να βρούμε μια διέξοδο μέσω της διπλωματίας».

Ουκρανία: Δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters τραυματίστηκαν

Δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters τραυματίστηκαν ελαφρά στην ανατολική Ουκρανία ενώ ο οδηγός τους, τον οποίο τους είχαν παραχωρήσει οι φιλορώσοι αυτονομιστές, σκοτώθηκε.

«Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ, δύο δημοσιογράφοι του Reuters τραυματίστηκαν ελαφρά, όταν στοχοθετήθηκαν ενώ κατευθύνονταν προς το Σεβεροντονέτσκ» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του πρακτορείου.

Ουκρανία: Η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει από τη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία συνεχίζει να καταφέρει πυραυλικά πλήγματα από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και τα βομβαρδιστικά μακράς εμβέλειας έχοντας στόχους αστικές και στρατιωτικές υποδομές , δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Αλεξάντρ Μοτουζιάνικ, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

«Ιδιαίτερα από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ένα μικρό πυραυλοφόρο πολεμικό εκτόξευσε τουλάχιστον έξι θαλάσσιους πυραύλους πλεύσης τύπου Kalibr και ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 μακράς εμβέλειας εκτόξευσαν τουλάχιστον 10 πυραύλους X-22 , θέτοντας στο στόχαστρο περιοχές του Κιέβου, του Λβίβ και του Μικολάιφ» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ ζητά περισσότερα όπλα για να νικήσει τις ρωσικές δυνάμεις

Η ανατολική ουκρανική επαρχία του Ντονέτσκ που μάχεται κατά της ρωσικής εισβολής δεν θα πέσει γρήγορα στον έλεγχο της Ρωσίας, αλλά χρειάζεται ο κόσμος να στείλει περισσότερα όπλα για να αποκρούσει την επίθεση, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο κυβερνήτης της επαρχίας αυτής στο Reuters.

Ο ρωσικός στρατός βρίσκεται μόλις 15 χλμ βόρεια του Σλοβιάνσκ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης που ελέγχεται από την Ουκρανία στην περιοχή του Ντονέτσκ , δήλωσε ο κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο. Η κατάληψη των επαρχιών του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ είναι βασικός ρωσικός στρατιωτικός στόχος.

Ενώ η Ρωσία βρίσκεται κοντά στο να καταλάβει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής του Λουχάνσκ, λίγο λιγότερο από το 50% της περιοχής του Ντόνετσκ παραμένει υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας, είπε ο Κιριλένκο, μια ένδειξη του πόσο μακριά βρίσκεται η Ρωσία από την επίτευξη του στόχου της να θέσει υπό τον έλεγχο της όλα τα εδάφη που είναι γνωστά ως Ντονμπάς.

Ουκρανία: Η αστυνομία ερευνά καταγγελίες για σεξουαλική βία από Ρώσους στρατιώτες

Η ουκρανική αστυνομία έχει λάβει περίπου 50 καταγγελίες και άνοιξε 16 ποινικές έρευνες για καταγγελίες για σεξουαλική βία που διαπράχθηκε από Ρώσους στρατιώτες εναντίον πολιτών, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία, οι διεθνείς σύμμαχοί της και το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ερευνούν πιθανά εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της τον Φεβρουάριο.

Η Μόσχα αρνείται ότι έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου ή ότι στοχεύει αμάχους κατά τη διάρκεια ενός πολέμου που έχει σκοτώσει χιλιάδες και έχει αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, να εγκαταλείψουν την χώρα.

Ζελένσκι: Η νίκη θα είναι δική μας

“Η νίκη θα είναι δική μας”, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε σύντομο βίντεο που ανήρτησε στο Instagram σήμερα, 100η ημέρα από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του.

“Οι εκπρόσωποι του κράτους βρίσκονται εδώ, υπερασπίζονται την Ουκρανία εδώ και εκατό ημέρες”, σημείωσε ο Ζελένσκι σε αυτό το βίντεο που διαρκεί 36 δευτερόλεπτα και έχει μαγνητοσκοπηθεί μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο. Στο πλευρό του Ζελένσκι βρίσκονται ο πρωθυπουργός του Ντένις Σμιγκάλ και ο επικεφαλής του κόμματός του Νταβίντ Αραχαμία.

Κρεμλίνο: Η Ρωσία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στην Ουκρανία μέχρι να πετύχει όλους τους στόχους της

Η Ρωσία θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία μέχρι να πετύχει όλους τους στόχους της, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σήμερα κατά την 100η ημέρα του πολέμου.

«Ένας από τους βασικούς στόχους της επιχείρησης είναι να προστατεύσουμε τους κατοίκους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνγκ. Έχουν ληφθεί μέτρα για τη διασφάλιση της προστασία τους και έχουν επιτευχθεί κάποια αποτελέσματα», επεσήμανε ο Πεσκόφ αναφερόμενος στις δύο αυτοανακηρυχθείσες λαϊκές δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία.

Ουκρανός υπ.Άμυνας: Το NATO θα πρέπει να εξετάσει μια “de facto” ένταξη της Ουκρανίας

Το NATO θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χορηγήσει στην Ουκρανία μια “de facto” παρά μια “de jure” ένταξη στη συμμαχία, όταν θα συζητήσει για την στρατηγική του για τα επόμενα 10 χρόνια στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρεζνίκοφ.

“Νομίζω ότι το να μιλήσουμε για de facto και όχι για de jure ένταξη της Ουκρανίας στο NATO μπορεί να είναι η καλή ιδέα σ’ αυτή τη στρατηγική”, δήλωσε ο Ρεζνίκοφ στο GLOBSEC 2022 Bratislava Forum μέσω βιντεοσύνδεσης.

Ουκρανός Π/Θ: Η χώρα προχωρά προς την ευρωπαϊκή οικογένεια, ενώ η Ρωσία οδεύει πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα

Η Ουκρανία «προχωρά» προς «την ευρωπαϊκή οικογένεια», ενώ η Ρωσία «πλησιάζει στη ζωή πίσω από το ‘σιδηρούν παραπέτασμα’», εκτίμησε σήμερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ κατά την 100η ημέρα του πολέμου.

«Η Ουκρανία προχωρά με αυτοπεποίθηση προς τον στόχο της: (οι Ουκρανοί) να ζουν σε μια δημοκρατική, ελεύθερη χώρα μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια», επεσήμανε ο Σμιγκάλ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Από την πλευρά της η Ρωσία «πλησιάζει στη ζωή πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα και στην απομόνωση από τον ανεπτυγμένο κόσμο», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Πεπρωμένο μας είναι η ελευθερία», σημείωσε ο Ουρανός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η Ουκρανία αναμφίβολα θα κερδίσει» τον πόλεμο.

Ουκρανός πρεσβευτής στην Άγκυρα: Η Τουρκία αγοράζει σιτηρά που η Ρωσία έχει κλέψει από την Ουκρανία

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Άγκυρα δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία συγκαταλέγεται στις χώρες που αγοράζουν σιτηρά που η Ρωσία έχει κλέψει από την Ουκρανία.

Ο πρεσβευτής Βασίλ Μπόντναρ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ζήτησε την συνδρομή των τουρκικών αρχών και της Interpol στην έρευνα σχετικά με το ποιοι ενέχονται στην διέλευση των φορτίων σιτηρών από τα τουρκικά ύδατα.

Η ΕΕ υιοθέτησε το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Τι περιλαμβάνει

Η ΕΕ υιοθέτησε το έκτο πακέτο κυρώσεων που στοχεύουν τόσο τη Ρωσία όσο και τη Λευκορωσία.

«Με το σημερινό πακέτο, αυξάνουμε τους περιορισμούς στην ικανότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτεί τον πόλεμο επιβάλλοντας περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις. Απαγορεύουμε την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ και με αυτό περικόπτουμε μια τεράστια πηγή εσόδων για τη Ρωσία. Αφαιρούμε περισσότερες από τις βασικές ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT. Επιβάλλουμε επίσης κυρώσεις στους υπεύθυνους για τις φρικαλεότητες που έλαβαν χώρα στην Μπούτσα και τη Μαριούπολη και απαγορεύουμε περισσότερους παράγοντες παραπληροφόρησης που συμβάλλουν ενεργά στην πολεμική προπαγάνδα του Προέδρου Πούτιν», αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών, Ζοζέπ Μπορέλ.

Το πακέτο περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην αποτελεσματική αποτροπή της ρωσικής ικανότητας να συνεχίσει την επιθετικότητα σημειώνει η ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Μαίνονται οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατάφερε να διατηρήσει τις θέσεις του κατά τη διάρκεια της νύχτας στην στρατηγικής σημασίας πόλη Σεβεροντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

“Συνεχίζονται οι μάχες στο κέντρο του Σεβεροντονέτσκ”, αναφέρει το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε ενημέρωσή του για την κατάσταση στο πεδίο, στην οποία προσθέτει ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν αδιάκοπα ουκρανικές θέσεις στην πόλη, όπως επίσης και στα προάστια Μπορίβσκ και Ουστινίβκα, αλλά και στην πόλη Λισιτσάνσκ στην άλλη πλευρά του ποταμού Σεβέρσκι Ντονέτς.

Οι προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να αποκόψουν το Σεβεροντονέτσκ από τις γραμμές ανεφοδιασμού του που βρίσκονται δυτικότερα, επιτιθέμενες στην περιοχή γύρω από το Μπάκχμουτ, ήταν επίσης ανεπιτυχείς, επισημαίνεται στην αναφορά των ουκρανικών δυνάμεων.

Σύμβουλος Ζελένσκι: Οι εταίροι μας γνωρίζουν πού χρησιμοποιούνται τα όπλα τους

Η Ουκρανία δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης που θα προμηθευτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιτεθεί κατά υποδομών στην Ρωσία, δήλωσε στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας.

«Η Ουκρανία διεξάγει αμυντικό πόλεμο και δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης για να επιτεθεί κατά εγκαταστάσεων στην Ρωσία…Οι εταίροι μας γνωρίζουν πού χρησιμοποιούνται τα όπλα τους».

ΗΠΑ: 71 νέες ρωσικές εταιρίες προστέθηκαν στη μαύρη λίστα του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου

Η Ουάσινγκτον προσέθεσε χθες 71 νέες εταιρίες και φορείς από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στην μαύρη λίστα για το εμπόριο που έχουν καταρτίσει οι ΗΠΑ.

Στις εταιρίες συμπεριλαμβάνονται εργοστάσια παραγωγής αεροσκαφών και ναυπηγεία, αλλά και ινστιτούτα έρευνας, σε μια τελευταία προσπάθεια να αποτρέψουν τη χρήση αμερικανικής τεχνολογίας, αλλά και άλλων υλικών και συστημάτων από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι περιορισμοί στις εξαγωγές εντάσσονται σε ένα πλαίσιο νέων κυρώσεων που οι ΗΠΑ επέβαλαν χθες, αντιδρώντας στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και απαγορεύσεων κατά ενός πρόσθετου αριθμού Ρώσων ολιγαρχών, αλλά και μελών της ρωσικής ελίτ.

100 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία

Οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στην Ουκρανία, ειδικά στο ανατολικό της τμήμα, καθώς ξημέρωσε η εκατοστή ημέρα του πολέμου, με το Κίεβο να παραδέχεται πως τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κυριεύσει το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας αφότου εισέβαλαν σε αυτήν, την 24η Φεβρουαρίου.

«Το 20% της επικράτειάς μας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων κατοχής», είπε χθες Πέμπτη ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στα μέλη του κοινοβουλίου του Λουξεμβούργου, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για 125.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η έκταση αυτή «είναι μεγαλύτερη από όλη την Μπενελούξ», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι, χρησιμοποιώντας τον γεωγραφικό όρο που αναφέρεται στο Βέλγιο, την Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο. Είπε ακόμη ότι οι γραμμές επαφής των αντιμαχόμενων πλευρών έχουν μήκος μεγαλύτερο από 1.000 χιλιόμετρα.

Οι ρωσικές δυνάμεις κυρίευσαν κάπου 3.260 κοινότητες, πολλές από τις οποίες κατόπιν απελευθερώθηκαν, συνέχισε. Ο ουκρανικός στρατός, είπε, είναι αποφασισμένος να αποτρέψει την πτώση της Σεβεροντονιέτσκ, της προσωρινής πρωτεύουσας της περιφέρειας Λουγκάνσκ, όπου μαίνονται μάχες εδώ και μέρες και όπου οι ρωσικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές φαίνεται πως έχουν πάρει το πλεονέκτημα.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά καλύτερη από χθες. Και παραμένει υπό έλεγχο», διαβεβαίωσε ο υπαρχηγός του ουκρανικού γενικού επιτελείου, ο Ολεξίι Χρόμοφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ