Η Ρωσία θέλει να αποκλείσει την απειλή πυρηνικών συγκρούσεων, παρά τους υψηλούς κινδύνους που υπάρχουν επί του παρόντος και επιθυμεί να περιορίσει όλες τις πιθανότητες «τεχνητής» αύξησης αυτών των κινδύνων, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.
«Αυτή είναι η βασική θέση μας, στην οποία βασίζουμε τα πάντα. Οι κίνδυνοι τώρα είναι σημαντικοί», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου.
«Δεν θα ήθελα να αυξήσω τεχνητά αυτούς τους κινδύνους. Πολλοί θα το ήθελαν. Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός. Και δεν πρέπει να τον υποτιμούμε», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι εκτίμησε σήμερα ότι δεν υπάρχει επικείμενη απειλή από την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, απορρίπτοντας τα σχόλια του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ως λεονταρισμό.
“Το σήμα κατατεθέν του Λαβρόφ στη διάρκεια 15 ετών ή περίπου τόσο που είναι υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είναι αυτού του είδους οι λεονταρισμοί. Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει επικείμενη απειλή κλιμάκωσης. Αυτό που κάνει η Δύση για να στηρίξει τους συμμάχους της στην Ουκρανία είναι πολύ καλά μελετημένο…Ο,τι κάνουμε εμείς είναι μελετημένο για να αποφύγουμε μια απευθείας αντιπαράθεση με την Ρωσία”, είπε ο Χίπι στην τηλεόραση του BBC.
Μιλώντας στο Sky News ο Χίπι είπε ότι ενώ το ΝΑΤΟ ενισχύει την ανατολική πτέρυγά του, ως οργανισμός δεν παρέχει στρατιωτική βοήθεια.
“Η κοινότητα δωρητών δεν είναι το ΝΑΤΟ. Η προσπάθεια των δωρητών είναι κάτι το οποίο έχει συγκροτηθεί από χώρες, κάποιες από τις οποίες είναι πράγματι μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά άλλες δεν είναι…δεν είναι το ΝΑΤΟ που παρέχει τη στρατιωτική βοήθεια”, σημείωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Χίπι, είναι απολύτως νόμιμο η Ουκρανία να πλήττει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και τις προμήθειες καυσίμων. Ο βρετανός υπουργός αναγνώρισε ότι τα όπλα που η διεθνής κοινότητα παρέχει τώρα έχουν βεληνεκές για να χρησιμοποιηθούν στη Ρωσία.
“Αυτό δεν αποτελεί απαραιτήτως πρόβλημα. Υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο που χειρίζονται εξοπλισμό τον οποίον έχουν εισαγάγει από άλλες χώρες και όταν χρησιμοποιούνται αυτοί οι εξοπλισμοί δεν κατηγορείς τη χώρα που τους παρασκεύασε, κατηγορείς τη χώρα που τους χρησιμοποίησε”, δήλωσε ο Χίπι στον ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio.