today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Τα έργα του Συντάγματος, τα fund της ενέργειας και οι νέες τάσεις το real estate

Στα πάνω του είναι αυτές τις ημέρες ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Αιτία η προοπτική παράδοσης του έργου διαπλάτυνσης στο Σύνταγμα, που όπως φαίνεται θα είναι έτοιμο μέσα στον Ιούνιο. ήδη φυτεύονται τα δέντρα και το έργο επιτέλους ολοκληρώνεται. Ο δήμαρχος ταλαιπωρήθηκε από συνεργάτες που τον διαβεβαίωναν ότι τα προβλήματα γραφειοκρατίας είναι λυμένα κάτι που προφανώς στην Ελλάδα δεν ισχύει όταν έχεις να κάνεις με το Υπουργείο Πολιτισμού και τα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ. Σειρά τώρα έχουν τα έργα στην Πανεπιστημίου που και αυτά είναι στάσιμα για καιρό…

Νέα εποχή ανοίγει στα Ναυπηγεία Ελευσίνας καθώς πέρασε από το υπουργικό το σχέδιο εξυγίανσης και το προσεχές διάστημα περνά από τη Βουλή. Το σχέδιο περιλαμβάνει άμεσες επενδύσεις 100 εκατ. καθώς επίσης και δύο ξεχωριστών εταιρειών. Πρόκειται για μια εταιρεία για το εμπορικό τμήμα των Ναυπηγείων και ένα για το αμυντικό. Οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν με το σύνολο των μισθών που τους οφείλονται, ενώ σε βάθος χρόνου αναμένεται να δημιουργηθούν 2.000 νέες θέσεις εργασίας. Ανάμεσα στις επενδύσεις που θα τρέξουν περιλαμβάνονται η περιβαλλοντική αποκατάσταση, η επισκευή των δεξαμενών, καθώς επίσης και νέος εξοπλισμός και ο εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος. Η εξυγίανση φέρνει είσπραξη απαιτήσεων και για το Δημόσιο. Ο ΕΦΚΑ θα πάρει 5,76 εκατ. ευρώ, η Εφορία 1,89 εκατ. ευρώ, ενώ και το Πολεμικό Ναυτικό θα αποζημιωθεί.

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένονται εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας. Η πώληση ποσοστού μεγάλης εταιρείας φαίνεται πως έχει –σχεδόν- κλειδώσει και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την είσοδο μεγάλου fund στην αγορά. Η αρχή έγινε από την Motor Oil και την εξαγορά της Ελλάκτωρ, ενώ στη συνέχεια έπονται και άλλες κατασκευαστικές. Η έμφαση δίνεται στην πράσινη ενέργεια, καθώς τα χαρτοφυλάκια ελληνικών εταιρειών βρίσκονται στο στόχαστρο διεθνών παικτών. Και βεβαίως εξελίξεις αναμένονται και στην αγορά εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, με την Volterra να συνεχίζει να απασχολεί μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ικανοποίηση στους αναλυτές δημιουργούν τα αποτελέσματα των τραπεζών. Και αυτό γιατί τα κόκκινα δάνεια μειώνονται, η πιστωτική επέκταση συνεχίζεται, ενώ παράλληλα όλες αναμένεται να δώσουν μέρισμα. Η Εθνική, τελευταία συστημική που ανακοίνωσε, αναμένεται να εκταμιεύσει νέα δάνεια δισ. ευρώ με στόχο τα υγιή να φτάσουν τα 1,5 δισ. ευρώ. Ενώ οι εκταμιεύσεις μόνο το πρώτο τρίμηνο έφτασαν τα 800 εκατ.ευρώ. Εκτός των ανωτέρω, αναμένεται να δώσει και μέρισμα, αν και ο Παύλος Μυλωνάς, στην ενημέρωση αναλυτών, παρέπεμψε στο μέλλον. Μόνο στο πρώτο τρίμηνο, τα κόκκινα δάνεια της Εθνικής μειώθηκαν κατά 100 εκατ. ευρώ. Ενώ η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ αναμένεται να δημιουργήσει νέα έσοδα 1 δισ. ευρώ από τις συστημικές.

Μια περίεργη τάση καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στο real estate. Oι κατασκευαστικές γυρνούν και πάλι στην κατασκευή κατοικιών, καθώς επίσης και στην αντιπαροχή. Και αυτό γιατί η αγορά οικιστικών ακινήτων αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με σημαντικούς ρυθμούς, ενώ επενδυτές στηρίζουν πιο θερμά τα οικιστικά projects. Έτσι, εκτός από το Ελληνικό, το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν μεγάλα οικιστικά έργα από τις κατασκευαστικές.

Στα αυτιά της στήλης έφτασε μια πληροφορία, που επίσημα δεν επιβεβαιώνεται. Όμως, ανεπίσημα, θεωρείται βέβαιο ότι ισχύει, καθώς αναφέρεται μεταξύ στελεχών της αγοράς τροφίμων. Αυτή αφορά στην περικοπή του κόστους για εταιρείες delivery και πλατφόρμες παράδοσης τροφίμων. Και αυτό, γιατί καταγράφεται μια κόπωση των καταναλωτών και μείωση της ζήτησης για αυτές τις αγορές.

Η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενέκρινε χθες, την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 43.200.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας, Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, στην Κύρια Αγορά. Η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας θα λάβει χώρα το αργότερο στις 14 Ιουνίου. Η εταιρεία ακινήτων των αδερφών Παύλου και Μιχάλη Ευμορφίδη στοχεύει να αντλήσει νέα κεφάλαια ύψους €16,68 εκατ. για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος, κυρίως στον χώρο του τουρισμού. Όλα αυτά, εν μέσω σοβαρότατων και μαζικών καταγγελιών για πρακτικές, που έχει ακολουθήσει η εταιρεία κατά την ανάπτυξη συγκεκριμένων project, αλλά και κατά τη λειτουργία της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ