today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι ναρκοθετούν τις περιοχές απ’ όπου αποχωρούν – Συνεχής ενημέρωση

Καθ' οδόν αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τους Ρώσους στρατιώτες ότι ναρκοθετούν σκοπίμως τις περιοχές της βόρειας Ουκρανίας από όπου αποσύρονται ή εκδιώκονται από τις ουκρανικές δυνάμεις. Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι έχει ανακτήσει τον έλεγχο τουλάχιστον 30 κωμοπόλεων και χωριών στην περιοχή του Κιέβου αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα περιορίσει τις επιχειρήσεις της γύρω από την πρωτεύουσα για να επικεντρωθεί στις μάχες στα ανατολικά.

«Στον βορρά της χώρας μας, οι εισβολείς φεύγουν. Αργά, αλλά αισθητά. Σε ορισμένες περιοχές τους διώχνουμε με μάχες. Αλλού, εγκαταλείπουν οι ίδιοι τις θέσεις τους», ανέφερε ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χωρίς να παρουσιάσει κάποιες αποδείξεις. «Ναρκοθετούν όλα αυτά τα εδάφη. Τα σπίτια, τον εξοπλισμό, ακόμη και τα πτώματα», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτούς τους ισχυρισμούς και το Reuters δεν ήταν σε θέση να τους επιβεβαιώσει από άλλες, ανεξάρτητες πηγές.

Συνεχής ενημέρωση

Ουκρανία: 4.217 άμαχοι απομακρύνθηκαν στις επιχειρήσεις εκκένωσης

Συνολικά 4.217 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται πάνω στη γραμμή του μετώπου με τη Ρωσία, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστουκ, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Κρεμλίνο: Οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δεν είναι εύκολες αλλά συνεχίζονται

Οι συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, όμως το σημαντικό είναι ότι συνεχίζονται, φέρεται να δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που αναμεταδίδει πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου RIA.

Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία θα ήθελε να συνεχιστούν οι συνομιλίες στη γειτονική Λευκορωσία αλλά το Κίεβο ήταν αντίθετο με αυτήν την ιδέα. Οι δύο πλευρές είχαν πολλούς γύρους συνομιλιών στη Λευκορωσία τον περασμένο μήνα, μέχρι που οι αντιπροσωπείες τους συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη εβδομάδα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της περιφέρειας του Κιέβου

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο όλων των εδαφών της περιφέρειας του Κιέβου, ανακοίνωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ.

«Όλη η περιοχή του Κιέβου απελευθερώθηκε από τον εισβολέα» ανέφερε η Μαλιάρ σε ανάρτηση στο Facebook.

Ουκρανία: Αεροδρόμιο και αποθήκη καυσίμων καταστράφηκαν σε αεροπορική επιδρομή στη Μίρχοροντ

Ένας διάδρομος προσγείωσης αεροδρομίου και μια αποθήκη καυσίμων υπέστησαν ζημιές κοντά στην πόλη Μίρχοροντ, στην περιφέρεια της Πολτάβας, από ρωσική αεροπορική επιδρομή.

Την πληροφορία αυτή ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Ντμίτρο Λούνιν, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Τουλάχιστον 20 πτώματα ανδρών εντοπίστηκαν στην πόλη Μπούτσα μετά την αποχώρηση των Ρώσων

Τα πτώματα τουλάχιστον 20 ανθρώπων, που ήταν ντυμένα με πολιτικά ρούχα, εντοπίστηκαν σε έναν δρόμο στην Μπούτσα, την κωμόπολη στα βορειοδυτικά του Κιέβου που οι Ουκρανοί στρατιώτες ανακατέλαβαν από τους Ρώσους, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ένας από τους νεκρούς άνδρες είχε τα χέρια δεμένα. Τα πτώματα ήταν σκορπισμένα σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων.

Προς το παρόν είναι άγνωστο πώς σκοτώθηκαν. Ο ένας έφερε ένα μεγάλο τραύμα στο κεφάλι.

Τις τελευταίες ημέρες οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από πολλές κοινότητες κοντά στην πρωτεύουσα, αφού δεν κατάφεραν να την περικυκλώσουν.

Ουκρανία: Ρώσοι στρατιώτες διέλυσαν διαδήλωση υπέρ του Κιέβου στην πόλη Ενερχοντάρ

Οι τοπικές αρχές στην ουκρανική πόλη Ενερχοντάρ που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, ανέφεραν ότι Ρώσοι στρατιώτες προχώρησαν σήμερα στη χρήση βίας για να διαλύσουν μία διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας, ενώ συνέλαβαν μερικούς από τους διαδηλωτές.

Κάτοικοι της πόλης συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Ενερχοντάρ που βρίσκεται στα νότια της Ουκρανίας μιλώντας και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο της χώρας, όταν έφτασαν Ρώσοι στρατιώτες που οδήγησαν μερικούς από τους διαδηλωτές σε στρατιωτικά οχήματα, όπως ανέφερε η τοπική διοίκηση σε μία ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν ταχέως από Κίεβο και Τσερνίγκιφ

Οι ρωσικές δυνάμεις «αποχωρούν ταχέως» από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ, στη βόρεια Ουκρανία, με στόχο να αναδιαταχθούν προς τα ανατολικά και τα νότια, εκτίμησε σήμερα ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, ένας άλλος σύμβουλος της προεδρίας, ο Ολέξι Αρέστοβιτς, διαβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «εκδίωξαν τον εχθρό προς τα σύνορα’ και ότι «περισσότερες από 30 κοινότητες απελευθερώθηκαν».

«Πήραμε μεγάλο αριθμό στρατιωτικών οχημάτων που είχαν εγκαταλειφθεί, χωρίς καύσιμα», πρόσθεσε στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η προεδρία.

Οι Ρώσοι «αποχωρούν από την περιοχή του Τσερνίγκιφ», επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης αυτής της επαρχίας, Βιατσεσλάβ Τσαούς, σημειώνοντας ότι στην ομώνυμη πόλη δεν έγιναν νέοι βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σκληρές μάχες μαίνονται στην ανατολική και νότια Ουκρανία

Σκληρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ειδικότερα, για την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπως δήλωσε σήμερα ο προεδρικός σύμβουλος Ολέξι Αρέστοβιτς.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Αρέστοβιτς δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο έχουν ανακαταλάβει περισσότερες από 30 πόλεις και χωριά στην ίδια περιοχή, ενώ διατηρούν μία γραμμή του μετώπου κατά των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά.

Επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι αναμένεται να ανοίξουν σήμερα

Επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση ανθρώπων από τις πολιορκημένες περιοχές της Ουκρανίας σχεδιάζονται για σήμερα, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, ενώ σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία περιμένει καλές ειδήσεις στη διάρκεια του σαββατοκύριακου όσον αφορά την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.

Στους σχεδιαζόμενους διαδρόμους περιλαμβάνονται ένας για ανθρώπους που απομακρύνονται με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς από τη Μαριούπολη και με λεωφορεία για τους κατοίκους της Μαριούπολης που φεύγουν από το Μπερντιάνσκ, δήλωσε η Βερεστσούκ.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι Ολέξι Αρέστοβιτς δήλωσε από την πλευρά του πως «η αντιπροσωπεία μας πέτυχε μια συμφωνία στην Κωνσταντινπούπολη (στη διάρκεια των ουκρανορωσικών ειρηνευτικών συνομιλιών) για απομακρύνσεις αμάχων».

Ουκρανία: Υποστράτηγος αποπειράθηκε να φύγει από τη χώρα και συνελήφθη στα σύνορα

Ένας έφεδρος υποστράτηγος της ουκρανικής μυστικής υπηρεσίας SBU συνελήφθη καθώς αποπειράθηκε παράνομα να φύγει από την χώρα του την ώρα που αυτή πολεμά κατά της ρωσικής εισβολής, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές.

Τον υποστράτηγο τον σταμάτησαν σε ένα συνοριακό πέρασμα προς την Ουγγαρία. Ο αξιωμαικός παρουσίασε πλαστά έγγραφα που έδειχναν ότι δεν ήταν υπό επιστράτευση για στρατιωτική θητεία, δήλωσε το Κρατικό Γραφείο Ερευνών της Ουκρανίας στο Κίεβο. Ο αξιωματικός δήλωσε τον στρατιωτικό του βαθμό ως ιδιώτη. Ο υποστράτηγος συνελήφθη, ανέφερε η αρχή.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται έναντι των ρωσικών κοντά στο Κίεβο

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται στις περιοχές γύρω από το Κίεβο απ’ όπου αποσύρονται ρωσικές δυνάμεις, έκανε σήμερα γνωστό η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται επίσης ότι έχουν αποχωρήσει από το αεροδρόμιο Χοστομέλ κοντά στην πρωτεύουσα, στο οποίο διεξάγονταν μάχες από την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης, αναφέρει σε τακτικό δελτίο Τύπου το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο θα χορηγήσει έως και 300 εκατ. δολάρια επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Το Πεντάγωνο θα χορηγήσει έως και 300 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου σε ανακοίνωσή του χθες Παρασκευή (σήμερα ξημερώματα Ελλάδας).

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμεύσει τώρα περισσότερα από 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της η κυβέρνηση Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας άνω των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την απρόκλητη και εκ προμελέτης εισβολή της Ρωσίας», είπε ο Τζον Κίρμπι.

Το νέο πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει πυραυλικά συστήματα κατευθυνόμενα με λέιζερ, drones «kamikaze» Switchblade, καθώς και ελαφρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Puma.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις στην κεντρική Ουκρανία

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην κεντρική Ουκρανία, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και κτίρια κατοικιών, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφέρειας Πολτάβα.

«Πολτάβα. Ένας πύραυλος έπληξε στη διάρκεια της νύκτας μία από τις εγκαταστάσεις υποδομής», έγραψε σε καταχώρισή του στο Ίντερνετ ο Ντμίτρι Λούνιν. «Κρεμεντσούκ. Πολλές επιθέσεις το πρωί εναντίον της πόλης».

Κίεβο: Νόμος απαγόρευσε τη χρήση των ρωσικών στρατιωτικών συμβόλων “Z” και “V”

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια νομοθεσία με την οποία απαγορεύεται η χρήση των ρωσικών στρατιωτικών συμβόλων Z και V, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Ρωσία χαρακτηρίστηκε «χώρα-τρομοκράτης» βάσει του νόμου που ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ουκρανικής Βουλής την 1η Απριλίου, με νόμο που προώθησε το κόμμα του Υπηρέτη του Λαού της Ουκρανίας.

Ζελένσκι: Η Ρωσία προετοιμάζει νέους βομβαρδισμούς σε Ντονμπάς και Χάρκοβο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελέσνκσι δήλωσε χθες Σάββατο ξημερώματα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι η κατάσταση σε στρατιωτικό επίπεδο στα ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και τόνισε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να εξαπολύσει νέους βομβαρδισμούς στην περιοχή του Ντονμπάς και στην πόλη του Χάρκοβο.

Απομακρύνθηκαν χιλιάδες άμαχοι από τη Μαριούπολη

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι διέφυγαν από την περιοχή της Μαριούπολης με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός, έπειτα από μια πρώτη αποτυχία, ετοιμάζει σήμερα μια νέα απόπειρα απομάκρυνσης αμάχων από την πολιορκημένη και κατεστραμμένη πόλη.

Κατά την 37η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει χιλιάδες νεκρούς μεταξύ αμάχων και στρατιωτικών, οι ρωσικές δυνάμεις χαλαρώνουν τον κλοιό γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ και ανασυντάσσονται για να επικεντρωθούν στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου το Πεντάγωνο προειδοποίησε για μια «παρατεταμένη» σύγκρουση με τον ουκρανικό στρατό, που μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η Μαριούπολη παραμένει διαφιλονικούμενη από τις δύο πλευρές και η ανθρωπιστική κατάσταση εκεί είναι καταστροφική. Έπειτα από εβδομάδες βομβαρδισμών αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης στην Αζοφική Θάλασσα, οι τοπικές αρχές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 5.000 νεκρούς κατοίκους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, περίπου 160.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στην πόλη, η κατάληψη της οποίας θα επέτρεπε στους Ρώσους να εξασφαλίσουν μια εδαφική συνέχεια, από την Κριμαία μέχρι τις δύο αποσχισθείσες φιλορωσικές δημοκρατίες του Ντονμπάς. Η απομάκρυνση αμάχων, που εδώ και εβδομάδες ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί, διεξάγεται πλέον σταδιακά.

«Σήμερα (Παρασκευή), οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι λειτούργησαν σε τρεις περιφέρειες: του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και της Ζαπορίζια. Καταφέραμε να σώσουμε 6.266 ανθρώπους, 3.071 από τους οποίους από τη Μαριούπολη», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη νύκτα.

«Χίλιοι τετρακόσιοι τριάντα ένας άνθρωποι ταξίδεψαν από το Μπερντιάνσκ και τη Μελιτόπολη στη Ζαπορίζια με δικά τους μέσα. Επτακόσιοι εβδομήντα ένας απ’ αυτούς ήρθαν από τη Μαριούπολη» και «42 λεωφορεία της πόλης Μπερντιάνσκ με κατοίκους της Μαριούπολης και 12 της Μελιτόπολης με ντόπιους κατοίκους» βρίσκονταν καθοδόν το βράδυ προς τη Ζαπορίζια, συνολικά «περιοσσότεροι από 2.500 άνθρωποι», διευκρίνισε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, υπογραμμίζοντας ότι «αναμένονται και σχεδιάζονται» και άλλες απομακρύνσεις αμάχων μέσα στη σημερινή ημέρα.

Καθ’ οδόν για την Μαριούπολη αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού σε μια νέα απέλπιδα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων

Μια αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού που ταξιδεύει στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη θα επιχειρήσει σήμερα Σάββατο ακόμη μια προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων πολιορκούμενη πόλη, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίζονται να ανασυντάσσονται για νέες επιθέσεις στα νοτιοανατολικά.

Η Μαριούπολη, που παραμένει υπό πολιορκία από τις πρώτες μέρες της εισβολής της Ρωσίας που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, ήταν ο κύριος στόχος της Μόσχας στη νοτιοανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας. Δεκάδες χιλιάδες βρίσκονται εκεί παγιδευμένοι με ελάχιστη πρόσβαση σε τροφή και νερό.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) έστειλε χθες μια ομάδα για να ηγηθεί μιας πομπής περίπου 54 ουκρανικών λεωφορείων και άλλων ιδιωτικών οχημάτων να φύγουν από την πόλη, αλλά γύρισαν πίσω, λέγοντας ότι οι συνθήκες καθιστούσαν αδύνατη τη συνέχιση της διαδρομής.

«Θα προσπαθήσουν ξανά το Σάββατο για να διευκολύνουν την ασφαλή διέλευση αμάχων», ανέφερε η ΔΕΕΣ σε ανακοίνωσή της. Μια προηγούμενη προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων του Ερυθρού Σταυρού στις αρχές Μαρτίου απέτυχε επειδή η πορεία κρίθηκε ότι δεν ήταν ασφαλής.

Ρωσία και Ουκρανία έχουν συμφωνήσει πολυάριθμες φορές για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων κατά τη διάρκεια του πολέμου για τη διευκόλυνση απομάκρυνσης χιλιάδων αμάχων από πόλεις σε εμπόλεμες συρράξεις, με τις συμφωνίες να μην τηρούνται και τις δύο εμπόλεμες πλευρές να ανταλλάζουν κατηγορίες για την αποτυχία των ανθρωιπιστικών επιχειρήσεων

Η ΔΕΕΣ ανέφερε ότι η επιχείρηση της Μαριούπολης έχει εγκριθεί και από τις δύο πλευρές, αλλά εξακολουθεί να εξετάζει σημαντικές λεπτομέρειες, όπως ο ακριβής χρόνος και ο προορισμός της πομπής, η οποία θα οδηγήσει σε μια απροσδιόριστη τοποθεσία στην Ουκρανία.

Σε μια ομιλία με βίντεο νωρίς το πρωί, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κινούνται προς την περιοχή Ντονμπάς και στα βορειοανατολικά προς την κατεύθυνση του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, όπου προηγούμενα ρωσικά πλήγματα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αστικές περιοχές.

«Ελπίζω ότι μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν λύσεις για την κατάσταση στη Μαριούπολη», είπε ο Ζελένσκι. «Όλος ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει σε αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή».

Στις ειρηνευτικές συνομιλίες αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία είπε ότι το Ντονμπάς, όπου υποστηρίζει φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014, θα είναι πλέον το επίκεντρο των πολεμικών προσπαθειών της. Τα ρωσικά στρατεύματα άφησαν πίσω τους κατεστραμμένα χωριά και τα δικά τους εγκαταλελειμμένα τανκς καθώς απομακρύνονταν από την πρωτεύουσα Κίεβο.

Η Ρωσία χαρακτήρισε την απόσυρση των δυνάμεών της κοντά στο Κίεβο ως μια χειρονομία καλής θέλησης στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της λένε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να ανασυνταχθούν αφού υπέστησαν μεγάλες απώλειες λόγω της αποφασιστικής ουκρανικής αντίστασης.

Πέρα από τα σύνορα από το Χάρκοβο στη ρωσική πόλη Μπελγκορόντ, η Μόσχα είπε ότι ουκρανικά ελικόπτερα έπληξαν μια αποθήκη καυσίμων χθες Παρασκευή, προκαλώντας τεράστια φωτιά. Η Ουκρανία αρνήθηκε την ευθύνη για το περιστατικό, το πρώτο του είδους του στον πόλεμο.

Η φωτιά κατέστρεψε πολλές δεξαμενές πετρελαίου και πιθανότατα θα προσθέσει βραχυπρόθεσμη πίεση στις ήδη εκτεταμένες αλυσίδες εφοδιαστικής της Ρωσίας, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις στο Χάρκοβο, δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι το περιστατικό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Η Ρωσία θα ενισχύσει τα δυτικά της σύνορα, ώστε να μην «περνά το μυαλό κανενός να επιτεθεί», είπε αργότερα ο Ρώσος αξιωματούχος.

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί Ουκρανούς συνεργούς των Ρώσων σε περιοχές που ελέγχονται από τη Μόσχα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε συνεργούς Ρώσων σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία στο νότιο τμήμα της χώρας να μην συνεργάζονται με τους κατακτητές.

Στο καθημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι είπε ότι η ανάληψη ευθύνης για μια τέτοια συνεργασία θα ήταν «αναπόδραστη».

Σύμφωνα με πληροφορίες των υπηρεσιών της Ουκρανίας, η Ρωσία επιχειρεί να δημιουργήσει διοικήσεις υπέρ της Μόσχας σε περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει.

Μιλώντας ρωσικά, ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στους γονείς των νεαρών ανδρών στη Ρωσία που επιστρατεύτηκαν.

«Προστατέψτε τα παιδιά σας!» είπε. Οι γονείς πρέπει να κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν τους γιους τους από τον στρατό. Ο κίνδυνος να σταλούν στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι μεγάλος. «Είναι βέβαιος θάνατος για πολλά πολύ νεαρά παιδιά».

Ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε πρόσφατα πολλές κατεχόμενες από ρωσικές δυνάμεις πόλεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, υποστήριξε ο Ζελένσκι.

Ωστόσο, προειδοποίησε τους κατοίκους των πόλεων αυτών που τράπηκαν σε φυγή να μην επιστρέψουν σύντομα στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Εξήγησε ότι υπάρχει απειλή από περισσότερες βομβιστικές επιθέσεις εκεί και επεσήμανε ότι πολλά σπίτια εξακολουθούν να είναι ναρκοθετημένα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ