today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Μπάιντεν για Τραμπ: Θα ήμουν πολύ τυχερός να έχω τον ίδιο άνδρα υποψήφιο εναντίον μου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν τυχερός εάν ο Ρεπουμπλικανός προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, έθετε εκ νέου υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο, στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τις συναντήσεις του με ηγέτες του ΝΑΤΟ στράφηκε και στην αμερικανική πολιτική σκηνή, όταν ο Μπάιντεν ρωτήθηκε σχετικά με τις ευρωπαϊκές ανησυχίες ότι «μια προσωπικότητα όπως ο προκάτοχός σας, ίσως ακόμη και ο ίδιος ο προκάτοχός σας» θα μπορούσε να αναλάβει προεδρικά καθήκοντα και θα αναιρούσε τις προσπάθειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία.

«Στις επόμενες εκλογές, θα ήμουν πολύ τυχερός να έχω τον ίδιο άνδρα να είναι υποψήφιος εναντίον μου», απάντησε ο Δημοκρατικός πρόεδρος, ο οποίος κέρδισε τον Τραμπ στην εκλογική αναμέτρηση του 2020.

Το σχόλιο αυτό έγινε έπειτα από μια μακροσκελή απάντηση που περιελάμβανε γιατί αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για τον προεδρικό θώκο το 2020, έπειτα από τη χλιαρή αντίδραση του Τραμπ το 2017 σε μια διαδήλωση ακροδεξιών στο Σάρλοτσβιλ στη Βιρτζίνια.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος εργάστηκε σκληρά για να ανοικοδομήσει τους δεσμούς με Ευρωπαίους και άλλους συμμάχους (δεσμούς που είχαν διαρραγεί κατά τη διάρκεια της θητείας Τραμπ) είπε ότι οι επόμενες εκλογές είναι μακριά και ότι επικεντρώνεται στο να διασφαλίσει πως οι Δημοκρατικοί θα τα πάνε καλά στις εκλογές για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο.

«Όμως, δεν είναι ένα παράλογο ερώτημα για να θέσει κάποιος», πρόσθεσε, ειδικά μετά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου του 2021 εναντίον του Καπιτωλίου από υποστηρικτές του Τραμπ.

«Εάν καθόμασταν και βλέπαμε τις πόρτες της Μπούντεσταγκ να σπάνε και αστυνομικούς να σκοτώνονται και εκατοντάδες ανθρώπους να εισβάλουν», σημείωσε ο Μπάιντεν. «Φανταστείτε να βλέπαμε αυτό να συμβαίνει στο βρετανικό κοινοβούλιο. Πώς θα νιώθαμε;».

Όπως συνηθίζει, ο Μπάιντεν δεν είπε το όνομα του Τραμπ, αναφερόμενος σε εκείνον ως «αυτός ο κύριος που αναφέρατε» ή κάτι παρόμοιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ