today-is-a-good-day
19 C
Athens

Ο Ν.Παναγιωτόπουλος για μείωση των κρατήσεων υπέρ των Μετοχικών Ταμείων

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, λαμβάνοντας υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που ήδη τέθηκαν, διά των αρμοδίων υπηρεσιών του, επεξεργάζεται σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας, το οποίο αποσκοπεί:

– «Στην ικανοποίηση του αιτήματος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για μείωση των κρατήσεων (4% και 2%) για τα προγράμματα εξοπλισμού σημαντικού κόστους, προκειμένου το ύψος των εσόδων των Μετοχικών Ταμείων (ΜΤ) και Ειδικών Λογαριασμών Αλληλοβοηθείας Αεροπορίας (ΕΛΟΑΑ) και Ναυτικού (ΕΛΟΑΝ) να συγκρατηθεί μεσοσταθμικά εντός των τεθέντων δημοσιονομικών περιορισμών για τη δεκαετία 2021-2030.

– Στη σημαντική εξοικονόμηση πόρων προς όφελος μελλοντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων του ΥΠΕΘΑ.

– Στη διαχρονική διασφάλιση των υφιστάμενων πόρων των ΜΤ και των ΕΛΟΑ από όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα, με μείωση των κρατήσεων μόνο στα εξοπλιστικά προγράμματα σημαντικού οικονομικού μεγέθους, προς εξασφάλιση της δυνατότητάς τους, στο άμεσο μέλλον, να χορηγήσουν έγκαιρα τις παροχές τους χωρίς κίνδυνο για τη βιωσιμότητά τους».

Αυτά γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές της ΝΔ Άγγελος Τσογκρής με θέμα «Ορθολογική κατανομή των πόρων από την κράτηση επί των εξοπλιστικών προγραμμάτων» και του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης με θέμα «Για τη μη απόδοση των προβλεπόμενων ποσοστών των δαπανών για εξοπλισμό του ΥΕΘΑ στα Μετοχικά Ταμεία των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε ότι η Διεύθυνση Προϋπολογισμού (Π/Υ) γενικής κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με έγγραφά της, υπό στοιχεία Αρ.Πρ. 2/48785/ΔΠΓΚ/26-02- 21/ΥΟ/ΓΓΔΠ/ΓΛΚ/ΓΔΔΠ&Π/ΔΠΓΚ, Αρ.Πρ. 2/101501/ΔΠΓΚ/12-10-21/ΥΟ/ΓΓΔΠ/ΓΛΚ/ ΓΔΔΠ & Π/ΔΠΓΚ και Αρ.Πρ. 2/121825/ΔΠΓΚ/15-12-21/ΥΟ/ΓΓΔΠ/ΓΛΚ/ΓΔΔΠ&Π/ΔΠΓΚ, αιτήθηκε την επανεξέταση των κρατήσεων των δαπανών, 4% και 2%, επί των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, με ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι το ύψος των προβλεπόμενων πληρωμών των ως άνω προγραμμάτων για τα επόμενα έτη, είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με το πραγματοποιηθέν ύψος προμηθειών την προηγούμενη δεκαετία. Επιπλέον, ελήφθη υπόψη ότι η κάλυψη αυτών των δαπανών γίνεται με αντίστοιχο σχετικό δανεισμό της χώρας μας, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη δημοσιονομική συγκυρία.

Ειδικότερα, ζήτησε να διασφαλιστεί ότι το συνολικό ύψος των εσόδων από τις ανωτέρω κρατήσεις υπέρ των Μετοχικών Ταμείων και των ΕΛΟΑΝ, ΕΛΟΑΑ δεν θα υπερβαίνουν τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας (2016-20) προσαυξημένο κατά 50%, με σκοπό τη συγκράτηση των δαπανών, δεδομένης της αύξησης του ύψους των προβλεπόμενων πληρωμών για εξοπλιστικά προγράμματα τα επόμενα οικονομικά έτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ