today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Μ.Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα φιλοδοξεί να μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας

Οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων της Βαυαρίας Μέλανι Χουμλ (Melanie Huml), στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί στη χώρα μας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη αναζήτησης νέων πηγών προμηθευτών και δικτύων μεταφοράς ενέργειας στο πλαίσιο απεξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό αέριο. Μάλιστα, επισήμανε ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας και προσέλκυσης επενδύσεων στον τομέα αυτό.

Περαιτέρω, όπως σημειώνεται, ο αναπληρωτής υπουργός υπενθύμισε ότι οι Ουκρανοί υπερασπίζονται με τον αγώνα τους τις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας, της δημοκρατίας και της αυτοδιάθεσης, ενώ σημείωσε την ανάγκη εφαρμογής των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας από όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Επιπροσθέτως, γνωστοποιείται στην ίδια ανακοίνωση, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για το μεταναστευτικό ζήτημα και καταδίκασαν την εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων για πολιτικούς λόγους, ενώ ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε και στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016.

Τέλος, ο Μ. Βαρβιτσιώτης επανέλαβε στην ομόλογό του την αταλάντευτη υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή, την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και την εμβάθυνση του Κράτους Δικαίου, ειδικά σε μια συγκυρία που τρίτες αναθεωρητικές δυνάμεις επιθυμούν να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ