today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Σ.Κυριακίδου: Πρέπει να διατηρούμε επαρκή ικανότητα να ανταποκρινόμαστε σε νέα κύματα κορωνοϊού

Όλοι όσοι φεύγουν από την Ουκρανία πρέπει να έχουν υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται, ανέφερε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, η κ. Κυριακίδου σημείωσε ότι τα εθνικά συστήματα υγείας πρέπει να είναι εξοπλισμένα για να παρέχουν κάτι τέτοιο.

«Με τα κράτη μέλη και τον ΠΟΥ Ευρώπης έχουμε δημιουργήσει κόμβους διαλογής στην Πολωνία και τη Σλοβακία για να επιταχυνθούν οι μεταφορές ασθενών σε

χώρες όπου μπορούν να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται», ανέφερε η Επίτροπος και προσέθεσε ότι «μέχρι στιγμής, έχουμε μεταφέρει επιτυχώς 51 ασθενείς από την Ουκρανία,

τη Μολδαβία, την Πολωνία και τη Σλοβακία σε άλλα κράτη μέλη. ‘Αλλες 30 διακομιδές είναι σε εξέλιξη».

«Η πανδημία και η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έκαναν ακόμη πιο απαραίτητο το ισχυρό πλαίσιο υγειονομικής ασφάλειας», υπογράμμισε.

Επιπροσθέτως, η Στέλλα Κυριακίδου αναφερόμενη στον κορονοϊό επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη για αύξηση των κρουσμάτων και νέες παραλλαγές και να προετοιμαστεί για τον επόμενο χειμώνα.

«Η εμπειρία μας τα τελευταία δύο χρόνια δείχνει ότι πρέπει διατηρούμε επαρκή ικανότητα να ανταποκρινόμαστε σε νέα κύματα, να παρακολουθούμε την εξάπλωση του ιού και τη γονιδιωματική αλληλουχία για ανίχνευση μεταλλάξεων» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι οι προσπάθειες για να εμβολιαστούν όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται πρέπει να συνεχιστούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ