today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Το μικρό Ελληνικό της Σαρωνίδας, οι ανησυχίες για τα κόκκινα δάνεια και οι νέες τάσεις στο real estate

Ανησυχούν οι τράπεζες για αυτό η στήλη σας μεταφέρει πως έχουν συσταθεί ειδικά τμήματα για την παρακολούθηση των δανείων που δεν πληρώνονται. Ο λόγος είναι η ακρίβεια και η αύξηση της τιμής ενέργειας. Υπάρχουν αρνητικές ενδείξεις στα ενήμερα δάνεια, δηλαδή όσα έχουν ρυθμιστεί. Αρκετά από αυτά τα δάνεια δεν πληρώνονται και οι φόβοι για νέο κύμα κόκκινων δανείων είναι έκδηλοι στα τραπεζικά στελέχη. Για αυτό και δίνονται ευκαιρίες αναδιάρθρωσης των δανείων με περισσότερες δόσεις. Το αν θα πετύχει το εγχείρημα δεν το γνωρίζουμε, όμως μέχρι σήμερα η κατάσταση χαρακτηρίζεται διαχειρίσιμη. Σε λίγους μήνες όμως όταν θα προστεθεί και η αύξηση των επιτοκίων στις επιβαρύνσεις, ίσως η κατάσταση να αλλάξει…

Ενίσχυση της παρουσίας της στη χώρα μας δρομολογεί η γαλλική Egis Group. Πρόκειται για εταιρεία που δραστηριοποιείται στη διαχείριση έργων και στις συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η εταιρεία βλέπει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης στη χώρα μας για ευνόητους λόγους. Οι οποίοι είναι τα έργα που θα βγουν λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, η αναθέρμανση των κατασκευαστικών έργων και βεβαίως η ανάπτυξη που αναμένεται να καταγράψει η ελληνική οικονομία. Σε περίπτωση που αυτή δεν ανακοπεί από τον πληθωρισμό και δυσάρεστες εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου και της πανδημίας.

Όσο παράξενο και να φαίνεται η Skag ετοιμάζει νέες επενδύσεις με τις πωλήσεις τετραδίων να φαίνεται πως δεν έχουν επηρεαστεί από την ψηφιακή ανάπτυξη. Και αυτό γιατί τα παιδιά μέχρι σήμερα συνεχίζουν να γράφουν σε τετράδια στα σχολεία, ενώ εξοπλισμός και αναβάθμιση μηχανημάτων βρίσκονται στον επενδυτικό σχεδιασμό της εταιρείας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αναμένεται να αφήσει ασυγκίνητη την εταιρεία που πρόκειται να αναπτύξει και αυτό το κομμάτι με τις πωλήσεις το πρώτο τετράμηνο να κινούνται ικανοποιητικά.

Μια νέα τάση αναδεικνύεται στο real estate. Αυτή δεν είναι άλλη από την αγορά παλαιών διαμερισμάτων και τη μεταπώλησή τους, αφού αυτά ανακαινιστούν. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως πέριξ του ιστορικού κέντρου και στα Βόρεια Προάστια αυτές οι επενδύσεις έχουν πάρει μπροστά και κρύβουν υπεραξίες. Καθώς με ανακαίνιση η αξία του ακινήτου παίρνει έως 20% πάνω. Άρα η μεταπώληση φέρνει σημαντικά κέρδη.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να δούμε αν τελικά θα πληρώσουν σε ρούβλια οι ελληνικές εταιρείες ή όχι. Και αυτό γιατί τέλη Μαΐου αναμένονται οι πρώτες πληρωμές. Εταιρείες αναφέρουν πως ανάλογα με τη στάση της Ευρώπης θα πληρωθούν και αυτές, χωρίς να αποκλείεται κυβίστηση από Βρυξέλλες και Αθήνα.

Στα €18 εκατ. ανέρχεται το συνολικό ύψος της επένδυσης, που υλοποίησε η εταιρεία του ομίλου Fourlis, Trade Estates, για τη δημιουργία σύγχρονου κέντρου logistics στα Οινόφυτα. Τα €6 εκατ. της επένδυσης κατευθύνθηκαν στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κέντρου logistics της ΙΚΕΑ, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο του είδους του στην Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι, η Trade Logistics, που ξεκίνησε τις δραστηριότητές της τον Μάρτιο του 2008 με έδρα το Σχηματάρι Βοιωτίας, είναι η πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη αποθήκη στην Ελλάδα, ενώ παρέχει υπηρεσίες logistics για την υποστήριξη των καταστημάτων ΙΚΕΑ, Intersport & The Athlete’s Foot. Επόμενος στόχος είναι η είσοδος στο χρηματιστήριο.

Ένα μεγάλο project στην Κρήτη σχεδιάζει ο κυπριακός όμιλος Photos Photiades, ο οποίος, εκτός από τα ποτά, δραστηριοποιείται επίσης, στους κλάδους του real estate και των ασφαλίσεων, ενώ τα τελευταία 10-15 χρόνια δραστηριοποιείται σε οικιστικές αναπτύξεις στα Νότια Προάστια της Αττικής. Πρόκειται για μια σύνθετη ανάπτυξη και μια καινούρια πόλη, στην περιοχή μεταξύ Αγίας Γαλήνης και Μονής Πρέβελης, που θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία, πλατεία και εμπορικό κέντρο. Στη συνολική της ανάπτυξη, αναμένεται να φιλοξενεί 7.000 κόσμο, ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης, σε βάθος εικοσαετίας, θα είναι κοντά στα €500 εκατ.

Σε συζητήσεις με διεθνή funds βρίσκεται η Intrakat για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι σίγουρο, όμως το ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς είναι σημαντικό, καθώς οι ΑΠΕ και τα έργα που έχουν προγραμματιστεί και βρίσκονται στο pipeline είναι μεγάλα. Σε κάθε περίπτωση, ο κατασκευαστικός κλάδος, για να ανασάνει, αναμένει τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Υποδομών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διαταραχές από τις ανατιμήσεις πρώτων υλών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κλάδος περιμένει τη σύσταση παρατηρητηρίου τιμών. Επιστρέφοντας στην Intrakat, ο στρατηγικός σχεδιασμός της εταιρείας περιλαμβάνει χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της με ίδια κεφαλαία και μόχλευση δανείων.

Σε hyper market της Σκλαβενίτης αναμένεται να μετατραπεί το κτήριο της Mava – Renault στην Εθνική Οδό. Στις 8 Σεπτεμβρίου βγήκε το ακίνητο στο σφυρί από την Cepal και έτσι, το τσίμπησε ο Σκλαβενίτης, έναντι 11 εκατ. ευρώ. Η αρχική τιμή ήταν 4 εκατ. ευρώ, ωστόσο, υπήρχαν πολλοί ενδιαφερόμενοι.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία από το μέτωπο του τουρισμού, με τους ξενοδόχους να ευελπιστούν σε κίνηση κοντά στο 2019, αν όχι και παραπάνω. Σύμφωνα με στοιχεία, σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, οι κρατήσεις κινούνται πάνω από τις αντίστοιχες του 2019. Πρόκειται για δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, με τη μεγαλύτερη ζήτηση να καταγράφεται σε Κρήτη, Ρόδο, Μύκονο, Κω και Κέρκυρα. Αν δεν υπάρξει ανάφλεξη της γεωπολιτικής κρίσης και της πανδημίας, τότε ακόμα και το ενδεχόμενο κίνησης άνω του 2019 είναι ανοιχτό.

Προβληματισμός στο υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας από την αύξηση των οφειλετών στα ταμεία του ΕΦΚΑ. Ειδικότερα, τον Μάρτιο, το χρέος προς τα ταμεία έφτασε τα 42 δισεκ. ευρώ, αύξηση δηλαδή 1,8 δισεκ. ευρώ σε δύο μήνες. Η πανδημία, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό και τις ανατιμήσεις, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των οφειλών, καθώς οι πολίτες φαίνεται πως προτιμούν να πληρώνουν την ΔΕΗ παρά τον ΕΦΚΑ. Οι οφειλέτες είναι περίπου 2 εκατ. και δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης…

Στην Διυπουργική αναμένεται να κατατεθεί το προσεχές διάστημα η έγκριση από την επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων του project για το μικρό Ελληνικό. Πρόκειται για το έργο στη Σαρωνίδα, όπου η Vita Development θέλει να αναπτύξει, σε ένα έργο 700 εκατ. ευρώ, μια ολόκληρη πόλη, με βίλες, ξενοδοχεία, και χώρους αναψυχής.

Εκτιμήσεις για EBITDA άνω των €700 εκατ. (από €162 εκατ. το 2021) και έσοδα πάνω από €1,25 δισ. (από €405 εκατ. το 2021) υποδηλώνει ο αναβαθμισμένος στόχος της ΤΕΡΝΑΕνεργειακή για 6,4 GW εγκαταστημένης ισχύος μέχρι το 2029. Ως προς τις προτεραιότητες του επενδυτικού σχεδίου, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα επενδύσει μέσα στα επόμενα 4 χρόνια πάνω από €2,3 δισ., ώστε μέχρι και το 2025 να έχει αποκτήσει επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ 2,4 GW, στόχος που η εταιρεία θεωρεί πως είναι διασφαλισμένος, λαμβάνοντας υπόψη ότι, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν έργα 1,5 GW σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης ή υπό κατασκευή. Με αυτά τα δεδομένα, μέχρι το 2025, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα έχει ξεπεράσει τα 3 GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος.

Σημαντική αύξηση τζίρου της τάξης του 68% και υπερδιπλασιασμό κερδοφορίας κατέγραψε η Ideal Holdings στο α’ τρίμηνο του 2022, υπό τον CEO, Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, μετά και την είσοδο του Virtus South European Fund. Οι εταιρείες, στις οποίες συμμετέχει η εισηγμένη, έχουν όλες αυξήσει τον κύκλο εργασιών τους, με την Three Cents στο +143% και την Adacom στο +29%

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ