today-is-a-good-day
23.7 C
Athens

Εκρήξεις στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γ.Γ. του ΟΗΕ – Συνεχής ενημέρωση

Ο δήμαρχος του Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, έδωσε εντολή να καταστραφεί σοβιετικό μνημείο αφιερωμένο στη φιλία της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

Το γιγαντιαίο μνημείο, που αναπαριστούσε έναν ουκρανό κι έναν ρώσο εργαζόμενο, κατεδαφίστηκε.

«Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια, όμως το σοβιετικό γλυπτό των δύο εργατών (σύμβολο της ενοποίησης της Ουκρανίας και της Ρωσίας) απομακρύνθηκε», τόνισε ο κ. Κλίτσκο μέσω της πλατφόρμας Telegram, διευκρινίζοντας ότι οι εργασίες κατεδάφισης έγιναν την Τρίτη.

Αυτό που έπεσε πρώτο ήταν το κεφάλι του αγάλματος που αναπαριστούσε τον ρώσο εργαζόμενο, επισήμανε ο ίδιος. Το συμβολικό στιγμιότυπο αναπαρήγαγαν ουκρανικά ΜΜΕ χθες Τετάρτη.

«Πρέπει να διώξουμε τον εχθρό, τον ρώσο εισβολέα, από τη χώρα μας», τόνισε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Δεν σκοτώνεις τον αδελφό σου. Δεν βιάζεις την αδελφή σου. Δεν καταστρέφεις τη χώρα του φίλου σου. Γι’ αυτό κατεδαφίσαμε αυτό το μνημείο, που είχε φτιαχτεί κάποτε σε ένδειξη της φιλίας της Ουκρανίας και της Ρωσίας», σημείωσε ο ίδιος μέσω Twitter.

Επρόκειτο για μέρος τριάδας έργων τέχνης για τη φιλία των δύο λαών, που είχε φιλοτεχνηθεί και εγκατασταθεί το 1982, σημείωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Τότε, η Ουκρανία και η Ρωσία ήταν μέρος του ίδιου κράτους, ανήκαν στην Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).

Μια συστάδα μορφών από κόκκινο γρανίτη, η οποία αναπαριστά την ενότητα των δύο λαών, επίσης θα κατεδαφιστεί. Το μόνο τμήμα του ensemble αυτού που θα μείνει άθικτο είναι ένα πελώριο ουράνιο τόξο από τιτάνιο. Θα μετονομαστεί σε «Αψίδα της ελευθερίας του ουκρανικού λαού», σύμφωνα με τον κ. Κλίτσκο.

Πάντα κατά τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας, περίπου 60 μνημεία, ανάγλυφα και πλακέτες που συνδέονται με τη Σοβιετική Ένωση ή με τη Ρωσία επίσης θα απομακρυνθούν.

Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, τα μνημεία του ηγέτη της επανάστασης των μπολσεβίκων, του Λένιν, που ίδρυσε τη Σοβιετική Ένωση πριν από 100 χρόνια, το 1922, απομακρύνθηκαν ή κατεδαφίστηκαν στα νέα κράτη που ιδρύθηκαν, ανάμεσά τους και στην Ουκρανία.

Πέραν της απομάκρυνσης των μνημείων, μετονομάζονται επίσης δρόμοι του Κιέβου.

Συνεχής ενημέρωση

ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Αποτρόπαια πράξη βαρβαρότητας οι βομβαρδισμοί στο Κίεβο

Η Ουκρανία χαρακτήρισε απόψε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο “αποτρόπαια πράξη βαρβαρότητας”, μεσούσης της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην ουκρανική πρωτεύουσα.

“Με αυτή την αποτρόπαια πράξη βαρβαρότητας, η Ρωσία αποδεικνύει ακόμη μια φορά τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο”, κατήγγειλε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Γκουτέρες σε Ζελένσκι: Ο ΟΗΕ κάνει ό,τι μπορεί για την εκκένωση του Αζόφσταλ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα, μετά τις επαφές που είχε στο Κίεβο, ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν ό,τι μπορούν για να καταστεί δυνατή η εκκένωση του εργοστασίου χάλυβα στη Μαριούπολη, όπου έχουν βρει καταφύγιο στρατιώτες και άμαχοι.

«Στην παρούσα φάση, μπορώ μόνο να σας πω ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να πραγματοποιηθεί (η εκκένωση). Δεν πρόκειται να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο που θα μπορούσε να υπονομεύσει αυτήν την πιθανότητα», είπε ο Γκουτέρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ουκρανία: Δυνατές εκρήξεις στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ

Το Κίεβο δέχθηκε απόψε βομβαρδισμούς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπως μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Οι δημοσιογράφοι του AFP βρέθηκαν σε μια πληγείσα περιοχή και ανέφεραν εκτεταμένες ζημιές σε κτίριο που είχε τυλιχθεί στις φλόγες, ενώ στο σημείο είχαν αναπτυχθεί σωστικά συνεργεία και αστυνομικοί.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, επιβεβαίωσε σε ανάρτησή του στο Telegram δύο επιθέσεις σε μια από τις συνοικίες της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι κατέστρεψε 6 αποθήκες όπλων και καυσίμων στην Ουκρανία

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους και κατέστρεψαν έξι αποθήκες όπλων και καυσίμων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν επίσης άλλες 76 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ο Μπάιντεν θα ζητήσει από το Κογκρέσο 33 δισ. δολάρια για βοήθεια στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει άλλα 33 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, τα 20 εκ των οποίων θα αφορούν στρατιωτική βοήθεια, ανέφερε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν θα προτείνει επίσης τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών για να αποζημιωθεί η Ουκρανία για τις ζημίες που υφίσταται. Για να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου.

Ερντογάν σε Πούτιν: Είμαι έτοιμος να πάρω την πρωτοβουλία για να τερματιστεί ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε σήμερα στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θέλει να εργαστεί για την ειρήνη στην Ουκρανία, την επομένη μιας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας στο τουρκικό έδαφος.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Ερντογάν δήλωσε “έτοιμος να πάρει την πρωτοβουλία για να τερματιστεί ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και να χρησιμεύσει ως μεσολαβητής στον δρόμο της ειρήνης”, διευκρίνισε η τουρκική προεδρία σε ανακοίνωση.

Μπάιντεν: Ανεύθυνες οι απειλές Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων. Δείχνουν την απελπισία της Ρωσίας

Οι απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν για προσφυγή στα πυρηνικά όπλα είναι «ανεύθυνες» και αποδεικνύουν την «απελπισία» που αισθάνεται η Ρωσία μετά την τροπή που έχει πάρει η επίθεσή της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Κανείς δεν θα πρέπει να κάνει κούφια σχόλια για χρήση πυρηνικών όπλων ή για την πιθανότητα προσφυγής σε αυτά, είναι ανεύθυνο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Αυτό δείχνει το αίσθημα απελπισίας στη Ρωσία, μετά την αποτυχία της σε ό,τι αφορά τους αρχικούς στόχους της» στην Ουκρανία, υποστήριξε.

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ έτοιμο να υποστηρίξει την Ουκρανία για χρόνια στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να διατηρήσει την υποστήριξη που παρέχει στην Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας για χρόνια, περιλαμβανομένης βοήθειας στο Κίεβο ώστε να μετακινηθεί από όπλα της σοβιετικής εποχής σε σύγχρονα δυτικά όπλα και συστήματα, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μετά την προειδοποίηση του Κρεμλίνου ότι η προμήθεια δυτικών όπλων στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων βαρέων όπλων, συνιστά απειλή στην ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου και «προκαλεί αστάθεια».

Έρευνα σε βάρος 10 Ρώσων στρατιωτών για εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα

Προκαταρκτική έρευνα σε βάρος δέκα Ρώσων στρατιωτών που θεωρούνται ύποπτοι για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Μπούτσα ξεκίνησε η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας.

Ο γενικός εισαγγελέας ανέφερε μέσω του Twitter ότι στο στόχαστρο της έρευνας μπαίνουν δέκα στρατιώτες της 64ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας, που ανήκει στην 35η στρατιά, «για βάναυση συμπεριφορά απέναντι στους αμάχους και άλλες παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου».

Με βάση την έρευνα αυτή, οι Ρώσοι στρατιώτες, κατά τη διάρκεια της κατοχής της Μπούτσας, τον Μάρτιο, «κράτησαν ομήρους πολίτες που δεν μετείχαν στις εχθροπραξίες και δεν ήταν ένοπλοι. Οι κατακτητές δεν τους έδωσαν ούτε τροφή, ούτε νερό».

«Οι ύποπτοι τους ανάγκασαν να γονατίσουν, τους έκλεισαν τα μάτια με ύφασμα και με αυτοκόλλητη ταινία, τους έδεσαν τα χέρια με πλαστικές χειροπέδες και απείλησαν να τους σκοτώσουν, πυροβολώντας σκόπιμα προς την κατεύθυνσή τους», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν χειρουργείο νοσοκομείου εκστρατείας

Στην Μαριούπολη, και συγκεκριμένα στην περιοχή του συγκροτήματος χαλυβουργίας Αζοφστάλ, κατά την διάρκεια της νύχτας, καταστράφηκε από ρωσικούς βομβαρδισμούς το χειρουργείο του νοσοκομείου εκστρατείας που βρίσκεται εντός της περιμέτρου του συγκροτήματος, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinfrom, επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του τάγματος “ΑΖόφ” που αναρτήθηκε στο Telegram.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας, πραγματοποιούνταν βομβαρδισμοί στην περιοχή, με βόμβες πολλών τόνων που είναι σε θέση να διαπεράσουν κάθε είδους εγκαταστάσεις προστασίας από μπετόν, ενώ στην συνέχεια επακολούθησαν πυρά από πολεμικά πλοία. Από την επίθεση ένα τμήμα των εγκαταστάσεων κατέρρευσε, συμπεριλαμβανομένου του χειρουργείου, γεγονός που καθιστά αδύνατη την παροχή ιατρικής βοήθειας στου μαχητές ακόμη και στις συνθήκες στις οποίες ήσαν πριν τον βομβαρδισμό.

Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται, ότι μεταξύ των στρατιωτικών υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

Σολτς: Στόχος του πολέμου του Πούτιν είναι η διεθνής κοινότητα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει ως στόχο μόνο μία χώρα, αλλά συνιστά «επίθεση εναντίον της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της», δήλωσε πριν από λίγο από το Τόκιο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και τόνισε ότι η αποπαγκοσμιοποίηση δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή για ανοιχτές, ελεύθερες εμπορικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία.

«Ο πόλεμος του Βλαντίμιρ Πούτιν στρέφεται κατά του συνόλου της διεθνούς κοινότητας και γι’ αυτό οι οικονομικά ισχυρές δημοκρατικές χώρες ενώθηκαν απέναντί του. Ο Πούτιν δεν περίμενε αυτή την ενότητα (…) επιδιώκει τώρα μια υπαγορευμένη ειρήνη, αλλά αυτό δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τα 60 χρόνια Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στην Ιαπωνία και υπερασπίστηκε την απόφαση για εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. «Ένας ισχυρός γερμανικός στρατός είναι απαραίτητος ως αποτρεπτική ισχύς για ενδεχόμενη ρωσική επίθεση», ανέφερε.

Ο καγκελάριος προειδοποίησε ακόμη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να ενισχύσει την τάση για αποπαγκοσμιοποίηση και σημείωσε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μη δημιουργηθεί νέο πρόσχημα οικονομικού και εμπορικού προστατευτισμού. «Το παγκόσμιο εμπόριο πρέπει να συνεχίσει να είναι ελεύθερο και δίκαιο. Η αποπαγκοσμιοποίηση δεν μπορεί να λειτουργήσει», υπογράμμισε.

Η Bundestag υπερψήφισε πρόταση για την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία

Το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενέκρινε πριν από λίγο με 586 ψήφους υπέρ, 100 κατά και επτά αποχές την πρόταση νόμου των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) και της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων και την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία.

Ουκρανία: 1.150 πτώματα αμάχων έχουν ανακαλυφθεί στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Τα πτώματα 1.150 αμάχων έχουν ανακαλυφθεί στην περιφέρεια του Κιέβου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και το 50%-70% από αυτά φέρουν τραύματα από σφαίρες που έχουν προκληθεί από μικρά όπλα, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία του Κιέβου.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας του Κιέβου, ο Αντρί Νεμπίτοφ, λέει σε βίντεό του που αναρτήθηκε στο Twitter ότι τα περισσότερα πτώματα βρέθηκαν στην πόλη Μπούτσα, όπου εκατοντάδες σοροί αμάχων έχουν ανακαλυφθεί μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων.

Κρεμλίνο: Η παράδοση όπλων στην Ουκρανία «απειλεί την ασφάλεια» της Ευρώπης

Η παράδοση όπλων στην Ουκρανία «απειλεί την ασφάλεια» της Ευρώπης, εκτίμησε σήμερα το Κρεμλίνο μετά τη νέα έκκληση της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας να δοθούν περισσότερα βαρέα όπλα και αεροπλάνα στο Κίεβο.

«Η τάση αυτή να πλημμυρίσει η Ουκρανία με όπλα, κυρίως βαρέα όπλα, αυτή είναι μια ενέργεια που απειλεί την ασφάλεια της ηπείρου και προκαλεί αστάθεια», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ρωσικό υπ.Άμυνας: Πλήγματα επί ρωσικού εδάφους θα οδηγήσουν σε αντίποινα από την Μόσχα

Τα πρόσφατα περιστατικά στην αυτόκλητη φιλορωσική Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας, στην Μολδαβία, είναι μια απόπειρα να παρασυρθεί η περιοχή αυτή στην ευρύτερη σύγκρουση στην Ουκρανία εκτιμά η Ρωσία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Η ένταση στην Υπερδνειστερία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, κλιμακώνεται έπειτα από τις καταγγελίες των τοπικών αρχών ότι η περιοχή έχει δεχτεί επιθέσεις.

Λέγοντας ότι η Δύση καλεί ανοιχτά το Κίεβο να επιτεθεί στη Ρωσία, η Ζαχάροβα κάλεσε την Δύση να λάβει σοβαρά υπόψη της την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι πλήγματα επί ρωσικού εδάφους θα οδηγήσουν σε αντίποινα από την Μόσχα.

Η Ρωσία ανέφερε χθες μια σειρά εκρήξεων στα νότια της χώρας και μια φωτιά σε αποθήκη με πυρομαχικά κοντά στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, επιθέσεις που κορυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος χαρακτήρισε ως ανταπόδοση και «κάρμα» για την εισβολή της Μόσχας.

Αν.Γκουτέρες: Ζητώ από τη Ρωσία να δεχθεί να συνεργαστεί με το ΔΠΔ για τη διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων πολέμου

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία να «δεχθεί να συνεργαστεί» με την έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου που ενδέχεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

«Όταν κοιτάζουμε αυτό τον φρικτό χώρο, βλέπω πόσο σημαντικό είναι να έχουμε μια ολοκληρωμένη έρευνα και να αποδώσουμε ευθύνες», δήλωσε ο Γκουτέρες από τη Μπούτσα, το προάστιο του Κιέβου όπου οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους στρατιώτες ότι σφαγίασαν αμάχους όταν είχαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη τον Μάρτιο.

«Ζητώ από τη Ρωσία να δεχθεί να συνεργαστεί με το ΔΠΔ», υπογράμμισε ο Γκουτέρες.

Αν.Γκουτέρες: Κανένας πόλεμος δεν είναι αποδεκτός τον 21ο αιώνα

«Ένας πόλεμος είναι κάτι παράλογο τον 21ο αιώνα», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μόλις έφτασε στη Μποροντιάνκα, ένα προάστιο του Κιέβου, στο οποίο οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους ότι διέπραξαν ωμότητες.

Ο Γκουτέρες, που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου όταν ξέσπασε ο πόλεμος, έκανε τις δηλώσεις αυτές μπροστά από κατεστραμμένα σπίτια: «Φαντάζομαι την οικογένειά μου σε ένα από αυτά τα σπίτια (…) Βλέπω τις εγγονές μου να τρέχουν πανικόβλητες. Ο πόλεμος είναι κάτι παράλογο τον 21ο αιώνα, κανένας πόλεμος δεν είναι αποδεκτός τον 21ο αιώνα», τόνισε.

Ρωσία: Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί την επιχειρησιακή δυνατότητα να πλήξει ουκρανικούς στόχους

Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού διατηρεί την επιχειρησιακή δυνατότητα να πλήξει παράκτιους και άλλους στόχους στην Ουκρανία, παρότι έχασε το αποβατικό Saratov και το πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva, αναφέρει ενημέρωση που δημοσιοποίησε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Περίπου είκοσι σκάφη του ρωσικού ΠΝ, συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων, βρίσκονται στη ζώνη επιχειρήσεων της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του βρετανικού υπουργείου Άμυνας στο Twitter.

«Το στενό του Βοσπόρου παραμένει κλειστό για όλα τα πολεμικά πλοία εκτός των τουρκικών, κάτι που σημαίνει ότι η Ρωσία δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει το Μασκβά, το καταδρομικό που έχασε», προσθέτει.

Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στη Χερσώνα

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν χθες το βράδυ στη Χερσώνα, μια πόλη της νότιας Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικών στρατευμάτων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το RIA Novosti.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ο ουκρανικός στρατός.

Δεν υπάρχει συμφωνία για συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι

Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για συνάντηση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

«Ο χρόνος της συνάντησης μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών και το πλαίσιο αυτής της συνάντησης δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη», φέρεται να δήλωσε ο Ποντολιάκ, ο οποίος είναι μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.

Ο Ποντολιάκ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο ομάδων εργασίας.

Νωρίτερα χθες, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα ελπίζει πως Ζελένσκι και Πούτιν θα συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η συντονίστρια του ΟΗΕ στην Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναχωρεί για το νότιο τμήμα της χώρας προκειμένου να προετοιμάσει μια προσπάθεια απομάκρυνσης ανθρώπων από τη Μαριούπολη, που ελέγχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις ρωσικές δυνάμεις.

“Πηγαίνω στη Ζαπορίζια για να προετοιμάσω, ευελπιστώ, την απομάκρυνση από τη Μαριούπολη”, ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι που βομβαρδίστηκε και πολιορκήθηκε από τους Ρώσους στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανέφερε η Οσνάτ Λουμπράνι στο Twitter.

Εκατοντάδες μαχητές και Ουκρανοί άμαχοι, μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά, βρίσκονται εγκλωβισμένοι, σύμφωνα με το Κίεβο, στην τεράστια χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, το τελευταίο σημείο που βρίσκεται στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων στην πόλη αυτή, ο δήμαρχος της οποίας εκτίμησε ότι τουλάχιστον 20.000 νεκροί είναι ο απολογισμός των μαχών.

Καμία προσπάθεια να εκκενωθεί το Αζοφστάλ δεν έχει επιτύχει μέχρι στιγμής.

Συνολικά, περίπου 100.000 άμαχοι παραμένουν στη Μαριούπολη, o πληθυσμός της οποίας ήταν περίπου μισό εκατομμύριο πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ουκρανικών αρχών.

“Ο εχθρός βομβαρδίζει μαζικά και μπλοκάρει τις μονάδες μας κοντά στο εργοστάσιο Αζοφστάλ”, ανέφερε στην καθημερινή αναφορά του το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών της Μαριούπολης, ο Σεργκέι Βολίνσκι, έκανε νέα έκκληση για βοήθεια χθες, Τετάρτη, υπογραμμίζοντας πως έχει μαζί του 600 τραυματίες στρατιώτες και εκατοντάδες αμάχους.

Ο ΟΗΕ δήλωσε την Τρίτη πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποδεχθεί “κατ΄αρχήν” την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην απομάκρυνση αμάχων που έχουν αποκλειστεί στο Αζοφστάλ.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη στη Μόσχα ο Πούτιν με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, που έφθασε σήμερα στο Κίεβο.

Η Ρωσία δεν επιτρέπει στους τραυματίες Ουκρανούς μαχητές να απομακρυνθούν από το Αζοφστάλ, δήλωσε σήμερα ο τοπικός κυβερνήτης.

Ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ, είπε επίσης πως η Ρωσία δεν επιτρέπει τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να απομακρυνθούν άμαχοι από την περιοχή. Είπε, όμως, ότι μόνο 370.000 κάτοικοι παραμένουν στις ελεγχόμενες από την Ουκρανία περιοχές της επαρχίας Ντονέτσκ από 1,67 εκατ. πριν από την εισβολή της Ρωσίας.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους στην εισβολή.

Η Ευρώπη οφείλει να είναι «πιο ισχυρή» και να βρει «εναλλακτικές» για να μην χρησιμοποιεί πλέον ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε σήμερα από την Ουκρανία ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ.

Η Μόσχα διέκοψε χθες την τροφοδοσία της Βουλγαρίας και της Πολωνίας σε φυσικό αέριο.

«Εδώ και λίγους μήνες, δεν θα είχαμε ποτέ διανοηθεί ότι θα βρεθούμε χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά τώρα έχουμε εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε ο Κίριλ Πετκόφ από το Ιρπίν, προάστιο του Κιέβου, που καταστράφηκε κατά την ρωσική κατοχή του τον Μάρτιο. «Εάν η Βουλγαρία έχει εναλλακτική, όλος ο κόσμος στην Ευρώπη πρέπει να κάνει το ίδιο. Οφείλουμε να είμαστε πιο ισχυροί, οφείλουμε να είμαστε πιο σκληροί», πρόσθεσε.

Από χθες, η Βουλγαρία, όπως και η Πολωνία, τροφοδοτούνται σε φυσικό αέριο «μέσω των γειτόνων τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση», μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας της Gazprom, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταγγέλλοντας τον εκβιασμό της Μόσχας.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας θα συνέλθουν εκτάκτως στις 2 Μαΐου για να συζητήσουν την κατάσταση ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Gazprom ανακοίνωσε χθες την διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Βουλγαρία και την Πολωνία εξηγώντας ότι οι δύο αυτές χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έκαναν τις πληρωμές σε ρούβλια, όπως έχει απαιτήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες που θα δεχθούν να πληρώσουν το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, θα παραβιάσουν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα εκτεθούν σε υψηλό δικαστικό κίνδυνο, προειδοποίησε η πρόεδρος της Κομισιόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ