today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Λαβρόφ: Σε τέλμα οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας – Συνεχής ενημέρωση

Οι καταστροφές που έχουν υποστεί μέχρι σήμερα κτίρια και υποδομές της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή υπολογίζονται σε περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτό το κόστος θα αυξηθεί περαιτέρω όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας.

Μιλώντας σε συνέδριο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις ανάγκες οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας, ο Μάλπας ανέφερε ότι η πρώιμη εκτίμηση του κόστους για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών δεν περιλαμβάνει τον διαρκώς αυξανόμενο οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στη χώρα.

«Ο πόλεμος συνεχίζεται, επομένως το κόστος θα αυξηθεί», σημείωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Συνεχής ενημέρωση

Ρωσικό υπ. Άμυνας: Ένας νεκρός και 27 αγνοούμενοι από το ναυάγιο του καταδρομικού Moskva

Ένας ναύτης έχασε τη ζωή του και άλλοι 27 αγνοούνται, μετά τη βύθιση την περασμένη εβδομάδα του καταδρομικού Moskva, έγινε γνωστό από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο παραδέχεται για πρώτη φορά απώλειες σε αυτό το ναυάγιο.

«Ένας στρατιωτικός σκοτώθηκε και άλλα 27 μέλη του πληρώματος αγνοούνται», ανακοίνωσε το υπουργείο, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων Reuters και AFP, που επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Μ.Ντράγκι προτίθεται να μεταβεί στο Κίεβο για να συναντήσει τον Ζελένσκι

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι προτίθεται να μεταβεί στο Κίεβο για να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δεν έχει ακόμη οριστεί σχετική ημερομηνία, λόγω και του ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι ακόμη θετικός στον κορωνοϊό.

Λαβρόφ: Σε τέλμα οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας 

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, που στοχεύουν στο να διευθετηθεί η σύρραξη, «βρίσκονται σε τέλμα», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς οι συνομιλίες δεν έχουν οδηγήσει σε καμία ξεκάθαρη πρόοδο.

«Βρίσκονται σε τέλμα, καθώς μια πρόταση που καταθέσαμε στους Ουκρανούς διαπραγματευτές πριν από πέντε ημέρα και η οποία είχε διατυπωθεί λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλιά τους παραμένει αναπάντητη», είπε ο Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Μόσχα με τον ομόλογό του από το Καζακστάν Μουκτάρ Τλεουμπερντί.

Συνάντηση Γκουτέρες – Πούτιν την επόμενη εβδομάδα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στη Ρωσία, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στην πρώτη συνάντησή τους μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

«Την Τρίτη 26 Απριλίου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα φθάσει στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Θα γίνει επίσης δεκτός από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ρωσικό υπ. Άμυνας: Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε μεγάλη αποθήκη όπλων στο Χάρκοβο

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε μια μεγάλη αποθήκη όπλων στην περιοχή του Χαρκόβου, στην Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS.

Ζ.Μπορέλ: Θηριωδίες της Ρωσίας εναντίον αμάχων στη Μαριούπολη

Η ΕΕ υποστηρίζει την έκκληση της Ουκρανίας προς το Κρεμλίνο να επιτρέψει την ασφαλή εκκένωση των αμάχων της Μαριούπολης, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα ανθρωπιστικοί διάδρομοι, με τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις κατάπαυσης του πυρός, από το Αζοφστάλ και άλλες περιοχές της πόλης σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Επίσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ελεύθερη και ασφαλής πρόσβαση για όσους παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Καθαριστικές οι επόμενες δύο εβδομάδες για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία

Η Ρωσία πιθανόν να αυξήσει τις στρατιωτικές επιθέσεις της στην ανατολική Ουκρανία και κατά μήκος των ακτών της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, με τις επόμενες εβδομάδες να θεωρούνται πιθανόν καθοριστικές για την έκβαση του πολέμου.

Ρώσος διαπραγματευτής: Σημειώθηκαν αρκετές μεγάλης διάρκειας συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά

Ο επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών επιβεβαίωσε ένα ρεπορτάζ ότι “αρκετές μεγάλης διάρκειας συνομιλίες” πραγματοποιήθηκαν σήμερα με τον επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Ρωσία σχεδιάζει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας

Η Ρωσία σχεδιάζει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης, πολύ ευρύτερους πολεμικούς στόχους σε σχέση με αυτούς που έχει παραδεχτεί καθώς επιχειρεί νέα στρατηγική έπειτα από την αποτυχημένη επιχείρησή της να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο τον περασμένο μήνα, δήλωσε σήμερα ο υποδιοικητής της κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας.

Ο Ρουστάμ Μινεκάγεφ, δήλωσε σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας, ότι η Μόσχα σχεδιάζει να καταλάβει ολόκληρη της ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς, να τη συνδέσει με την χερσόνησο της Κριμαίας (την οποία προσάρτησε το 2014) και να καταλάβει και ολόκληρη την νότια πλευρά της Ουκρανίας μέχρι την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας.

Πούτιν: Η Ουκρανία είναι απρόβλεπτη στις διαπραγματεύσεις

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ότι θα έχει απευθείας συνομιλίες με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αν οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών αποφέρουν σαφή αποτελέσματα, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν είπε στον Μισέλ ότι το Κίεβο δείχνει πως δεν είναι έτοιμο να αναζητήσει κοινώς αποδεκτές λύσεις και κατηγόρησε την ουκρανική πλευρά ότι είναι “απρόβλεπτη” στις διαπραγματεύσεις.

Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη για κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η εκκένωση του Αζοφστάλ

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα έτοιμη να τηρήσει “οποιαδήποτε στιγμή” μια εκεχειρία “σε ολόκληρο ή σε τμήμα” του εργοστασίου χάλυβα Αζοφστάλ – του τελευταίου προπύργιου των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη – για να επιτρέψει στους ενόπλους να φύγουν από τον χώρο μαζί με άλλους πολίτες που παραμένουν εκεί, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι ισχυρισμοί της Ουκρανίας και ορισμένων δυτικών χωρών ότι η Ρωσία απαγορεύει στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη είναι “αβάσιμοι”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Έκκληση Μισέλ στον Πούτιν για άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση και ασφαλή διέλευση από τη Μαριούπολη

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν σύμφωνα με ανάρτησή του στο τουίτερ.

«Καλούμε σθεναρά για άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση και ασφαλή διέλευση από τη Μαριούπολη και άλλες πολιορκημένες πόλεις ακόμη περισσότερο με την ευκαιρία του Ορθόδοξου Πάσχα» σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ.

Παράλληλα, επανέλαβε την θέση της ΕΕ για υποστήριξη στην Ουκρανία και την κυριαρχία της, την καταδίκη και την επιβολή κυρώσεων για την επιθετικότητα της Ρωσίας.

«Η ενότητα, οι αρχές και οι αξίες μας είναι απαραβίαστες» τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΥΦΥΠΕΞ ΗΠΑ: Ο πόλεμος του Πούτιν είναι απειλή για ολόκληρο τον κόσμο

«Απειλή για ολόκληρο τον κόσμο» χαρακτήρισε τον «πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία» η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Στέφανο Σανίνο στις Βρυξέλλες.

«Ο πόλεμος του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας δεν είναι μόνο μία απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη σταθερότητα. Είναι απειλή για ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε η κ. Σέρμαν και προσέθεσε ότι «όταν απολυταρχικοί ηγέτες όπως ο Πούτιν πιστεύουν ότι μπορούν να ενεργούν με ατιμωρησία για να υπαγορεύουν τις πολιτικές επιλογές άλλων κρατών ή για να αλλάξουν τα σύνορα άλλων χωρών με βία ή να διαλέξουν τις συμμαχίες άλλων κρατών γι’αυτά (τα κράτη) είμαστε όλοι λιγότερο ασφαλείς». Επίσης, ο Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι κανείς δεν θα διχάσει τις ΗΠΑ, τους συμμάχους και τους εταίρους τους κι ότι θα υπάρξει άμεση και αποφασιστική απάντηση.

Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: Αυξάνονται οι αποδείξεις για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία

Η υπηρεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ έκρουσε σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία κάνοντας έκκληση τόσο στη Μόσχα όσο και στο Κίεβο να αξιώσουν από τους στρατιώτες τους να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο.

“Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει αδιακρίτως κατοικημένες περιοχές σκοτώνοντας αμάχους και καταστρέφοντας νοσοκομεία, σχολεία και άλλες πολιτικές υποδομές-ενέργειες που συνιστούν εγκλήματα πολέμου”, ανέφερε το γραφείο της Μισέλ Μπατσελέτ, της Ύπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ έχει επίσης καταγράψει στην Ουκρανία τη χρήση συμβατικών όπλων που προκαλούν αδιακρίτως αποτελέσματα και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε αμάχους από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας, όπως αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία σε ανακοίνωσή της.

ΕΕ-ΗΠΑ: Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου

Ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Στέφανο Σανίνο, και η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, καταδίκασαν με τον πιο έντονο τρόπο τις θηριωδίες που φέρεται να διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε ορισμένες απελευθερωμένες πλέον ουκρανικές πόλεις κατά την περίοδο που η Ρωσία είχε τον έλεγχο των περιοχών αυτών.

Παράλληλα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ καταδίκασαν τον συνεχή βομβαρδισμό αμάχων και πολιτικών υποδομών από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτές οι φρικτές ενέργειες δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο του βάναυσου επιθετικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας και του λαού της, αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου, αλλά και τον στόχο για συντονισμό των ενεργειών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δράστες θα λογοδοτήσουν.

Ουκρανία: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες από τη συντριβή μεταγωγικού αεροσκάφους στη Ζαπορίζια

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός από την πτώση και συντριβή ενός ουκρανικού μεταγωγικού αεροσκάφους Αντόνοφ AN-26 κατά τη διάρκεια «τεχνικής πτήσης» σήμερα στην περιφέρεια Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Είναι άγνωστο πόσοι επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Οι περιφερειακές αρχές της Ζαπορίζια ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με τις πρώτες, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το αεροπλάνο χτύπησε πάνω σε έναν στύλο ηλεκτροδότησης και ο κινητήρας του άρπαξε φωτιά.

Η Ρωσία σχεδιάζει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας

Η Ρωσία σχεδιάζει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης, δήλωσε σήμερα ο υποδιοικητής της κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, και του Ντονμπάς.

Ουκρανία: Μεταγωγικό αεροσκάφος συνετρίβη κατά τη διάρκεια «τεχνικής πτήσης»

Μεταγωγικό αεροσκάφος Αντόνοφ AN-26 συνετρίβη κατά τη διάρκεια «τεχνικής πτήσης» στη νότια Ουκρανία σήμερα και υπάρχουν θύματα, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Είναι άγνωστο πόσοι επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Οι λεπτομέρειες για το συμβάν, στην περιφέρεια Ζαπορίζια, τελούν ακόμη υπό επαλήθευση.

Ρωσικό υπ.Άμυνας: Επλήγησαν 58 στρατιωτικοί στόχοι στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επλήγησαν 58 στρατιωτικοί στόχοι στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανάμεσά τους θέσεις όπου ήταν συγκεντρωμένοι στρατιωτικοί, αποθηκεύονταν καύσιμα ή στρατιωτικός εξοπλισμός.

Το υπουργείο ανέφερε πως έπληξε επίσης τρεις στόχους με πυραύλους υψηλής ακρίβειας, ανάμεσά τους σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και χώρο όπου ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί ουκρανοί στρατιωτικοί με τον εξοπλισμό τους.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τονίζει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.

Ουκρανία: Δεν θα ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σήμερα, λόγω των κινδύνων που υπάρχουν

Η Ουκρανία δεν προσπαθεί σήμερα να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στις συγκρούσεις λόγω των κινδύνων που υπάρχουν, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

«Λόγω του κινδύνου στις διαδρομές σήμερα, 22 Απριλίου, δεν θα λειτουργήσουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι», έγραψε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο Facebook. «Σε όλους αυτούς που περιμένουν να απομακρυνθούν: κάντε υπομονή, παρακαλώ κάντε κουράγιο!».

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της Μαριούπολης απηύθυνε νέα έκκληση για «πλήρη εκκένωση» της πόλης στη νότια Ουκρανία, που σύμφωνα με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ελέγχεται τώρα από ρωσικές δυνάμεις.

«Χρειαζόμαστε μόνο ένα πράγμα –την πλήρη απομάκρυνση του πληθυσμού. Περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη», δήλωσε ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο στην κρατική τηλεόραση.

Η Γερμανία διαθέτει 37 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Η Γερμανία θα παράσχει επιπλέον 37 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία για την ανοικοδόμησή της μετά τον πόλεμο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Augsburger Allgemeine.

Περίπου 22,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ανακατασκευή του δικτύου ενέργειας της Ουκρανίας και επιπλέον 14,4 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την ανοικοδόμηση διαμερισμών, τα οποία αποτέλεσαν στόχο ρωσικών δυνάμεων, καθώς και για ιατρικό εξοπλισμό, σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας.

«Το υπουργείο μου έχει προχωρήσει σε ανακατανομή κεφαλαίων για αυτό μέσω έκτακτου προγράμματος», δήλωσε η υπουργός Ανάπτυξης, Σβένια Σούλτσε, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ουκρανία: Εντείνονται οι συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας

Οι συγκρούσεις εντείνονται σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Ρωσικές μονάδες κλιμακώνουν τις συγκρούσεις κατά μήκος όλης της γραμμής του μετώπου στην περιοχή του Ντονέτσκ, ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας.

Η Ρωσία πραγματοποιεί επιχειρήσεις επίθεσης κοντά στην περιοχή Ζαρίσνε. Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προελάσουν γύρω από την πόλη Ρουμπίζνε στην περιοχή Λουχάνσκ. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και γύρω από την πόλη Ποπάσνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του επιτελείου, μέρος της πόλης αυτής ήδη ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα.

Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία 120 UAVs νέου τύπου

Οι ΗΠΑ στέλνουν νέα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα στην Ουκρανία, τα οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, είναι ιδανικά για τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού.

Το νέο σύστημα, που βαφτίστηκε Phoenix Ghost, αναπτύχθηκε από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, εξήγησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κέρμπι, χθες Πέμπτη.

Τουλάχιστον 120 τέτοια UAVs θα φθάσουν σύντομα στο Κίεβο στο πλαίσιο του πιο πρόσφατου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, αξίας 800 εκατ. δολαρίων.

Η ανάπτυξη του νέου συστήματος είχε αρχίσει προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, σημείωσε ο κ. Κέρμπι. Απαιτεί ελάχιστη εκπαίδευση για τους ουκρανούς στρατιωτικούς που έχουν εξοικειωθεί με παρόμοια συστήματα, όπως τα Switchblades.

Αυτά τα τελευταία είναι μικρά UAVs που μπορούν να πετούν ωσότου ο χειριστής τους να εντοπίσει στόχο μέσω των αισθητήρων τους και να τα κατευθύνει να τον πλήξουν. Ορισμένοι αναλυτές τα αποκαλούν «ιπτάμενα πυρομαχικά».

ΟΗΕ: Η ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία επιδείνωσε τις συνθήκες για τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο

Η ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία επιδείνωσε τις συνθήκες για τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, ανέφερε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Η σύγκρουση επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση για πολλούς από τους περίπου 84 εκατ. εκτοπισμένους σε όλο τον κόσμο, καθώς η τροφή έγινε ακόμα λιγότερη και πολύ πιο ακριβή παγκοσμίως», εξήγησε ο Ρόλαντ Μπανκ, ο εκτελών χρέη επικεφαλής του γραφείου της UNHCR στη Γερμανία, σε σχόλιά του που δημοσιεύουν σήμερα τα έντυπα του γερμανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke.

Ζελένσκι: Η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για πασχαλινή εκεχειρία

Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε απόψε ότι η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Πάσχα των Ορθοδόξων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε, πάντως, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι εξακολουθεί να τρέφει ελπίδες για ειρήνευση.

«Ψευτοδημοψηφίσματα» σε Χερσώνα και Ζαπορίζια ετοιμάζει η Ρωσία

Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει να οργανώσει ψευτοδημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των περιφερειών της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας, που έχει καταλάβει ο στρατός της, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στο διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Ζελένσκι απαίτησε οι κάτοικοι των κατεχόμενων ζωνών να μη δίνουν κανένα προσωπικό δεδομένο, όπως οι αύξοντες αριθμοί των διαβατηρίων τους, όταν τους τα ζητούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

«Δεν θέλουν απλώς να κάνουν απογραφή (…). Ούτε να σας μοιράσουν ανθρωπιστική βοήθεια οποιοδήποτε είδους. Πρόκειται για τη χάλκευση ενός λεγόμενου δημοψηφίσματος στην επικράτειά μας, αν φθάσει διαταγή από τη Μόσχα να οργανωθεί αυτή η κωμωδία», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ