today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Το «plan B» της κυβέρνησης για την επάρκεια προϊόντων στην αγορά και την κερδοσκοπία

Η απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η δυστοκία της Ευρώπης στην εξεύρεση μιας κοινής πολιτικής αντιμετώπισης των φαινομένων κερδοσκοπίας, αλλά και ο επισιτιστικός εφοδιασμός της χώρας, οδηγεί την κυβέρνηση στην ενεργοποίηση τoυ «plab b», που στηρίζεται κυρίως στην ορθή διαχείριση των  εθνικών πόρων.

Του Κώστα Πασίση

Η σύσκεψη στο Μαξίμου για την επάρκεια στην προμήθεια σιτηρών και άλλων προϊόντων, ήταν αμιγώς επιτελική, πολιτική και διαχείρισης των νέων δεδομένων στη βάση ότι ο «πόλεμος» μπορεί να είναι παρατεταμένος, με ότι αυτό συνεπάγεται στις παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν.

Παράλληλα, το βλέμμα της κυβέρνησης  είναι  και στις  ανησυχίες των πολιτών, αναφορικά με τις επιπτώσεις του στην οικονομία και τις ανατιμήσεις στην αγορά.

Σε πολιτικό επίπεδο η απόφαση είναι η κυβέρνηση να πορευθεί πλέον με πυξίδα τις στοχευμένες κινήσεις ενίσχυσης όλων όσων έχουν πραγματικές ανάγκες στήριξης και όχι με οριζόντια μέτρα που θα «ανοίξουν» επικίνδυνες δημοσιονομικές «τρύπες»…

Το λεγόμενο «plan b» της κυβέρνησης θα χρηματοδοτηθεί, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή ευρωπαϊκή λύση, από τον κρατικό προϋπολογισμό, που έχει όμως, περιορισμένα όρια…

Ωστόσο, η κυβερνητική διαβεβαίωση παραμένει ίδια: «η στήριξη θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όσο διαρκεί η κρίση. Ενώ, αν παραστεί ανάγκη θα υπάρξουν και νέες στοχευμένες παρεμβάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται για μια νέα δύσκολη ευρωπαϊκή αποστολή που δεν είναι άλλη από το να βγει η οικονομία νωρίτερα από το καθεστώς «αυξημένης εποπτείας», γεγονός που θα δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες, για λήψη «ειδικών» μέτρων ανακούφισης των ευάλωτων.

Επισημαίνεται ότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Έλληνας Πρωθυπουργός έδωσε μάχη σε δυο επίπεδα.

Πρώτον, να μπει πλαφόν στη χοντρική τιμή πώλησης του φυσικού αερίου και δεύτερον η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην κοινή αγορά ενέργειας.

Ωστόσο, για άλλη μια φορά αποδείχθηκε πόσο αργοκίνητο στο να στρίψει είναι το υπερωκεάνειο της Ευρώπης.

Οι κρίσιμες αποφάσεις παραπέμφθηκαν για το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο Μάιο.

Μέχρι τότε η Ελλάδα θα πορευθεί στηριζόμενη αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις.

Και όταν μιλάμε για το εγχώριο αποθεματικό εννοούμε τις «εφεδρείες» του κρατικού προϋπολογισμού για παν ενδεχόμενο…

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί ότι, μέχρι τον Μάιο, θα καταθέσει προτάσεις για την απεξάρτηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου, που θα μετριάσει τις επιπτώσεις για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Το καλό για τη χώρα μας είναι ότι έχει οικοδομήσει μια ισχυρή και στέρεη συμμαχία με τη Γαλλία, και αυτό προκύπτει από τη  συμφωνία που υπογράφηκε την Παρασκευή, σε ειδική εκδήλωση στο Θωρηκτό «Αβέρωφ», στο Φάληρο, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, και της Γαλλίδας ομολόγου του, Φλοράνς Παρλί, για την προμήθεια   τριών συν μιας υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra, καθώς  και έξι επιπλέον μαχητικών Rafale.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Στη σύσκεψη για τον επισιτιστικό εφοδιασμό δε σήμανε συναγερμός, τύπου …Ουκρανίας, καθώς η Ελλάδα όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είναι αγροτική  και καλύπτει ένας μεγάλο μέρος των αναγκών της από τη δική της παραγωγή και ότι η χώρα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει  προβλήματα επάρκειας αγαθών.

Επειδή όμως με τον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο δεν υπάρχει καμία σταθερά, η κυβέρνηση έχει έτοιμο το σχέδιο θωράκισης της χώρας στον προαναφερόμενο τομέα.

Ένα πλάνο δράσης που προβλέπει εισαγωγές σιτηρών από τρίτες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Γερμανία η Βουλγαρία κ.α

Στην εν λόγω συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα της εκτόξευσης των τιμών σε λιπάσματα και ζωοτροφές και μεταξύ των άλλων μέτρων αποφασίστηκε να γίνουν σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά και να επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα σε όσους κερδοσκοπούν.

Τέλος, αγανάκτηση επικρατεί στην κυβέρνηση για τη στάση της Κουμουνδούρου. «…Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται με ανεκδιήγητη ανευθυνότητα. Προτού ολοκληρωθεί η μελέτη της ΡΑΕ, ο κ. Τσίπρας  ανακοίνωσε από το βήμα του Κοινοβουλίου ότι οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας έχουν υπερκέρδη  πάνω 1,4 δισ. Ευρώ», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι  ο κ. Τζανακόπουλος ανέβασε τα υπερκέρδη σε 1,7 δισ..

«Πρόκειται για ασύστολα ψεύδη. Για ακραίο και χυδαίο λαϊκισμό», ήταν η απάντηση της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός για το συγκεκριμένο θέμα είχε δηλώσει στη Βουλή ότι θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά ύψους 90% στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ