today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνάντηση του Μπάιντεν με την ηγεσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συγκέντρωσε χθες τους ηγέτες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο πλαίσιο μιας ετήσιας συνάντησης στο Λευκό Οίκο.

Η συνάντηση αυτή είχε ιδιαίτερη σημασία με δεδομένη την επικινδυνότητα της κατάστασης στην οποία εισέρχονται οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία, με την Ουάσινγκτον να προγραμματίζει την αποστολή περισσότερων όπλων στο πλαίσιο πολεμικής βοήθειας.

Μία “σειρά ζητημάτων” τέθηκαν προς συζήτηση από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, τον στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, πρόεδρο του Μεικτού Στρατιωτικού Επιτελείου των ΗΠΑ, αλλά και υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Η ίδια εκδήλωση περιελάμβανε μία συνάντηση στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, όπως επίσης και ένα βραδινό δείπνο στην προεδρική κατοικία με τις συζύγους των στρατιωτικών, αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης.

Παρά το γεγονός ότι η ατζέντα των θεμάτων της ετήσιας συνάντησης αμυντικής πολιτικής γίνεται σπάνια αντικείμενο δημοσιότητας, κατά την τρέχουσα χρονιά η ατζέντα των συζητήσεων περιελάμβανε σοβαρά θέματα αμυντικής πολιτικής, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος να εντοπίζεται στην πολεμική σύγκρουση της Ουκρανίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα αποτελεί κίνδυνο για την ευρωπαϊκή αμυντική ασφάλεια κατά τα επόμενα χρόνια.

Η Ρωσία από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι η πολεμική επιχείρηση έχει εισέλθει σε ένα νέο στάδιο και ότι επιδιώκει μεθοδικά την “απελευθέρωση” της περιοχής του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία. Δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναμένουν ότι η πολεμική επιχείρηση της Ρωσίας μπορεί να έχει διάρκεια αρκετών μηνών, μετά τη φθορά στασιμότητας για την επίτευξη των στόχων των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων, ενώ η Μόσχα θα δοκιμάζει την μαχητική ικανότητα των ουκρανικών δυνάμεων επί του πεδίου των πολεμικών συγκρούσεων.

Ανοίγοντας τη συνάντηση, ο Μπάιντεν έδωσε έμφαση στην αντοχή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, δηλώνοντας ότι η ενότητα του ΝΑΤΟ έχει σοκάρει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Είναι πιο σκληροί και πιο υπερήφανοι από όσο νόμιζα. Έχω εκπλαγεί από αυτό που κάνουν με τη βοήθειά σας”, τόνισε ο Μπάιντεν. “Δε νομίζω ότι ο Πούτιν υπολόγιζε ότι η κατάσταση θα μας κρατούσε ενωμένους”, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν ένα ακόμη πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία μέσα στις επόμενες ημέρες. Το πακέτο αυτό μπορεί να φτάσει σε οικονομική αξία τα 800 εκατομμύρια δολάρια (738 εκατομμύρια ευρώ) που η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα στείλει ως αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ανακοινώνει ότι συνεχίζει αυτό που από την 24η Φεβρουαρίου έχει χαρακτηρίσει ως μία “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” για την αποστρατιωτικοποίηση και την “αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανίας. Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του στη Δύση απορρίπτουν το επιχείρημα αυτό ως ψευδές πρόσχημα.

Μία πολεμική σύγκρουση μακράς διάρκειας στην Ουκρανία θα δοκιμάσει την υποστήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης, αναφορικά με την υποστήριξη που προσφέρει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο. Τον προηγούμενο μήνα ο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο την έγκριση αμυντικών δαπανών ρεκόρ για καιρό ειρήνης και αναφορικά με το επικείμενο οικονομικό έτος.

Η αναφερόμενη συνάντηση στο Λευκό Οίκο πραγματοποιήθηκε καθώς εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των δυνάμεων του NATO στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του εάν θα εγκατασταθεί μόνιμη παρουσία στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας με τη Ρωσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ