today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ν/σ «Γιατρός για όλους»-Δ.Μιχαηλίδου: Πρόκειται για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, προοδευτικού χαρακτήρα

«Η διαδικασία της χρηματοδότησης των φορέων κοινωνικής πρόνοιας και φροντίδας ορίζεται με σαφήνεια, ελαφρύνεται, επιταχύνεται και από αύριο ελπίζουμε ότι θα μπορέσει επιτέλους να εφαρμοστεί και να μη μείνει κενό για όλους τους φορείς συνολικά, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας και των εργαζομένων που τους φροντίζουν». Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου κατά την υποστήριξη της σχετικής διάταξης της τροπολογίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας που συζητείται στην Ολομέλεια.

Η τροπολογία, είπε η υφυπουργός, έχει ως αντικείμενο την καταβολή ημερησίου τροφείου για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία, χρονίως πάσχοντες και ηλικιωμένους. Τα τροφεία, εξήγησε η κυρία Μιχαηλίδου, θα τα καταβάλλει το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων στον ΕΟΠΥΥ και ο ΕΟΠΥΥ με τη σειρά του στους φορείς που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες. Βασικός μας στόχος είναι να λειτουργήσει, επιτέλους, εύρυθμα η διαδικασία αυτή και κατ’ επέκταση να ωφεληθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, η προστασία των οποίων αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα για όλες και όλους μας σ’ αυτή την κυβέρνηση.

Η υφυπουργός ανέφερε πως με υπουργική απόφαση εντάχθηκαν και οι ανασφάλιστοι πολίτες με αναπηρία μέσα σε αυτό το πλαίσιο χρηματοδότησης. Με την τροπολογία, προσέθεσε η κυρία Μιχαηλίδου, διασφαλίζεται επιπλέον η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του συνόλου των φορέων κοινωνικής πρόνοιας. Ο ΕΟΠΥΥ θα χρηματοδοτείται απευθείας από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και εν συνεχεία, μέσω των υπηρεσιών του Οργανισμού αυτές οι δαπάνες θα ελέγχονται και, βέβαια, θα εκκαθαρίζονται. Πρόκειται για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, προοδευτικού χαρακτήρα, καθώς από τις πληροφορίες που θα συγκεντρώνονται με το νέο σύστημα θα μπορούμε να λάβουμε ακόμη πιο στοχευμένα μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η κοινωνική προστασία και να διαμορφωθούν ακόμα πιο αποτελεσματικά οι υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας για τους ευπαθείς και τις ευάλωτες ομάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ