ΗΠΑ: Συνάντηση των μελών της ηγεσίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στον Λευκό Οίκο

ΑΠΕ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών συγκαλεί σήμερα τα μέλη της ηγεσίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην ετήσια συνάντηση στον Λευκό Οίκο, η οποία φέτος έχει ειδική σημασία καθώς η Ουκρανία εισέρχεται σε νέα επικίνδυνη φάση της ρωσικής επίθεσης και οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν την ενίσχυση της στρατιωτικής τους βοήθειας προς το Κίεβο.

Μία «σειρά θεμάτων» θα συζητηθεί από τον υπουργό Άμυνας, Λόιντ Οστιν, τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ και άλλα μέλη της ηγεσίας του στρατεύματος, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Αν και η ετήσια συνάντηση αμυντικής πολιτικής σπανίως βγάζει ειδήσεις, σημαντικά θέματα περιλαμβάνονται στο μενού φέτος, με κορυφαίο θέμα την Ουκρανία και τους φόβους ότι η ρωσική επίθεση θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει εισέλθει σε νέα φάση του πολέμου και ότι «μεθοδικά» επιδιώκει την «απελευθέρωση» της περιοχής του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία. Οι δυτικοί σύμμαχοι προβλέπουν ότι η ρωσική επίθεση μπορεί να διαρκέσει μήνες, θα αποτελματωθεί και θα δοκιμάσει τις ικανότητες των ουκρανών μαχητών στο θέατρο της μάχης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ανακοινώσουν ένα ακόμη πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία τις προσεχείς ημέρες που θα φθάσει τα 800 εκατομμύρια δολάρια τα οποία η Ουάσινγκτον υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν μάχονται στην Ουκρανία, αλλά συμμετέχουν εμμέσως εξοπλίζοντας, εκπαιδεύοντας και χρηματοδοτώντας τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία θα αποτελέσει επίσης δοκιμασία για την δημόσια υποστήριξη των ΗΠΑ προς την χώρα. Τον περασμένο μήνα, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κονγκρέσο την έγκριση δαπανών ύψους ρεκόρ σε περίοδο ειρήνης για το επόμενο έτος.

Η σημερινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο πραγματοποιείται και εν μέσω συζητήσεων για το μέλλον των νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης της μόνιμης παρουσίας της Ατλαντικής Συμμαχίας στα ανατολικά σύνορα της Ρωσίας.