today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Τα ναυπηγεία, οι επενδύσεις της DT στη Θεσσαλονίκη και οι νέες επενδυτικές τράπεζες

Την Παρασκευή εκτός απροόπτου αναμένεται να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Και αυτό γιατί τότε έχει προγραμματιστεί να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό το σχέδιο, που έχει καταρτίσει η Onex. Στη συνέχεια αναμένεται να περάσει από την Βουλή η σύμβαση για να καταστεί νόμος του κράτους. Μέσω αυτής της διαδικασίας είναι θωρακισμένη η συμφωνία και προστατευμένη από δικαστικές προσφυγές στην πορεία της. Υπενθυμίζεται πως αυτή η διαδικασία κινήθηκε μετά από προτροπή του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είδε πως το σχέδιο καθυστερεί σημαντικά και έτσι αποφάσισε να κινηθεί με αυτό τον τρόπο.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να κατασκευάσει κέντρο έρευνας λογισμικού η Deutsche Telekom, σύμφωνα με πληροφορίες, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται το προσεχές διάστημα. Παράλληλα, θα υπάρξει μεταφορά περίπου 300 εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη, η οποία αναβαθμίζεται πλέον και εξελίσσεται σε κόμβο έρευνας και καινοτομίας. Και αυτό, γιατί ήδη τρέχουν εκεί η Cisco, η Pfizer και αναμένονται και άλλες αφίξεις…

Ετοιμάζονται στο υπουργείο Οικονομικών για να βάλουν υποχρεωτικό POS σε όλους τους κλάδους του επιχειρείν. Οι συσκέψεις πραγματοποιούνται καθημερινά για αυτό το ζήτημα και έτσι οι πρώτες κινήσεις αναμένεται να γίνουν έως τέλος του έτους και πιο σίγουρο θεωρείται από Σεπτέμβριο να ξεδιπλωθεί ο σχεδιασμός. Με αυτό τον τρόπο θα τοποθετηθούν POS σε όλους τους επιχειρηματίες και σε διάφορους ελεύθερους επαγγελματίες, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διευκόλυνσης των συναλλαγών.

Νέες αφίξεις επενδυτικών τραπεζών αναμένονται το προσεχές διάστημα. Η χώρα μας αναμένεται να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το 2023, ενώ τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης τρέχουν και αναμένεται να τονώσουν την αγορά με νέες συνέργειες και κατασκευαστικό έργο. Για αυτούς τους λόγους, εκτός της Goldman Sachs και της Deutsche Bank, που ενισχύουν την παρουσία τους στην Ελλάδα, αναμένονται και άλλες αφίξεις. Με την Nomura να είναι η επικρατέστερη …

Κινήσεις για να δημοσιεύσουν όλες οι εταιρείες αποτελέσματα τριμήνου αναμένεται να κάνει η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου. Η σκέψη έχει ωριμάσει και η επιστολή προς τις εισηγμένες είναι έτοιμη. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και της ξέφρενης πορείας του ενεργειακού κόστους στα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Με προσαρμοσμένα κέρδη €305 εκατ. και συνολικά ισχυρές επιδόσεις στο α’ τρίμηνο, η Eurobank επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης των επιχειρησιακών στόχων του 2022, όπως περιγράφονται στο τριετές πλάνο που παρουσίασε η Διοίκηση τον περασμένο Μάρτιο και παρά τις νέες αντιξοότητες, αλλά και, “σε τροχιά εκπλήρωσης της βασικής μας δέσμευσης για απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10% ήδη, φέτος και για διανομή μερίσματος από τα κέρδη του τρέχοντος έτους”, όπως υπογράμμισε ο CEO της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας.
Κερδοφόρες ήταν και οι δραστηριότητες του εξωτερικού, με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε €47 εκατ. τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, με τον κ. Καραβία να αναφέρεται στις θετικές προοπτικές της Κύπρου – παρά την έκθεσή της σε Ρωσία και Ουκρανία – αλλά και της βουλγαρικής οικονομίας. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Κύπρο και το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα πέραν το 12,6%, είπε ότι δεν υπάρχει, στην παρούσα φάση, κάτι ανακοινώσιμο.

“Mέχρι το τέλος της χρονιάς, θα αυξήσουμε την πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του 5G σε 80%, και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε σχεδόν 100%”. Αυτό ήταν το μήνυμα του ισχυρού άνδρα του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση. Έδωσε, μάλιστα, και στοιχεία για την πρόσβαση σε FTTH (fiber to the home), με πάνω από 560 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις να απολαμβάνουν τις σχετικές υπηρεσίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ