today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Κωνσταντίνος Λάζαρης στο ThePresident: Πρέπει να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για το μέλλον

Στις αξίες και στις αρχές πάνω στις οποίες έχει χτιστεί το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων (Τ.Ε.Α.Υ.Ε.Τ) αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, και πρόεδρος της Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης Ελλάδας (Ε.Τ.Ε.Α.Ε), Κωνσταντίνος Λάζαρης.

«Στόχος μας είναι να χτίζουμε μια καλή ομάδα που σέβεται τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Αυτή τη στιγμή θεωρητικά είναι ένα από τα καλύτερα Ταμεία που υπάρχουν», δήλωσε ο κ. Λάζαρης μιλώντας στο ThePresident.

«Στόχος μας είναι να επενδύσουμε στη συνέχιση του έργου που έχουμε καταφέρει απρόσκοπτα ούτως ώστε οι ασφαλισμένοι / συνταξιούχοι να έχουν αίσθημα ασφάλειας για το μέλλον τους, τόνισε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Ε.Α.Υ.Ε.Τ.

Ο κ. Λάζαρης ανέφερε πως το Ταμείο βρίσκεται κοντά στο 95% της ανακεφαλαιοποίησης και εκτιμάει πως έως τέλος του 2023 αρχές του 2024 θα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως. «Αυτό θα μας δώσει την ευχέρεια να κάνουμε και κάποιες αυξήσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Ε.Α.Υ.Ε.Τ .

Ο κ. Λάζαρης αναφέρθηκε και στις δυνατότητες των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και ιδιαίτερα στην αποταμίευση. «αποτελούν ένα κουμπαρά που τον βρίσκει ο εργαζόμενος όταν έρχεται η στιγμή να φύγει από την εργασία του, και του δίνει τη δυνατότητα  αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Τέλος, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Ε.Α.Υ.Ε.Τ τόνισε πως είναι σημαντικό να στηρίζεται η εθνική οικονομία. «Τα ΤΕΑ έχουν τη δυνατότητα να συνδράμουν στην στήριξη  της εθνικής οικονομίας όπως γίνεται και παγκόσμια. Και μάλιστα σε τέτοιες περιόδους που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Το κάναμε πάντα εμείς και θα το κάνουμε πάντα. Όχι σε βάρος των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων, πάντα κοιτάμε το συμφέρον τους, αλλά και το συμφέρον της χώρας», δήλωσε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του προέδρου του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων και της Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης Ελλάδας, Κωνσταντίνο Λάζαρη στο ThePresident και στην Ειρήνη Μυλωνά

Ερ: Κύριε Λάζαρη ποια είναι η πορεία του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων την τελευταία δεκαετία; 

Το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων (Τ.Ε.Α.Υ.Ε.Τ) είναι το μεγαλύτερο από τα τέσσερα ταμεία ιδιωτικού δικαίου που έχουν γίνει. Είναι το ταμείο με τους περισσότερους ασφαλισμένους, καθώς έχουμε περίπου 52.000 ενεργούς ασφαλισμένους. Η ιδιαιτερότητά του σε σχέση με τα άλλα του χώρου μας είναι το ότι λειτουργούμε με δύο χαρτοφυλάκια: Ένα μέχρι 28/2/2013 που περιλαμβάνει όλους τους παλιούς ασφαλισμένους και στο οποίο η σύνταξη βγαίνει με ποσοστό αναπλήρωσης με βάση το χρόνο που είχε ο ασφαλισμένος μέχρι 28/2/2013. Στη συνέχεια, από την 1η Μαρτίου του 2013 και μετά δημιουργήθηκε ο Ατομικός Συνταξιοδοτικός λογαριασμός για τον κάθε ασφαλισμένο όπου πιστώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται κάθε μήνα για λογ/σμό του. Οι εισφορές αυτές παρακολουθούνται σε ξεχωριστό  χαρτοφυλάκιο με ξεχωριστή επενδυτική πολιτική. Οι ασφαλισμένοι που μετέχουν αποκλειστικά στο Πρόγραμμα Ορισμένων Εισφορών ανέρχονται στους 29.493. Οι ασφαλισμένοι που μετέχουν στο Πρόγραμμα Ορισμένων Παροχών στους 23.289.

Οι συνταξιούχοι του Προγράμματος Ορισμένων Παροχών ανέρχονται στους 7.455 που, όπως ανέφερε ο Matti Leppälä, Γενικός Γραμματέας και Διευθύνων Σύμβουλος της Pensions Europe, αποτελεί μια από τις καλύτερες αναλογίες της Ευρώπης, 7 ασφαλισμένοι προς 1 συνταξιούχο. Αυτή είναι μια εξαιρετικά καλή αναλογία για ένα ασφαλιστικό ταμείο.

Η περιουσία του Ταμείου όταν το παραλάβαμε ανερχόταν σε 167 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα είναι 520 εκατομμύρια ευρώ. Έχει γίνει μια εξαιρετική δουλεία στα εννιά χρόνια λειτουργίας μας.

Στην αρχή όταν πρωτοαναλάβαμε το Ταμείο δώσαμε προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό του, δηλαδή στο να αποκτήσουμε καινούργια μηχανογραφικά συστήματα τα οποία περιόρισαν τη γραφειοκρατία και τη σπατάλη χρόνου, μας βοήθησαν να επικεντρωθούμε στις πιο ουσιώδεις πλευρές της εργασίας μας και παράλληλα μας έδωσαν τη δυνατότητα να έχουμε ανά πάσα στιγμή μία σαφή εικόνα για τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για τις καθυστερήσεις πληρωμών και τις οφειλές.

Επειδή έχουμε ευαισθησία στα περιβαλλοντικά θέματα, προσπαθήσαμε να περιορίσουμε τη χρήση χαρτιού. Έχουμε αναπτύξει In House εφαρμογές για τις συντάξεις που εκτός των άλλων  επιτρέπουν στον πολίτη να βλέπει πολύ γρήγορα σε πιο στάδιο βρίσκεται η αίτησή του. Στόχος μας είναι να διευκολύνεται ο πολίτης. Ο πολίτης βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο του Ταμείου μας. Η σύνταξη εκδίδεται κατά κανόνα σε έναν μήνα.

Πολύ σημαντικό για το Ταμείο μας είναι πως βρισκόμαστε κοντά στο 95% της ανακεφαλαιοποίησης. Ενώ το πλάνο χρηματοδότησης είναι  μέχρι το 2026, η εκτίμησή μας, (φαίνεται καθαρά από τις αναλογιστικές μελέτες των τελευταίων ετών), είναι ότι τέλος του 2023 αρχές του 2024 θα ανακεφαλαιοποιηθούμε πλήρως. Αυτό θα μας δώσει την ευχέρεια να κάνουμε και κάποιες αυξήσεις.

Ερ. Ποιος είναι ο σκοπός και το όραμα που έχετε για το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων;   

Σκοπός και στόχος μας είναι αυτό το Ταμείο να λειτουργεί μέσα από αρχές και αξίες.

Όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε τις υποδομές ούτως ώστε το Ταμείο να γίνει ένα από τα καλύτερα και πιο εξελιγμένα ταμεία για τους ασφαλισμένους.

Στόχος μας είναι να χτίζουμε μια καλή ομάδα που να σέβεται τους ασφαλισμένους και τη δουλειά τους άλλωστε αυτοί είναι οι «εργοδότες μας» και για αυτούς φροντίζουμε το καλύτερο.

Προσωπική μου επιθυμία είναι το Ταμείο να είναι έτοιμο να το παραλάβει ο επόμενος πρόεδρος και έχουν γίνει αρκετά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το Ταμείο μας αυτή τη στιγμή έχει εφταμελές Διοικητικό Συμβούλιο ενώ οι αναπληρωματικοί έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις ώστε να ετοιμάζεται η επόμενη γενιά στελεχών. Ήδη έχουμε όλοι έτοιμους τους αντικαταστάτες μας. Έχουμε έτοιμες τις λύσεις και όλα είναι δρομολογημένα.

Το μότο μας είναι «δεν είμαστε ποτέ ευχαριστημένοι, ζητάμε και κάτι ακόμα».

Ερ: Ο θεσμός της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη  την τελευταία πενταετία. Που εκτιμάτε πως οφείλεται αυτό;

Η Επαγγελματική Ασφάλιση έχει χωριστεί σε δύο πυλώνες. Σίγουρα η καθαρή Επαγγελματική Ασφάλιση είναι τα Επαγγελματικά Ταμεία μη υποχρεωτικής ασφάλισης. Εμείς είμαστε υποχρεωτικής ασφάλισης, είμαστε τελείως διαφορετικά από τα υπόλοιπα Ταμεία δίνουμε σύνταξη ενώ τα ΤΕΑ μη υποχρεωτικής, απ’ όσο γνωρίζω, δίνουν εφάπαξ.

Πάντως αυτή τη στιγμή πράγματι παρουσιάζει μια σημαντική ανάπτυξη η Επαγγελματική Ασφάλιση και εμείς την υπηρετούμε με φανατισμό.

Ερ: Κύριε Λάζαρη ποιες πιστεύετε πως είναι οι προκλήσεις και οι προοπτικές για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης;

Υπάρχουν προκλήσεις πάρα πολλές όπως υπάρχουν και πολλές προοπτικές.  Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα είναι πολύ πιο δίκαιο από το αναδιανεμητικό.

Ο θεσμός των επαγγελματικών ταμείων λειτουργεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου πολλά χρόνια και είναι αποτελεσματικός ούτως ώστε ο εργαζόμενος να εξασφαλίσει αξιοπρεπή διαβίωση μετά το τέλος του εργασιακού του βίου.

Στην Ελλάδα ο θεσμός έχει ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και πιστεύω ότι έχει μπροστά πού ακόμη, ο λόγος είναι ότι πρέπει να αλλάξει η «παιδεία» των εργαζομένων, όσον αφορά την ασφάλιση.

Στο Ταμείο, είναι ήδη έτοιμο το πρόγραμμα το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ασφαλισμένο να μπαίνει με έναν κωδικό και να βλέπει πόσα μερίδια έχει στον Ατομικό Συνταξιοδοτικό Λογαριασμό του.  Αυτό ανάλογα με την ηλικία θα τους δώσει την ευχέρεια να μας υποβάλουν μια ηλεκτρονική φόρμα στην οποία θα αναφέρουν αν επιθυμούν να πάνε σε υψηλό ρίσκο, σε μεσαίο ρίσκο ή σε μηδενικό ρίσκο. Κάποιος νέος θα μπορεί να πάρει ένα υψηλότερο ρίσκο να κερδίσει κάτι περισσότερο στη σύνταξή του. Αλλά όπως ανέφερα και πριν αυτό χρειάζεται «παιδεία- εκπαίδευση».

Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα. Όπως ανέφερα και νωρίτερα έχουμε φτιάξει ένα In House σύστημα μέσα από το οποίο μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει που ακριβώς βρίσκεται η αίτησή του.

Ερ: Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να προωθήσει το επόμενο διάστημα σχέδιο νόμου για τον κλάδο των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Εκτιμάτε πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος και νέα κίνητρα ώστε να ενισχυθεί αποτελεσματικά ο θεσμός;

Το υπουργείο Εργασίας μπορεί πράγματι να δώσει νέα κίνητρα κυρίως στα φορολογικά. Η πραγματικότητα είναι πως ξεκινάμε από τα πολύ απλά πράγματα καθώς υπάρχουν διαδικαστικά θέματα, για παράδειγμα το θέμα των εποπτικών αρχών όπου υπάρχει κατακερματισμός.

Το υπουργείο, επειδή ακριβώς εμείς είμαστε υποχρεωτικής ασφάλισης, δεν έχει συμπεριλάβει τα Επαγγελματικά Ταμεία Υποχρεωτικής στις υποχρεώσεις IORP 2, είναι ευρωπαϊκή οδηγία που αφορά τη λειτουργία των ΤΕΑ, και είναι κάτι το οποίο έχουμε ζητήσει από τον υπουργό. Μας έχουν διαβεβαιώσει πως αυτό θα γίνει.

Ερ: Ποια είναι τα οφέλη για τις εταιρίες και για τους εργαζόμενους που συμμετέχουν σε κάποιο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης;

Για τις εταιρίες και τους εργαζόμενους που συμμετέχουν σε κάποιο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης υπάρχουν πάρα πολλά κίνητρα.

Είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος αποταμίευσης το Επαγγελματικό Ταμείο. Είναι μία επιπλέον παροχή που εργοδότης μπορεί να προσφέρει στον εργαζόμενο. Σίγουρα δεν είναι άσχημο κάποιος που φεύγει με πλήρη σύνταξη να μπορούσε κάποια στιγμή να πάρει και ένα μικρό ποσό εφάπαξ που θα το έχει μαζέψει σιγά σιγά, με αυτό τον τρόπο στον εργασιακό του βίο. Είναι ένας κουμπαράς.

Και οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες έχουν πολύ μεγάλο όφελος από μια τέτοια κίνηση. Ο εργοδότης επειδή θα έχει ευχαριστημένους εργαζόμενους και ο εργαζόμενος γιατί θα έχει στη συνταξιοδότηση του ένα επιπλέον ποσό.

Ερ: Ποιος είναι ο στόχος των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και πόσο καταλυτικός πιστεύετε πως μπορεί να είναι ο ρόλος τους; Θα μπορούσαν να αποτελέσουν παραδείγματος χάρη μία από τις λύσεις για την αποταμίευση και το συνταξιοδοτικό;

Πιστεύω πως τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης μπορούν να αποτελέσουν μέρος της  λύσης για το συνταξιοδοτικό όπως ανέφερα λίγο πιο πριν. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν συμπληρωματικό εισόδημα στον εργαζόμενο στο τέλος του εργασιακού του βίου.

Από την άλλη τα ΤΕΑ έχουν τη δυνατότητα να συνδράμουν στην στήριξη  της εθνικής οικονομίας όπως γίνεται και παγκόσμια. Και μάλιστα σε τέτοιες περιόδους που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Το κάναμε πάντα εμείς και θα το κάνουμε πάντα. Όχι σε βάρος των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων, πάντα κοιτάμε το συμφέρον τους, αλλά και το συμφέρον της χώρας», δήλωσε.

Υπάρχουν οι δυνατότητες για παράδειγμα στήριξη μέσα από επένδυση στα δημόσια έργα.

Επιπλέον, σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να αναφέρω ότι έχει συσταθεί, κυρίως από τα τέσσερα Ταμεία Υποχρεωτικής ασφάλισης, η  Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης Ελλάδας όπου σκοπό έχει την προώθηση του θεσμού μέσα από την συνεργασία των Ταμείων και των αρχών.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε καταφέρει τα ΤΕΑ να εκπροσωπούνται από  μια Ένωση, είμαστε δυο Ενώσεις. Η πρόθεσή μου όσο είμαι πρόεδρος της Ενώσεως των Επαγγελματικών Ταμείων Υποχρεωτικής Ασφάλισης είναι να επιδιώξω αυτό να τερματιστεί.

Ερ: Κύριε Λάζαρη στην πρόσφατη ημερίδα της Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης Ελλάδας συμμετείχε και ο Matti Leppälä, Γενικός Γραμματέας και Διευθύνων Σύμβουλος της  Pensions Europe.  Ποιος είναι ο ρόλος των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης στα ασφαλιστικά συστήματα άλλων ευρωπαϊκών κρατών συγκριτικά με αυτόν που έχουν στην Ελλάδα; Ποια βήματα θεωρείτε πως πρέπει να ληφθούν ώστε να μεγιστοποιηθούν οι δυνατότητές τους;        

Με την Pensions Europe έχουμε αναπτύξει μια πολύ καλή σχέση, βέβαια όπως ανέφερα και ανωτέρω στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης ο θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης υπάρχει πολλά χρόνια και τα ταμεία αυτά έχουν και τεράστιες περιουσίες. Μέσα από τη συνεργασία μαζί τους προσπαθούμε να αναπτύξουμε και εμείς τη γνώση με πιο τρόπο θα μπορέσουμε να προωθήσουμε το θεσμό και στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα τα πράγματα κινούνται με έναν πολύ αργό ρυθμό. Ένα από τα αιτήματα που θέσαμε  και στην ημερίδα μας είναι να υπάρχει ένας εποπτικός φορέας για την Επαγγελματική Ασφάλιση Είναι ένα θέμα που θα θέσουμε στον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου.

Τα συστήματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών είναι τελείως διαφορετικά από τα δικά μας. Π.χ στη Βουλγαρία φτιάχνουν τώρα ένα σύστημα όπως είναι τα δικά μας Ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης με μετατροπή από δημόσια σε ιδιωτικά.

Μελλοντικά αποτελεί φιλοδοξία μας να μεταβούμε στις Βρυξέλλες και να συζητήσουμε με τον κ. Leppälä τα θέματα που απασχολούν τα Ταμεία στη χώρα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ