today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Βαρβιτσιώτης σε ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ: Ελλάδα και ΗΠΑ, στρατηγικοί εταίροι με προοπτική

Συνάντηση με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Κάρεν Ντόνφριντ είχε νωρίτερα σήμερα στην Ουάσινγκτον ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκε η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ενεργειακά ζητήματα. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και η αναπληρώτρια υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Έρικα Όλσον.

Ειδικότερα, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συμφώνησαν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και ότι η στρατηγική συνεργασία τους έχει ενισχυθεί σημαντικά, ιδίως μετά την υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας. Διαπιστώθηκαν επίσης οι δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης των αμυντικών και οικονομικών σχέσεων.

Σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε στην κα. Ντόνφριντ την αταλάντευτη προσήλωση της Ελλάδας στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών, καθώς και στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξήγησε, η Ελλάδα καταδίκασε από την πρώτη στιγμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και προέταξε την εφαρμογή των κυρώσεων από όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ απαρέγκλιτα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, που ως τώρα απέχει. «Μόνο με ενιαίο μέτωπο των εταίρων και συμμάχων, οι κυρώσεις θα είναι αξιόπιστες και αποτελεσματικές», ανέφερε.

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο με την Τουρκία και ότι μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, θα πρέπει η Άγκυρα να δείξει έμπρακτα ότι έχει εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική και τον αναθεωρητισμό, ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας.

Τέλος, αντικείμενο της συζήτησης ήταν και τα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας και στροφής σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, με τον κ. Βαρβιτσιώτη να μεταφέρει στην κα. Ντόνφριντ τη βούληση της Ελλάδας για επίτευξη ταχύτερης ενεργειακής μετάβασης και αυτονομίας. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι προς την κατεύθυνση αυτή μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο και η αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και η διασύνδεση με χώρες της Βόρειας Αφρικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ