today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

Το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η «καυτή» ατζέντα το επόμενο 4μηνο

Η συνάντηση με Μπάιντεν, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της  ενεργειακής κρίσης, οι προκλήσεις στην οικονομία με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και την ένταξη της σε επενδυτική βαθμίδα, η φυγή προς τα εμπρός της κυβέρνησης και τα έσοδα από τον τουρισμό, είναι τα επόμενα μεγάλα  στοιχήματα του Πρωθυπουργού, μετά το σβήσιμο των φώτων στο 14ο συνέδριο της ΝΔ.

Του Κώστα Πασίση 

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι «αφιερωμένη» σχεδόν αποκλειστικά στην επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την τιμητική για την Ελλάδα ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο στις 16 και 17 Μαΐου αντίστοιχα.

Οι προετοιμασίες στο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ είναι «πυρετώδεις» καθώς η επίσημη πρόσκληση  στο Λευκό Οίκο και στο οβάλ γραφείο σηματοδοτεί την αναγνώριση του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας και της πολιτικής Μητσοτάκη στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην Ουκρανική κρίση με δεδομένο την καθαρή στάση που κρατά η Ελλάδα στον πόλεμο.

Μέτα την «προσγείωση» του στην Αθήνα και στη δύσκολη ελληνική πραγματικότητα, θα «τρέξει» η  ατζέντα διαχείρισης της καθημερινότητας αλλά και ο προγραμματισμός του επόμενου κρίσιμου τριμήνου-τετραμήνου, που περιλαμβάνει θέματα-φωτιά και μεγάλους στόχους, που εν ολίγοις θα κρίνουν την ανοδική ή καθοδική πορεία της κυβέρνησης.

Στην κορυφή αυτής της ατζέντας, βρίσκεται η «καυτή πατάτα» των επιπτώσεων στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις της ενεργειακής κρίσης για την οποία δεν υπάρχει εκτίμηση ακόμη για το πότε τελειώνει, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Απόρροια αυτής είναι η εκτόξευση της τιμής των καυσίμων, παρά την κρατική επιδότηση, που αποτυπώνεται με δραματικό τρόπο στον πληθωρισμό όπου για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια κινείται  με διψήφια ποσοστά.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 10,2% από το 8,9% τον Μάρτιο καταγράφοντας επίπεδα ρεκόρ από το 1995.

Πρόβλημα για την κυβέρνηση όσο και αν ακούγεται υπερβολικό είναι και τα μέτρα-σοκ (τηλεργασία, περιορισμοί στη χρήση των αυτοκινήτων, στα ταξίδια) που φέρεται να μελετά η Κομισιόν για το ενδεχόμενο ενός ενεργειακού μπλακ-άουτ, λόγω της πολιτικής Πούτιν.

Μέτρα που εφόσον υιοθετηθούν θα έχουν αντίκτυπο και στη χώρα μας και στην κυβέρνηση κανείς δεν μπορεί να προδικάσει με ασφάλεια, ποια θα είναι η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που επενδύει σε οποιαδήποτε αναποδιά, ακόμη κι αν προέρχεται από το εξωτερικό.

Προς αντιμετώπιση των παρενεργειών της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση προ ημερών ανακοίνωσε ένα δεύτερο πακέτο μέτρων για το …ξεφούσκωμα των λογαριασμών ρεύματος. Ωστόσο το αποτύπωμα αυτών δεν έχει φανεί ακόμη στους αποδέκτες του και απ ότι δείχνουν τα πράγματα  φως στον τούνελ  θα φανεί στις αρχές του καλοκαιριού.

Η εξίσωση της οικονομίας

Εκείνη την περίοδο θα κριθούν και άλλα δυο μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης.

«…άμεση επιδίωξη μου είναι να βγει η χώρα από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και αμέσως μετά να διεκδικήσει την ένταξή της στην επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα επιτρέψει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  στο συνέδριο του κόμματος, προσδιορίζοντας τους βραχυπροθέσμους μεγάλους κυβερνητικούς στόχους.

Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία θα λύσει τα χέρια της κυβέρνησης που σήμερα είναι υποχρεωμένη να δίνει αναφορά στους θεσμούς για τις πρωτοβουλίες της.

Επιπλέον η ένταξη σε επενδυτική βαθμίδα θα δώσει «φτερά» στην ελληνική οικονομία, καθώς μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να  προσελκύσει πολλαπλάσια επενδυτικά κεφάλαια συγκριτικά με το ισχύων καθεστώς.

Το Μαξίμου περιμένει πολλά και από την καλή πορεία των τουριστικών εσόδων, καθώς τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό είναι άκρως ενθαρρυντικά.

Γι όλους αυτούς τους λόγους ο Πρωθυπουργός πρόσφατα ζήτησε  από τους υπουργούς του να ξεχάσουν τις εκλογές και να στρωθούν στη δουλειά, με στόχο το σπριντάρισμα της οικονομίας, γιατί το κρατικό θησαυροφυλάκιο ο,τι είχε να μοιράσει, το έδωσε, μέχρι το τέλος τους έτους, όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ