today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Μ.Συρεγγέλα: Ασκούμε κοινωνική πολιτική στην πράξη

«Τα θέματα κοινωνικής πολιτικής είναι στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Για πρώτη φορά στη χώρα μας, με απόφαση του Πρωθυπουργού, τα θέματα Ισότητας των Φύλων, Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, βρίσκονται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα». Αυτό τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική, την Οικογένεια και την Ισότητα των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας στην Προσυνεδριακή Συζήτηση για το 14ο Συνέδριο της ΝΔ, με θέμα «Κοινωνική Πολιτική και Ισότητα».

Η κα Συρεγγέλα αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η χώρα μας στον τομέα της ισότητας των φύλων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι δράσεις μας έχουν ουσιαστικά και απτά αποτελέσματα και αναγνωρίζονται πλέον σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο». Από φέτος η Ελλάδα ανήκει στις 12 χώρες παγκοσμίως που κατοχύρωσαν πλήρη ίσα νομικά δικαιώματα σε άνδρες και γυναίκες, ενώ, όπως σημείωσε η υφυπουργός, «την πορεία που έχουμε χαράξει και ήδη εφαρμόζουμε, την αποτυπώνουμε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025,  που για πρώτη φορά στην Ελλάδα πέρασε από Υπουργικό Συμβούλιο».

«Έχουμε πλέον περάσει από την αδράνεια και τη θεωρία στην πράξη. Προωθούμε σημαντικές αλλαγές τόσο στη νομοθεσία όσο και στις πρακτικές. Κυρώσαμε τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας. Δημιουργήσαμε Αυτοτελές Τμήμα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης, ενώ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ βοηθάμε γυναίκες θύματα βίας να ενταχθούν σε προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους» υπογράμμισε η κα Συρεγγέλα.

Παράλληλα η υφυπουργός μίλησε για τις δράσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και οι οποίες στοχεύουν στην εναρμόνιση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και στη στήριξη της γυναικείας εργασίας. «Το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», το Σήμα Ισότητας στις επιχειρήσεις, η θέσπιση, για πρώτη φορά, γονικής άδειας τεσσάρων μηνών ως ατομικό και αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα, η θέσπιση άδειας πατρότητας και η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις είναι μερικές μόνο από τις δράσεις μας», τόνισε η κα Συρεγγέλα, λέγοντας με νόημα ότι «εμείς ενισχύουμε και στηρίζουμε τις οικογένειες, γκρεμίζουμε τα κοινωνικά στερεότυπα που κατασκευάζουν προδιαγεγραμμένους ρόλους για τα φύλα, ασκούμε κοινωνική πολιτική στην πράξη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ