33.4 C
Athens

Κ.Μητσοτάκης: Ενημέρωσα τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ για την προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων

Eίναι απολύτως απαράδεκτη. Να σταματήσει αμέσως

“Ενημέρωσα την Σάνα για τις εξελίξεις με την Τουρκία, μίλησα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ και τον ενημέρωσα για την προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που παραβίασαν τον εναέριο χώρο και έκανα υπερπτήσεις. Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι απολύτως απαράδεκτη υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη”  δήλωσε πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάνα Μάριν και πρόσθεσε:

“Αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει όσα συζήτησα πρόσφατα με τον Ταγίπ Ερντογάν και πρέπει αν σταματήσει άμεσα. Θα το προωθούμε σε όλα τα διεθνή φόρα και θυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ όσον αφορά στις κυρώσεις.”

Ο Κ.Μητσοτάκης έκανε αναφορά στον τουρισμό σημειώνοντας: “θέλουμε να ταξιδέψουν περισσότεροι Έλληνες στην χώρα. Θα μιλήσουμε και για τις περιφερειακές προκλήσεις.”

“H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί έναν επιθετικό πόλεμο κατά μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό στην Ευρώπη του 21ου αιώνα” σημείωσε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις του με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάνα Μάριν, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας:

“Μαζί με τους εταίρους στην ΕΕ αντιδράσαμε άμεσα, προς έκπληξη πολλών, με την επιβολή άνευ προηγουμένου κυρώσεων στην Ρωσία και λεκτικά αλλά κυρίως στην πράξη είμαστε αλληλέγγυοι στον ουκρανικό λαό συμπεριλαμβανομένης και της ιστορικής ελληνικής κοινότητας. Δυστυχώς οι περιοχές που κατοικεί η ελληνική κοινότητα εδώ και χιλιετίες έχουν δεχθεί τα πιο σκληρά χτυπήματα από τους Ρώσους εισβολείς. Η κατάσταση στην παράκτια περιοχή του Ευξείνου Πόντου είναι τραγική και αυτά που υποφέρει η Μαριούπολη είναι πέρα πάσης περιγραφής. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Ευρώπη σήμερα θα γινόταν μάρτυρας τέτοιων φρικαλεοτήτων. Και βεβαίως υπογραμμίζουμε ότι οι αναφορές εγκλημάτων πολέμου θα πρέπει να ερευνηθούν ενδελεχώς και οι ένοχοι θα πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει ζητήσει ήδη από το διεθνές ποινικό δικαστήριο να διερευνήσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Μαριούπολη και στα χωριά που οι αεροπορικές επιθέσεις των Ρώσων προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στους συμπατριώτες μας από τις πρώτες ημέρες του πολέμου”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ