today-is-a-good-day
18.9 C
Athens

Οι επενδύσεις του ΟΤΕ, τράπεζες, τα νέα πλοία που κτίζονται και η επέκταση της Mytilineos

Ο ΟΤΕ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Και αυτό γιατί τρέχουν δυναμικές επενδύσεις, ύψους €3 δισ., οι οποίες έχουν ήδη, τροχοδρομηθεί. Η στρατηγική της εταιρείας είναι να φέρει την υποδομή, Fiber-to-the-Home (FTTH), στα 2/3 της χώρας. Το 2021 είχε δώσει πρόσβαση σε FTTH σε πάνω από 560 χιλιάδες σπίτια κι επιχειρήσεις. Στόχος είναι να φτάσει το 1 εκατομμύριο μέχρι το τέλος του 2022 και τα 3 εκατομμύρια έως το 2027. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν δεσμευθεί σημαντικοί πόροι, αυξάνοντας τις επενδύσεις σε πάνω από €3 δισ. για την εξαετία. Ο ΟΤΕ αναβαθμίζει, εντελώς δωρεάν, τις ταχύτητες internet στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμη η υποδομή FTTH, όπου αυτό είναι εφικτό, βασιζόμενος στην τεχνολογία FTTC .Την ίδια στιγμή μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα αυξήσει ο ΟΤΕ την πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του 5G σε 80%, και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε σχεδόν 100%.

Ισχυρά τα αποτελέσματα της Eurobank. Οι εκταμιεύσεις δανείων αυξήθηκαν και αναμένεται έως τέλος της χρήσης να φτάσουν τα 2,3 δις. ευρώ. Μάλιστα από τα κέρδη τα φετινά αναμένεται να δοθεί μέρισμα, μετά από πολλά χρόνια. Η τράπεζα κατέγραψε έκρηξη κερδών στα 339 εκα.ευρώ, με την αύξηση του καθαρού επιτοκιακού εσόδου να ενισχύεται σημαντικά. Τα δάνεια που έχουν ζήτηση είναι τα επιχειρηματικά, ενώ τα κόκκινα δάνεια λόγω της κρίσης είναι διαχειρίσιμα. Η τράπεζα αναμένει ανάπτυξη από 3-3,5% φέτος και αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 70% συγκριτικά με πέρυσι.

Συνεχίζεται η ανάπτυξη του ελληνικού στόλου με τους εφοπλιστές να προχωρούν μαζικά σε νέες παραγγελίες για νέα πλοία. Έτσι λοιπόν ήδη έχουν γίνει ναυπηγήσεις περίπου 10πλοίων, πρόκειται για τέσσερα δεξαμενόπλοια από τον Βαγγέλη Μαρινάκη άλλα τρία από τον Νίκο Βαφειά και έπεται ο Τσάκος. Τα τελευταία τις τελευταίες δέκα μέρες. Τι βλέπουν οι εφοπλιστές; Αύξηση της ζήτησης για ενέργεια και εμπορεύματα. Άρα υψηλούς ναύλους…

Στη δίνη των πλειστηριασμών ο γνωστός επιχειρηματίας Πάνος Δάβαρης. Και αυτό γιατί πέρυσι βγήκαν στο σφυρί οι αντιπροσωπείες Hyundai και KIA, καθώς είχαν μπει ενέχυρο πάνω από 2 εκατ. μετοχές, ενώ στο σφυρί βγαίνουν πλέον και ακίνητα. Πρόκειται για το ξενοδοχείο Elafivolia στην Αράχωβα. Σε κάθε περίπτωση κύκλοι της αγοράς αναμένουν το επόμενο χτύπημα του επιχειρηματία που έχει δείξει ότι δεν το βάζει κάτω στα δύσκολα, χωρίς να είναι γνωστά τα επόμενα επιχειρηματικά του βήματα.

Επεκτείνεται η ΕΟΝ ΤV μετά τη συγχώνευση με τη Wind, καθώς θα προβάλλεται και μέσω της πλατφόρμας της Wind στους συνδρομητές της. Γενικότερα, η μάχη της συνδρομητικής καλά κρατεί, καθώς οι παίχτες της αγοράς ετοιμάζονται για να αυξήσουν τα μέριδια αγοράς τους και εμπλουτίζοντας τις υπηρεσίες τους, αναμένεται να προχωρήσουν σε ευρύτερες συνέργειας, με την Cosmote TV πάντα να ηγείται.

Σταθερά έσοδα και βελτιωμένα EBITDA κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του έτους η Intralot, κάτι που δείχνει πως η εταιρεία επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου δείχνουν ισχυροποίηση των κερδών και ανάκαμψη από τον αντίκτυπο του COVID και αντικατοπτρίζουν ένα βελτιωμένο οικονομικό προφίλ, με ομαλοποιημένα έσοδα και μείωση των λειτουργικών εξόδων και του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους σε αντιστοιχία με το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας. Επισημαίνεται πως τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε κέρδη 26,1 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 4,9%.

Aπομακρύνεται, αν δεν είναι ήδη ακατόρθωτος, ο στόχος της ΔΕΗ για , έστω οριακά, κέρδη το 2022. Και αυτό γιατί οι ζημιές αυξήθηκαν προ φόρων στα 30,3 εκατ.ευρώ, ενώ μετά φόρων το αποτέλεσμα δεν ικανοποίησε τους αναλυτές. Η μεγάλη αύξηση των λειτουργικών δαπανών λόγω της ανόδου των τιμών φυσικού αερίου, των υγρών καυσίμων και των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και συνακόλουθα και των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επηρέασαν αρνητικά την λειτουργική κερδοφορία της δραστηριότητας της Εμπορίας παρά την αύξηση του μέσου εσόδου, καθώς οι μεταβολές στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς αντανακλώνται με 1 μήνα καθυστέρηση στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Στα θετικά, οι επενδύσεις στις ΑΠΕ που τροχοδρομεί η ΔΕΗ και βεβαίως η στήριξη στους καταναλωτές με πάνω από 300 εκατ.ευρώ.

Συνεχίζει να επεκτείνεται η Μυτιληναίος, καθώς κατασκευάζει νέο εργοστάσιο στην Πολωνία, ενώ στο προσεχές διάστημα αναμένονται νέα έργα. Και αυτό γιατί τα έργα που σήμερα κλείνονται, έχουν αυξημένη αξία, καθώς η ενεργειακή κρίση και η ζήτηση για ενέργεια δημιουργούν τις κατάλληλες εκείνες προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί ο κλάδος ενέργειας της εταιρείας. Ο σταθμός CCGT στην Πολωνία αναμένεται να μπει σε εμπορική λειτουργία σε 38 μήνες, ενώ η σύμβαση υπεγράφη με την SPV CCGT που ανήκει στην Energa, τμήμα του ομίλου Olren.

Αναπτύσσεται η Φράγκου της Navios Maritime και αυτό γιατί πρόσφατα αγόρασε τέσσερα νεότευκτα δεξαμενόπλοια LR2 χωρητικότητας 115.000 dwt, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως θα προχωρήσει στη ναυπήγηση και άλλων πλοίων. Από τα παραπάνω πλοία που έχουν αγοραστεί, τα δύο θα παραληφθούν το 2024 και τα υπόλοιπα από το 2025 και ύστερα.

Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις των στελεχών της Alpha Bank, όχι τόσο από τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου που παρουσίασε η τράπεζα, όσο για την αποδοχή που είχαν αυτά από τις Goldman Sachs και JP Morgan. Οι δύο οίκοι δεν είχαν χαριστεί στο παρελθόν και πλέον βλέπουν αύξηση της τιμής μετοχής έως 77%, ενώ τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χαρακτηρίζονται πολύ θετικά. Οι προβλέψεις κατατείνουν στο ότι η κερδοφορία θα αυξηθεί 6,4% και τα έσοδα από επιτόκια αναμένεται να οδηγήσουν σε κατακόρυφη αύξηση των εσόδων της τράπεζας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ