today-is-a-good-day
33.3 C
Athens

Κ.Σκρέκας: Συμφωνία στις Βρυξέλλες για θωράκιση και στήριξη ευάλωτων ομάδων από την ενεργειακή κρίση

«Με τον νέο μηχανισμό που θα εφαρμοστεί στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούλιο, στηρίζουμε τους καταναλωτές και θωρακίζουμε την κοινωνία που δοκιμάζεται, με ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας, απέναντι στην εκρηκτική διάσταση της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης». Αυτό τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με αφορμή τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές του κλιματικού νόμου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της χθεσινής σημαντικής, όπως την χαρακτήρισε, συνεργασίας που είχε στις Βρυξέλλες, για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης καταναλωτών, με την γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου και τη γενική διευθύντρια Ενέργειας, Ditte Juul Jorgensen.

«Θέτουμε πλαφόν στις αμοιβές των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάσει το πραγματικό κόστος παραγωγής τους ενώ επιτυγχάνουμε την αποσύνδεση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές, ενώ σε δεύτερο πλάνο έρχεται η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή, με την επιπλέον επιδότηση», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος, χαρακτήρισε αποτυχημένη τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης της ΝΔ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ενέργεια τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας δεν κατάφερε τίποτα και κυρίως δεν κέρδισε την απεξάρτηση της χονδρικής τιμής των προμηθευτών με αποτέλεσμα η ενεργειακή ακρίβεια να συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Εθνικός κλιματικός νόμος μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», ολοκληρώθηκε και σε β’ ανάγνωση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και αύριο θα ξεκινήσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια, η οποία και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 26 Μαίου, με τη ψήφισή του.

Υπέρ της αρχής του νέου εθνικού κλιματικού νόμου τάχθηκε η ΝΔ ενώ από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια ενώ το ΚΚΕ, η ΕΛ.ΛΥ και το ΜέΡΑ25 δήλωσαν ότι καταψηφίζουν.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «αποσπασματικού, πρόχειρου και επικίνδυνου νομοσχεδίου, χωρίς ρεαλιστικούς στόχους», κατηγορώντας την ότι «περιορίστηκε σε μία αρνητική κριτική χωρίς να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις».

«Εμείς καταθέσαμε ένα νομοσχέδιο πολύ φιλόδοξο με ρεαλιστικούς στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση και της ενεργειακής κρίσης και της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας. Ελάχιστα όμως πράγματα άκουσα από την αντιπολίτευση, η κριτική της οποίας επικεντρώθηκε σε δύο τρία άρθρα από τα 37 συνολικά άρθρα του νομοσχεδίου. Δεν είπατε τίποτα αν συμφωνείτε ή όχι τελικά για την κατάργηση των καυστήρων ή για τα πράσινα νησιά με στόχο να στηρίξουμε τα πιο απομακρυσμένα και υποβαθμισμένα, για τις υπόλοιπες διατάξεις του νέου εθνικού κλιματικού νόμου που βοηθούν και στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας και στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Ακόμα, ο κ. Σκρέκας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ τριπλασίασε τον αριθμό σύνδεσης ΑΠΕ με την ενέργεια, επισημαίνοντας ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε με τους ίδιους ρυθμούς η χώρα θα είχε σήμερα εξοικονόμηση πάνω από ένα δισ. από την μη εισαγωγή φυσικού αερίου». «Βασική προτεραιότητα μας είναι η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που δοκιμάζονται ενώ μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι η μείωση της χρήσης φυσικού αερίου μέσα από την μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και μέσα από την εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι ένα, λοιπόν, φιλόδοξο νομοσχέδιο, που βάζει αρχές, δείχνει τους στόχους και περιλαμβάνει τον τρόπο που θα τους πετύχουμε», κατέληξε ο κ. Σκρέκας.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο με τις αποσπασματικές, πρόχειρες, άσχετες και επικίνδυνες διατάξεις υποβαθμίζει και απαξιώνει το τόσο σοβαρό ζήτημα της κλιματικής μετάβασης». «Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ έρχεται να κλείσει επικοινωνιακές πληγές χωρίς τεκμηρίωση των επιπτώσεων, με πρόχειρες και επικίνδυνες διατάξεις – πυροτεχνήματα, υπηρετώντας όχι την κοινωνία αλλά τα καρτέλ ενέργειας», υποστήριξε ο κ. Φάμελος.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο κατώτερο των κλιματικών περιστάσεων. «Είναι ένα νομοσχέδιο αρτηριοσκληρωτικό, που κάνει δειλή αρχή και δεν αντιμετωπίζει ολιστικά το πρόβλημα δημιουργώντας κλιματική απογοήτευση, έχει κενό κέλυφος πολιτικής ενώ απουσιάζει η συμμετοχή της κοινωνίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι άλλη μια χαμένη ευκαιρία για τη χώρα, είναι ένας νόμος κατώτερος των κλιματικών περιστάσεων», ανέφερε ο κ. Αρβανιτίδης.

«Είναι ένα ακόμα νομοσχέδιο σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», υπογράμμισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου και επέκρινε την κυβέρνηση ότι «όχι μόνο δεν προστατεύει το περιβάλλον αλλά ούτε διασφαλίζει την ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας εντείνοντας την εμπορευματοποίηση της ενέργειας».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, κάνοντας λόγο για «ανούσιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, σκόπιμες ασάφειες, αστεία επιχειρήματα, ακοστολόγητους στόχους και μη βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη της χώρας». «Στήνετε ένα πάρτι ολιγαρχών, καταστρέφοντας την εγχώρια ηλεκτρική παραγωγή και επιβαρύνοντας τις πλάτες των πολιτών με το κόστος της δήθεν δίκαιης κλιματικής μετάβασης», ανέφερε ο κ. Βιλιάρδος.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, έκανε λόγο για «ένα νομοσχέδιο, πρόχειρο, γεμάτο ασάφειες, μη εφαρμόσιμο και αναποτελεσματικό». «Δεν γίνεται καμία αναφορά για το κόστος της κλιματικής μετάβασης, το οποίο θα πληρώσουν οι πολίτες και σίγουροι πελάτες θα είναι συγκεκριμένες εταιρίες ενέργειας. Εμείς λέμε ναι στη μετάβαση σε ένα πιο φιλικό περιβάλλον αλλά με φθηνή ενέργεια. Η κυβέρνηση θέτει μη ρεαλιστικούς στόχους και νομοθετεί με πλήρη προχειρότητα για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους», υποστήριξε ο κ. Λογιάδης ενώ κατέληξε σημειώνοντας ότι «ο ανεξάρτητος καπιταλισμός καταστρέφει το περιβάλλον».

Να σημειωθεί ότι επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα ορισμένων διατάξεων εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης, εστιάζοντας κυρίως σε ό,τι αφορά την απολιγνιτοποίηση. «Βιαζόμαστε να κλείσουμε λιγντιτικές μονάδες. Η απολιγνιτοποίηση πρέπει να έχει διαφορετική προσέγγιση και να συνδεθεί με πραγματική διείσδυση των ΑΠΕ και με τη δυνατότητα αποθήκευσης της ενέργειάς τους. Χρειάζεται χρόνος, γιατί το κόστος θα είναι πάρα πολύ υψηλό. Δεν είναι μόνο ο πόλεμος αλλά και η πολιτική της Ευρώπης για την πράσινη μετάβαση που αύξησε την τιμή του φυσικού αερίου και πρέπει εμείς να έχουμε ανοιχτές τις επιλογές του λιγνίτη για να είμαστε ασφαλείς. Γιατί τόση πρεμούρα να κλείσουμε τη μονάδα της Πτολεμαϊδας μαζί με τα άλλα εργοστάσια;», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Για να είναι αποτελεσματική η κλιματική μετάβαση προϋποθέτει να υπάρχει συμμετοχή της κοινωνίας. Χρειάζεται να δείξουμε τη φροντίδα της πολιτείας ώστε να μην την αντιληφθούν οι πολίτες ως ένα πρόσθετο κόστος στην καθημερινότητα τους», κατέληξε ο κ. Βολουδάκης.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, τόνισε ότι «για πρώτη φορά δημιουργείται στη χώρα μας εθνικός κλιματικός νόμος με καθαρά περιβαλλοντικό πρόσημο, σαφείς και ρεαλιστικούς αναπτυξιακούς στόχους με μετρήσιμα αποτελέσματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ