today-is-a-good-day
17.3 C
Athens

Τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς. Όλο το παρασκήνιο

Εν αναμονή των ευρωπαϊκών αποφάσεων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην αγορά η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες  της για την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, συνεχίζοντας παράλληλα την πολιτική των επιδοτήσεων με διπλασιασμό της κρατικής ενίσχυσης  στους λογαριασμούς φυσικού αερίου τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας κ. Σκρέκας

Του Κώστα Πασίση

Την ίδια στιγμή η  κινητικότητα στο Μαξίμου για τα νέα ενεργειακά σχέδια που θα αντικαταστήσουν σταδιακά το ρωσικό αέριο, μετα τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Άκρως ενδιαφέρουσες και σημαντικές ήταν οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με την Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Victoria Nuland, και τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ του Ισραήλ, Yair Lapid.

Οι συζητήσεις έγιναν στη βάση ότι η χώρα μας έχει πλήρως ευθυγραμμιστεί με τους εταίρους της και ότι η ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία είναι …μονόδρομος, όπως έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης.

Ενώ, κεντρικός στόχος του Πρωθυπουργού είναι να καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό «σταυροδρόμι», μέσω του οποίου θα μεταφέρεται το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη.

Μετά το τέλος της συνάντησης Μητσοτάκη με τον Yair Lapid, έγιναν δηλώσεις που έδειξαν ότι υπάρχει συναντίληψη απόψεων και στενή συνεργασία, για τα φλέγοντα ζητήματα και αυτό προκύπτει από τη δήλωση του Ισραηλινού.

«Έχετε δίκιο. Θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές ενέργειας. Θα πρέπει να βρούμε και άλλους τρόπους να προμηθεύσουμε την Ευρώπη, ώστε να καλύψει τις ανάγκες της σε θέρμανση και ηλεκτρισμό. Θα συμμετέχουμε και εμείς στη διαδικασία και θα το πετύχουμε. Δεν βλέπω άλλη επιλογή από το να συνεργαστούμε, συνεχίζοντας τον στενό συντονισμό που ήδη έχουμε, στενό συντονισμό που έχουμε και σε θέματα ασφάλειας, κάτι εξίσου σημαντικό σε αυτόν τον ταραχώδη κόσμο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Lapid.

Ενώ, διευκρίνισε επίσης ότι η βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία, δεν επηρεάζουν τη συμμαχία με την Ελλάδα. Μια αναφορά ιδιαίτερα σημαντική.

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν και οι διευρυμένες συνομιλίες της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών.

Στην ατζέντα της τριμερούς συνάντησης βρέθηκαν η τουρκική προκλητικότητα, η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και το ενεργειακό ζήτημα.

Επισημαίνεται ότι η  τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ έγινε λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στο Ισραήλ.

Διπλωματικές παρασκηνιακές ζυμώσεις 

Με το πέρας του χθεσινού διπλωματικού μαραθωνίου ο …απόηχος ήταν ότι στο παρασκήνιο τρέχουν μεγαλεπήβολα σχέδια που  είναι σε φάση «ζυμώσεων», αλλά προχωρημένων, καθώς η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία πιέζει τις καταστάσεις εκατέρωθεν.

Σημειώνεται ότι Η Victoria Nuland μετά την Αθήνα θα μεταβεί στη Λευκωσία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και όπως αναφέρουν κυπριακές πηγές, το μενού των συζητήσεων θα περιλαμβάνει και το Κυπριακό, που δείχνει να έχει μείνει …πίσω λόγω της αδιαλλαξίας της Άγκυρας

Φυσικά ενεργός παίχτης στις παρασκηνιακές διεργασίες περί των ενεργειακών παραμένει και η Αίγυπτος που ενημερώνεται αρμοδίως για τις εξελίξεις.

Στη σκιά όλων αυτών δείχνει να επανέρχεται δειλά στο προσκήνιο και ο περιβόητος αγωγός  East Med. Ωστόσο, το εν λόγω έργο θα λάβει «σάρκα και οστά», εφόσον πρώτα ξεκαθαρίσει ότι είναι επιχειρηματικά βιώσιμο. Ενώ δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει κάποιο νέο σχόλιο επί του θέματος.

Η ξαφνική επανεκκίνηση των ενεργειακών project στην Ανατολική Μεσόγειο φυσικά δεν έγινε τυχαία, αλλά είναι απόρροια της κοινής βούλησης ΗΠΑ και Ευρώπης για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Οι εξελίξεις αυτές ταυτόχρονα έδωσαν ώθηση και στην ενεργοποίηση των ελληνικών σχεδίων για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων σε Ιόνιο και Κρήτη, ως εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας  καθώς σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις μπορεί να καλύψουν τις εγχώριες ανάγκες και όχι μόνο…

Ο Πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις. Και αν όλα εξελιχθούν ομαλά το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ