today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Ουκρανία: Σκληρές μάχες στο Σεβεροντονέτσκ – Συνεχής ενημέρωση

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε χθες Πέμπτη τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα και τη Δύση ότι υποστηρίζει το Κίεβο στη στάση του αυτή.

Ο κ. Ζελένσκι έχει πει ότι θα διαπραγματευτεί μόνο απευθείας με τον ρώσο ομόλογό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, και μόνο αν προηγουμένως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις υποχωρήσουν στα προπολεμικά σύνορα.

«Βολεύει τη Δύση να υποστηρίζει αυτή την αδιαλλαξία», η οποία από «λογική» σκοπιά «δεν στέκει και πολύ καλά», έκρινε ο ρώσος ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του στην αραβική υπηρεσία του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου RT.

Συνεχής ενημέρωση

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία διακήρυξε την πλήρη ανεξαρτησία της από το Πατριαρχείο της Μόσχας

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που υπαγόταν στο Πατριαρχείο της Μόσχας, ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τη σχέση της με τη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και διακήρυξε την «πλήρη ανεξαρτησία της» από τις ρωσικές πνευματικές αρχές.

«Δεν συμφωνούμε με τον Πατριάρχη της Μόσχας Κύριλλο (…) σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία» ανέφερε στην ανακοίνωσή της, για αυτήν την ιστορική πρωτοβουλία της, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνόδου που ήταν αφιερωμένη στη ρωσική «επιθετικότητα». Κατά τη διάρκεια της συνόδου διακήρυξε «την πλήρη ανεξαρτησία και αυτονομία της».

Τζόνσον: Η Ρωσία σημειώνει αργή αλλά αισθητή πρόοδο στο Ντονμπάς της Ουκρανίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιεί αργή αλλά αισθητή πρόοδο στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Φοβάμαι πως ο Πούτιν, με μεγάλο κόστος για τον ίδιον και για τον ρωσικό στρατό, συνεχίζει να ροκανίζει έδαφος στο Ντονμπάς», δήλωσε στο Bloomberg UK.

«Συνεχίζει να πραγματοποιεί σταδιακή, αργή, αλλά φοβάμαι αισθητή, πρόοδο και ως εκ τούτου είναι απολύτως απαραίτητο να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε στρατιωτικά τους Ουκρανούς», είπε.

Κυβερνήτης της επαρχίας: Ο ουκρανικός στρατός μπορεί να χρειαστεί να υποχωρήσει από πόλεις της Λουχάνσκ

Ο κυβερνήτης της ανατολικής επαρχίας Λουχάνσκ της Ουκρανίας, η οποία σχεδόν έχει περιέλθει πλήρως στον έλεγχο της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ότι είναι πιθανό οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού να αναγκαστούν να υποχωρήσουν από τον τελευταίο θύλακα αντίστασης για να αποφύγουν τη σύλληψή τους.

«Οι Ρώσοι δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν την περιοχή της Λουχάνσκ μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως έχουν προβλέψει αναλυτές», δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι, σε ανάρτησή του στο Telegram, αναφερόμενος στις σχεδόν περικυκλωμένες πόλεις Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ.

«Θα έχουμε επαρκή δύναμη και πόρους για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι για να μην περικυκλωθούμε να χρειαστεί να υποχωρήσουμε», είπε.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ρωσικό μαχητικό Su-35 πάνω από την περιοχή της Χερσώνας

Η διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι ουκρανικό μαχητικό τύπου MiG-29 κατέρριψε ρωσικό μαχητικό Su-35 πάνω από την περιοχή της Χερσώνας.

Φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Λιμάν

Φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία υποστήριξαν ότι κατέλαβαν την πόλη Λιμάν στην περιφέρεια Ντονέτσκ.

Μέχρι στιγμής, οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονέτσκ έχουν «ελευθερώσει και έχουν αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο σε 220 περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Κράσνι Λιμάν, με υποστηρικτικά πυρά από ρωσικές δυνάμεις», ανακοίνωσε το επιτελείο των αυτονομιστικών δυνάμεων, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την πτώση της πόλης.

Κίεβο: Η Ρωσία χρησιμοποιεί στην Ουκρανία τα «πιο βαριά μη πυρηνικά όπλα»

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ, ισχυρίζεται ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί εναντίον της Ουκρανίας τα «πιο βαριά μη πυρηνικά όπλα» και καλεί τις χώρες εταίρους να δώσουν στο Κίεβο πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών.

Κίεβο: Η Γερμανία να περιορίσει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1

Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ουκρανίας και η διαχειρίστρια εταιρεία υποδομών έχουν απευθύνει προς την γερμανική κυβέρνηση αίτημα να σταματήσει ή να περιορίσει σημαντικά τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της διαχειρίστριας εταιρείας φυσικού αερίου.

Πρώην πράκτορας της KGB: Ο Πούτιν έχει ήδη χάσει τον πόλεμο

Ο Πούτιν έχει ήδη χάσει τον πόλεμο που νόμιζε ότι θα κέρδιζε σε μια εβδομάδα!», αναφέρει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Figaro o Σεργκέι Ζιρνόφ, πρώην πράκτορας της KGB που ζει πλέον στη Γαλλία.

Ο Ζιρκόφ, συμφοιτητής με τον Πούτιν και ένας από τους «καλύτερα ενημερωμένους», κατά την εφημερίδα, για το τι πραγματικά συμβαίνει στο Κρεμλίνο, υποστηρίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος «έκανε λάθος σε όλα: για τους Ουκρανούς, για τον Ζελένσκι, για τους «ρωσόφωνους», για την Ευρώπη, για το ΝΑΤΟ και για την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Αλλά και για τις στρατηγικές συνέπειες για τη Ρωσία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

AP: Η Δύση σκέφτεται να βάλει τους Ρώσους ολιγάρχες να αγοράσουν τρόπο διαφυγής από τις κυρώσεις

Οι δυτικοί σύμμαχοι σκέφτονται αν θα επιτρέψουν στους Ρώσους ολιγάρχες να αγοράσουν τον τρόπο διαφυγής τους από τις κυρώσεις και να χρησιμοποιήσουν τα χρήματά τους που έχουν δεσμευθεί στην Δύση για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μετέδωσε το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος.

Την πρόταση έκανε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ κατά την διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) που πραγματοποιήθηκε στην Γερμανία την περασμένη εβδομάδα.

Η Φρίλαντ, σύμφωνα με το AP, έθεσε το θέμα αφού της μίλησαν για το θέμα αυτό Ρώσοι ολιγάρχες, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Ουκρανία: Δέκα νεκροί από ρωσικό πλήγμα σε στρατιωτική εγκατάσταση στην Ντνίπρο – Σκληρές μάχες στο Σεβεροντονέτσκ

«Περίπου δέκα» άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 30 τραυματίστηκαν σήμερα σε ρωσικό βομβαρδισμό σε μια στρατιωτική εγκατάσταση στην Ντνίπρο, μια μεγάλη βιομηχανική πόλη στην κεντροανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εδαφικής άμυνας της πόλης, καθώς ρωσικές δυνάμεις ενισχύουν τις θέσεις τους στην Χερσώνα και ουκρανικές δυνάμεις αμύνονται σκληρά στην πόλη Σεβεροντονέτσκ.

«Πύραυλοι Iskander έπληξαν μια περιοχή ασκήσων της Εθνοφρουράς…. Περίπου δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 έως 35 τραυματίστηκαν», δήλωσε ο Γκενάντι Κόρμπαν στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Dnipro TV. «Αυτό παρά το γεγονός ότι εμείς και ο στρατός είχαμε προσπαθήσει να λάβουμε προφυλάξεις, κατανέμοντας προσωπικό» σε όλη την περίμετρο αυτής της εγκατάστασης, πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα θύματα ήταν στρατιώτες.

Τρεις πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τη ρωσική περιφέρεια Ροστόφ, είπε, αλλά μόνο ένας προκάλεσε θύματα.

Ουκρανία: Τουλάχιστον 4.000 άμαχοι, ανάμεσά τους 200 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου

Περισσότεροι από 4.000 πολίτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Συνολικά, 4.031 πολίτες έχει καταγραφεί ότι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 200 παιδιά, σύμφωνα με την Επιτροπή, η οποία βασίζεται στα στοιχεία δεκάδων παρατηρητών της στην Ουκρανία.

Βρετανία: Απολύτως νόμιμο να στηρίζουμε την Ουκρανία με τεθωρακισμένα και αεροπλάνα

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε σήμερα ότι είναι νόμιμο για τους συμμάχους να στέλνουν τεθωρακισμένα και αεροπλάνα στην Ουκρανία.

«Είμαστε απολύτως σαφείς ότι είναι απολύτως νόμιμο να στηρίζουμε την Ουκρανία με τεθωρακισμένα, με αεροπλάνα και υποστηρίζουμε το έργο που έχει κάνει η Τσεχία, στέλνοντας τεθωρακισμένα στην Ουκρανία», δήλωσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου.

Λαβρόφ: Ο “ολοκληρωτικός πόλεμος” της Δύσης εναντίον της Ρωσίας θα διαρκέσει καιρό

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατήγγειλε σήμερα «τον ολοκληρωτικό πόλεμο» εναντίον της Ρωσίας, ο οποίος εκτίμησε ότι θα διαρκέσει «πολύ καιρό».

«Η Δύση έχει ανακοινώσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον μας, ενάντια σε όλο τον ρωσικό κόσμο», επεσήμανε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνάντησής του με αξιωματούχους ρωσικών επαρχιών.

«Μπορούμε να πούμε ότι αυτή η κατάσταση θα διαρκέσει καιρό», εκτίμησε ο Ρώσος υπουργός, την ώρα που οι δυτικές δυνάμεις έχουν αυξήσει τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Κρεμλίνο: ‘Πάγωσαν’ οι διαπραγματεύσεις λόγω των αντιφατικών δηλώσεων της ουκρανικής ηγεσίας

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι κατηγορεί την Ουκρανία για το γεγονός ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών έχουν ‘παγώσει’, λέγοντας ότι δεν είναι σαφές τι επιθυμεί το Κίεβο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους: «Η ουκρανική ηγεσία κάνει συνεχώς αντιφατικές δηλώσεις. Αυτό δεν μας επιτρέπει να κατανοήσουμε πλήρως τι επιθυμεί η ουκρανική πλευρά».

Μπ.Τζόνσον: Ο Πούτιν συνεχίζει να ροκανίζει έδαφος στο Ντονμπάς

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιεί αργή, αλλά αισθητή πρόοδο στην περιφέρεια Ντονμπάς της Ουκρανίας.

“Φοβάμαι πως ο Πούτιν, με μεγάλο κόστος για τον ίδιον και για τον ρωσικό στρατό, συνεχίζει να ροκανίζει έδαφος στο Ντονμπάς”, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg.

“Συνεχίζει να πραγματοποιεί σταδιακή, αλλά φοβάμαι αισθητή, πρόοδο και άρα είναι απολύτως απαραίτητο να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε στρατιωτικά τους Ουκρανούς”, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ζελένσκι: Η Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να μιλήσει στον Πούτιν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία δεν ανυπομονεί να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλα ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα πως αυτό πιθανόν να είναι απαραίτητο για να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Υπάρχουν πραγματικά για να συζητηθούν με τον Ρώσο ηγέτη. Δεν σας λέω ότι για μένα οι άνθρωποί μας ανυπομονούν να του μιλήσουν, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικότητες αυτού που ζούμε», δήλωσε ο Ζελένσκι, απευθυνόμενος σε ινδονησιακό think tank.

«Τι θέλουμε από αυτή τη συνάντηση…Θέλουμε πίσω τις ζωές μας…Θέλουμε να πάρουμε πίσω τη ζωή μιας κυρίαρχης χώρας εντός του δικού της εδάφους», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία δεν φάνηκε να είναι έτοιμη ακόμα για σοβαρές ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ουκρανία: Πάνω από 5.000 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου κρατούνται στο Ντονέτσκ

Περισσότεροι από 5.000 ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου κρατούνται στην αυτοανακηρυχθείσα “Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ”, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο TASS επικαλούμενο έναν ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών, ο οποίος ισχυρίστηκε επίσης ότι οι δυνάμεις των αυτονομιστών έχουν λάβει τον πλήρη έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Λίμαν, στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ αποκλείουν οποιαδήποτε άρση κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Οι ΗΠΑ απέρριψαν χθες Πέμπτη την αξίωση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη χώρα του εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο κ. Πούτιν είπε στον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να επιτρέψει τη μεταφορά με πλοία τροφίμων και λιπασμάτων για να αποτραπεί διεθνής επισιτιστική κρίση, όμως υπό τον όρο ότι «θα τερματιστούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση με πολιτικά κίνητρα».

Ζελένσκι: Η Ρωσία διαπράττει γενοκτονία στο Ντονμπάς

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε χθες Πέμπτη τη Ρωσία ότι διαπράττει «γενοκτονία» στο Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας του.

«Η επίθεση σε εξέλιξη των δυνάμεων κατοχής στο Ντονμπάς μπορεί να κάνει την περιφέρεια ακατοίκητη», είπε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του καθημερινού μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πως έχουν βαλθεί να μετατρέψουν «σε στάχτες» πολλές πόλεις της περιφέρειας αυτής.

Η Ρωσία επιδίδεται σε «εκτοπισμούς» και «μαζικές δολοφονίες αμάχων» στο Ντονμπάς, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι, για τον οποίο «όλα αυτά (…) είναι προφανώς πολιτική γενοκτονίας που διαπράττεται από τη Ρωσία».

Οι κατηγορίες που εξακόντισε ο κ. Ζελένσκι αντικατοπτρίζουν αυτές της Ρωσίας, η οποία δικαιολόγησε την εισβολή στην ουκρανική επικράτεια από την 24η Φεβρουαρίου επικαλούμενη την ανάγκη να αποτρέψει τη «γενοκτονία» που διέπραττε κατ’ αυτή η Ουκρανία με στόχο τον ρωσόφωνο πληθυσμό του Ντονμπάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ