today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Η βόλτα του Ζ.Ζάεφ, ο ανασχηματισμός και οι επενδύσεις από ΤΕΡΝΑ και Πλαίσιο

Στην Αθήνα βρίσκεται για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. Ο συμπαθής πολιτικός ο οποίος αποχώρησε από το πολιτικό προσκήνιο της χώρας του λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, βρέθηκε χθες το πρωί στο Ζόναρς για να πιει τον καφέ του, χωρίς ασφάλεια, παρά μόνον με τρεις φίλους του. Παρότι ο κόσμος τον αναγνώρισε, και ο ίδιος επεδίωξε επαφή, γενικά ήταν αδιάφορος μαζί του.

Και μια που ξεκινήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, με σχετική επιτυχία για τον Αλέξη Τσίπρα διεξήχθη το Συνέδριο του κόμματος, με τον κ. Τσίπρα να επιβεβαιώνει την εσωτερική του κυριαρχία και την εκλογική του βάση να συσπειρώνεται ενόψει εκλογών. Πάντως πριν τις εκλογές πιθανότατα να υπάρξει ένας συμβολικός ανασχηματισμός με εμβληματικά πρόσωπα που βρίσκονται εκτός κυβέρνησης να εισέρχονται πανηγυρικά, και ορισμένους υπερτιμημένους να τίθενται εκτός. Γνωρίζοντες πάντως, υποστηρίζουν ότι ο ανασχηματισμός, όποτε και αν γίνει, θα έχει περιορισμένη έκταση…

Σημαντικά έργα δρομολογούνται από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με στόχο την απεξάρτηση της χώρας από την εισαγόμενη ενέργεια και ενίσχυσης της πράσινης στροφής για αλλαγή του ενεργειακού μείγματος. Στόχος του Ομίλου είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του να προσεγγίσει τα 6,4 GW μέσα στην επόμενη επταετία. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η ανάπτυξη νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος περίπου 4 GW (ο Όμιλος έχει τοποθετηθεί εγκαίρως και στην αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, όπου σε κοινοπραξία με την OCEAN WINDS σχεδιάζει να αναπτύξει πάρκα στις ελληνικές θάλασσες).Παράλληλα, αναπτύσσονται και σχεδιάζονται υδροηλεκτρικά πάρκα και έργα αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος 1,25 GW, ενώ προωθούνται και έργα αποθήκευσης και άλλων τεχνολογιών (βιοαέριο, βιομάζα κ.ά.). συνολικής ισχύος περίπου 0,25 GW.

Σημαντικές επενδύσεις από τον Ευ. Μαρινάκη που αφορούν το ναυπηγικό πρόγραμμα της Capital που προσεγγίζει τα 4 δισ. δολάρια. Τα πλοία υπό ναυπήγηση είναι 41 και είναι διαφόρων κατηγοριών και θα είναι όλα τελευταίας τεχνολογίας και φιλικά στο περιβάλλον. Ειδικότερα εννέα πλοία είναι μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, έξι μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρητικότητας έως 13.200 TEU, τέσσερα μικρότερα 2.800 TEU, έξι δεξαμενόπολοια μεταφοράς πετρελαίου και χημικών, δύο μεταφοράς αργού και δύο μεταφορά αργού μεταφορικής ικανότητας 115.000 dwt. Μάλιστα τα 41 πλοία είναι η αρχή, καθώς ο επιχειρηματίας σκανάρει και άλλες επενδύσεις.

Επενδύσεις 10 εκατ.ευρώ ετοιμάζει φέτος η Πλαίσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες το βάρος θα πέσει στα logistics και η αναβάθμιση και επέκταση των υπηρεσιών που παρέχει στους πελάτες της. Όπως αναφέρουν στη Μαγούλα το μέλλον είναι ένα omni channel μοντέλο, που απαιτεί όμως καλά οργανωμένο logistic center και αυτοματοποιημένα συστήματα για την διεκπεραίωση των παραγγελιών. Οι πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ τη διοίκηση προβληματίζει ο πληθωρισμός που μπορεί να επιδράσει στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, άρα και στην πτώση της ζήτησης.

Συνεργασία με την HELMEPA συνήψε η Neptune Maritime Leasing, η οποία έχει ως  αντικείμενο τη δραστηριότητα στη χρηματοδότηση ναυτιλιακών εταιρειών μέσω leasing. Η εταιρεία αναμένεται να ρίξει και άλλα χρήματα , με κύριους πελάτες της μικρομεσαίες ναυτιλιακές.

Προβληματισμός στον ΟΛΠ από τις συνεχείς απεργίες στους προβλήτες του. Ο λόγος είναι πως καθυστερούν παραδόσεις εμπορευμάτων και πλήττεται η εικόνα του λιμανιού ως ευρωπαϊκού παίχτη στις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων. Διαπραγματεύσεις με τα σωματεία βρίσκονται σε εξέλιξη, με τη διοίκηση του λιμένα να καταθέτει βελτιωμένη οικονομική πρόταση. Στην κρουαζιέρα πάντως η κίνηση θα είναι πολύ καλή, καθώς αναμένεται η άφιξη κρουαζιερόπλοιων να ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα.

Σε πλήρη εκσυγχρονισμό του περιβάλλοντος πληροφορικής προχωρά η Εθνική Ασφαλιστική, που είδε, το 2021, τα ασφάλιστρά της να αυξάνονται κατά 3,1% και τα κέρδη προ φόρων κατά 5,6%. Θυμίζουμε ότι, εδώ και δεκαπέντε ημέρες, η εταιρεία αποτελεί πρώην θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, έχοντας περάσει στην CVC Capital.

Και μιας που μιλάμε για την CVC, οι επενδύσεις της οποίας στη χώρα μας έχουν ξεπεράσει τα 1,5 δισ. ευρώ, η αναφορά του επικεφαλής του fund για την Ελλάδα, Άλεξ Φωτακίδη, στο συνέδριο της Νέας Υόρκης, ερμηνεύθηκε, και ορθώς, ως μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις. Τι είπε; «Πρέπει να ακούμε τους συνεργάτες μας, τους διευθυντές μας, τους υπαλλήλους μας, τους πελάτες, τους προμηθευτές και τις τοπικές κοινωνίες γύρω από τις επιχειρήσεις μας. Μόνο έτσι μπορούμε να λάβουμε πραγματικά τεκμηριωμένες αποφάσεις με μακροχρόνιο και ελπίζουμε θετικό αντίκτυπο». Για ποιους χτυπάει η καμπάνα; Για τον τρόπο, με τον οποίο διοικούν κάποια υψηλόβαθμα στελέχη σε επιχειρήσεις, όπου έχει επενδύσει η CVC…

Αίτηση εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατέθεσε η Dimand, η οποία φλέρταρε εδώ και καιρό με τη συγκεκριμένη κίνηση. Η αίτηση εισαγωγής επιβεβαιώνεται από την εταιρεία, ενώ υποβλήθηκε στις αρχές Απριλίου στις αρμόδιες Αρχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η εταιρεία, με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ